استانوایر-اعضای انجمنهای زیست محیطی استان فارس که در منطقه «تنگه هایقر» در ارتفاعات «فیروز آباد» حضور دارند، از جان باختن سه تن از داوطلبان مردمی که برای کنترل این آتشسوزی در منطقه حضور داشتند، خبر دادند.
این انجمن وخامت حال یک تن دیگر از داوطلبان را نیز تایید کرده است.
فرماندار فیروزآباد در گفتوگو با ایسنا نیز با تایید این خبر اعلام کرد در پی آتشسوزی بسیار گسترده در ارتفاعات صعبالعبور هایقر، سه نفر از ساکنان عشایر جان خود را از دست دادهاند.
«حسین آرگیو» گفت این آتشسوزی از ظهر روز دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ آغاز و شامگاه دوشنبه اطفا شد اما مجددا امروز صبح، سهشنبه ۱۲ مرداد شعلهور شد.
به گفته فرماندار فیروزآباد، سطح آتشسوزی بسیار گسترده و وسیع است و علیرغم این که تمام نیروهای دولتی، امدادی، خصوصی و مردمی برای اطفای آن تلاش میکنند، با امکاناتی که در اختیار این شهرستان قرار دارد، مهار آتش تاکنون امکانپذیر نشده است.
حاضران در منطقه میگویند تقاضای بالگرد آبپاش از همان ابتدای وقوع آتشسوزی از بوشهر و استانهای همجوار از سوی استاندار فارس مطرح شد و امروز سرانجام این بالگرد به فیروزآباد اعزام شده است.
قربانیان آتشسوزی در هایقر تعدادی از عشایر منطقه هستند که مشغول خاموش کردن آتش بودهاند.
به گفته فرماندار فیروزآباد، یک گردباد شدید موجب فراری دادن آنها میشود و سه نفر از آنها حین فرار از گردباد و آتش کشته شدهاند و یک نفر نیز مصدوم شده است.
این آتشسوزی از سوی مسوولان محیطزیستی جمهوری اسلامی در حال کنترل اعلام شده بود.
ظهر امروز سهشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۰، ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد رویشگاه غنی تنگه هایقر، در شهرستان فیروزآباد استان فارس دچار آتشسوزی گستردهای شده است.
اکانت توییتری «فلات ایران» با انتشار این ویدیو نوشت: «به دلیل شدت جریان باد غالب، پیشرفت آتش افزایش یافته و تلاش نیروهای مردمی را با مشکل مضاعف روبهرو کرده است.»
آتشسوزی جنگلها و مراتع ارتفاعات «زاگرس» در ایران با افزایش دمای هوا در تابستان گسترش یافته است و تقریبا هر روز نقطهای از جنگلهای این ارتفاعات دچار آتشسوزی میشوند.
در اغلب حریقها، نیروهای داوطلب مردمی و آتشنشانهای محلی بدون دسترسی به ابزار مناسب برای مهار و اطفای حریق دست به کار میشوند.
این در حالی است که طی روزهای گذشته ارسال بالگردهای آبپاش متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای کمک به خاموش کردن آتش در جنگلهای جنوب کشور ترکیه، واکنشها و انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است.
روز شنبه ۹ مرداد۱۴۰۰، رییس جمهوری ترکیه از اعزام هواپیماهای آبپاش از کشورهای روسیه، اوکراین، آذربایجان و ایران برای کمک به مهار آتشسوزی مناطق جنگلی در جنوب و غرب این کشور خبر داد.
«رجب طیب اردوغان» گفته بود اکنون شمار هواپیماهای آتشنشان به ۱۳ رسیده است.
ارسال هواپیمای آبپاش از سوی جمهوری اسلامی برای خاموش کردن آتشسوزی جنگلهای آنتالیا و مرسینِ ترکیه در حالی که پس از رونمایی در سال ۱۳۹۷، هرگز در آتشسوزیهای جنگلها و مراتع ایران مورد استفاده قرار نگرفته است، بسیار واکنشبرانگیز شد.
همزمان با اعزام این هواپیما به ترکیه، فعالان محیط زیست از وقوع حریق گستردهای در جنگلهای مریوان خبر دادند.
«انجمن سبز چیا» که در زمینه حفاظت از محیطزیست فعالیت میکند، در اکانت توییتر خود نوشت: «جنگلهای مریوان از یکم تا نهم مرداد در مناطق دەرەوەران دچار آتشسوزیهای گسترده شدند. در این مدت، مدام اعضای انجمن سبز چیا و مردم محلی بودند که جهت کنترل و مهارسازی، شبانهروز شیفت دادند.»
این آتشسوزی در چندین مرحله و به فاصله چند روز، بیش از ۷۰۰ هکتار از بهترین درختان منطقه را دچار آسیب جدی و جبرانناپذیری کرد.
همزمان، یک آتشسوزی وسیع نیز در مناطق «سیاخ دارنگون» و «تنگخانی» استان فارس رخ داد که شماری از فعالان محیطزیست داوطلبانه برای خاموش کردن آن مشغول به کار شدند.
منتقدان اعزام هلیکوپتر آبپاش به ترکیه با تأکید بر این که حفظ محیط زیست در هر جای دنیا که باشد، اهمیت دارد، میگویند انتقاد آنها به بیاعتنایی نهادهای دارای هلیکوپتر در قبال مهار آتشسوزیهای وسیع جنگلها و مراتع زاگرس و سایر نقاط ایران است.
«محمد فرازمند»، سفیر ایران در ترکیه در واکنش به انتقادهای گسترده نسبت به عملکرد ایران در این زمینه، در حساب کاربری خود نوشت: «آتشسوزی، سیل، خشکسالی، ناامنی و اپیدمی محصور به مرزهای جغرافیایی نیست. اگر به یاری یکدیگر نشتابیم، دنیا جای امنی برای فرزندانمان نخواهد بود. آتشنشانان بیمدعای وزارت دفاع کشورمان با حضور در عملیاتهای اطفای حریق داخل و خارج از کشور، سفیران دوستی و مسئولیتشناسی انسانی هستند.»