سایت ملیون ایران

تجمع شهروندان اهواز در اعتراض به خشکی رودخانه‌ها و تالاب هورالعظیم

استان‌وایر- از صبح روز شنبه ۱۹ تیرماه ۱۴۰۰ شماری از شهروندان اهواز با تجمع در برابر استانداری خوزستان به مشکلات شدید آب و برق در مناطق مختلف این شهر اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.

عکس‌ها و ویدیوهای منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی نشان می‌دهد شهروندان اهواز با پلاکاردهایی که بر آن‌ها شعار «مسئول بی‌کفایت» نوشته شده است به سیاست‌های آبی نظام جمهوری اسلامی در خصوص احداث سدهاى متعدد بر رودخانه‌هاى کرخه و کارون که منجر به خشک شدن این رودخانه‌ها و هور بزرگ هویزه و تالاب هورالعظیم شده است اعتراض می‌کنند.

شهروندان عرب حاضر در این تجمع به زبان عربی شعار میدهند: « هور غمگین است، آب می‌خواهد.»

آن‌ها به سیاست‌های تغییر بافت جمعیتی در خوزستان، انتقال آب به استان‌های مرکزی ایران و حفر چاه‌های نفت در اطراف هورالعظیم که موجب خشک شدن بخش گسترده‌ای از این تالاب و تحت خطر قرار گرفتن زندگی حیات وحش و انسان‌ها در این منطقه قرار گرفته مطالبات خود را بیان می‌کنند.

در هفته گذشته رسانه‌های محلی خوزستان و فعالان محیط‌‌ زیست از بحران بی‌آبی و خشک شدن رودخانه‌های «کرخه» و «زهره» واقع در غرب خوزستان و همچنین تالاب «هورالعظیم» و کانال‌های منشعب از آن خبر دادند.

کمبود آب موجب شده است تا گونه‌های مختلف آبزی و پرندگان، دام‌ها و به‌خصوص گاومیش‌ها که برای فرار از گرما در این تالاب آب‌تنی می‌کردند، با خطر مرگ روبه‌رو شوند.

خشک شدن رودخانه‌های غرب استان خوزستان و تالاب هورالعظیم که خود یکی از بزرگ‌ترین زیستگاه‌های طبیعی برای انواعی از ماهی و آبزیان و هم‌چنین پرندگان است، یکی از چالش‌های بزرگ محیط‌زیستی در جنوب ایران به شمار می‌رود.

ساکنان روستاهای غرب استان خوزستان که اغلب به شغل دام‌داری اشتغال دارند، می‌گویند خشک شدن رودخانه «کرخه‌کور» در مقطع «بستان» موجب شده است تا دام‌ها آبی برای مصرف نداشته باشند و به ناچار از فاضلاب جاری شده شهری در مسیر رودخانه استفاده کنند.

برخی از ساکنان روستاها پیشتر در گفتگو با ایران وایر از بیماری‌های شیوع پیدا کرده در منطقه در میان کودکان به دلیل استفاده از آب شرب ناسالم و یا برق گرفتگی ناشی از اتصال برق پمپ‌های آبی که آب رودخانه را به مخزن‌های بتنی خانه‌ها پمپاژ می‌کنند خبر داده بودند.

اعتراض مدنی شهروندان اهوازی در حالی صورت می‌گیرد که مقامات مسئول در طول هفته گذشته به اشکال مختلف بحران آب در استان خوزستان را منکر شده و به جای شفاف‌سازی درمورد دلایل آن تلاش کردند عوامل خارجی را در این بحران موثر نشان دهند.

«محمدجواد اشرفی» در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا در واکنش به انتشار تصاویر منتشر شده از خشکی تالاب و دست وپا زدن گاومیش‌ها در گل و لای باقی مانده در چاله‌های هور این خشکی را متعلق به مخزن شماره یک تالاب دانشته و گفته است که با توجه به شیب منطقه، کم شدن آورد، گرما و تبخیر شدید یک روند طبیعی برای تالاب هورالعظیم به شمار می‌رود.

به گفته این مقام محیط‌زیست استان خوزستان «با توجه به نیاز آبی تالاب هورالعظیم به ویژه در فصل تابستان و بالا بودن میزان تبخیر و کاهش اکسیژن موجود در آب، باید تامین آب را مدیریت کنیم تا شاهد اتفاقات ناگواری از جمله تلف شدن ماهیان و آبزیان و سایر زیست‌مندان تالاب نباشیم.»

فعالان محیط‌زیست استان خوزستان سیاست‌های برق‌آبی در خوزستان را ناشی از نگاه امنیتی حکومت به شهروندان عرب در این منطقه می‌دانند و بر این باورند هدف حاکمیت مجبور کردن مردمان عرب ساکن در  روستاهای جنوب و غرب خوزستان است.

مطابق آمار منتشر شده در رسانه‌های رسمی ایران، از آبان‌ماه ۱۳۸۲ تاکنون، بیش از ۱۰ هزار نفر از جمعیت ۶۳ پارچه روستا و آبادیِ منطقه‌ «دهدز» در دنباله رود کارون همچنان پس از آبگیری سد «کارون ۳» در آوارگی مطلق به سر می‌برند و بسیارانی هم به مناطق مرکزی ایران مهاجرت کرده‌اند.

تجمع اعتراضی شهروندان اهواز درحالی صورت گرفته است که به دلیل افزایش شدید دما طی روزهای گذشته امروز همه ادارات و موسسات در این شهر و ۱۷ شهرستان دیگر در این استان از سوی استانداری خوزستان تعطیل اعلام شده‌ است.

خروج از نسخه موبایل