استانوایر – رسانه ها در ایران گزارش کردهاند که تلاشهایی در جریان است تا بخشی از تالابهای «بختگان» و «طشک» به سایت دفن زباله شهر ارسنجان استان فارس تبدیل شود.
علی اکبر کاظمینی، فعال زیست محیطی در خصوص وضعیت تالاب بختگان به خبرگزاری «مهر» میگوید که مسئولان نبود آب را بهانه میکنند و بر این باورند که تالاب به طور کامل از بین رفته است. به گفته کاظمینی مسئولان باید این تفکر را که تالاب به طور کامل از بین رفته از ذهن خود دور کنند زیرا تا زمانی که یک گودالی در این منطقه وجود دارد به طور حتم بختگان زنده است و باید حق و حقوقش را بدهند.
این فعال محیطزیست با انتقاد به عدم تخصیص حقابه دریاچه بختگان نسبت به سدسازیها در مناطق بالادست تالاب انتقاد کرده است. کاظمینی همچنین گفت: «اگر در کنار دریاچه بختگان سایت دفن زباله ایجاد شود به طور حتم شیرابه زبالههای وارد سفره آبهای زیرزمینی شده و آبها را آلوده میکند و بعد از آن هزاران هزاران سال نیاز است که بار دیگر سفره آب زیرزمینی از آلودگی نجات پیدا کند.»
همچنین «سیروس زارع»، فعال محیط زیستی نیز در اینباره به «ایلنا» میگوید: «شیب عمومی زمین از محل انتخابی سایت زباله به سمت تالابهای طشک و بختگان بوده و منابع آبی زیر سطحی به سمت تالابها را آلوده خواهد کرد؛ در شرایط خشکی ریزگردهای آلوده تالاب سلامت حاشیهنشینان را بیش از پیش با مخاطره مواجه میکند و در شرایط آبگیری دریاچه، تمام زیستمندان و پوشش گیاهی با آلودگی شدید و عوامل بیماری زا روبرو خواهد بود».
براساس آخرین خبرها، به دنبال انتشار تصاویری مبنی بر آمادهسازی محلی در نزدیکی تالاب طشک برای دفن پسماند، کمیته فنی حفاظت محیط زیست فارس با صدور دستوری تصمیم به توقف این اقدام گرفته است.
دریاچه بختگان دومین دریاچه بزرگ ایران بعد از دریاچه ارومیه است. این دریاچه اولین بار در سال ۱۳۴۷ به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد سپس در سال ۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش و در سال ۱۳۷۴ بخشی از آن شامل مجموعه دریاچههای بختگان، طشک و تالابهای موجود در ورودی زهکشها به انضمام ارتفاعات شمال دریاچه بختگان به عنوان پارک ملی تعیین شد.
نزدیک به ۱۵ سال از خشک شدن این تالاب میگذرد. تالابهای طشک و بختگان پیش از خشکی نقش بسیاری مهمی را در بقای تنوع ژنتیکی و اکولوژیکی کشور ایفا میکردند و به همین دلیل این دو تالاب در فهرست تالابهای بین المللی کشور قرار گرفتهاند.