سایت ملیون ایران

اعتصاب سراسری کارگران صنعت نفت: از تشکیل انجمن صنفی تا وعده‌ رسیدگی در سال آینده

استان‌وایر- با وجود گذشت ۱۲۸ روز از آغاز اعتصاب کارگران پیمانی و پروژه‌ای در صنعت نفت و صنایع وابسته، رایزنی با مسوولان برای حل و فصل مشکلات کارگران هم‌چنان ادامه دارد. برخی از کارگران شرکت‌های پیمان‌کاری در سایت‌های مختلف کماکان در اعتصاب هستند اما گروه دیگری از کارگران که با وعده‌های پیمان‌کاران و مقامات وزارت‌ نفت به محل کار خود برگشته بودند، با عدم تحقق وعده‌ها، بار دیگر به اعتصاب بازگشته‌اند. یکی از مهم‌ترین اتفاقات این اعتصاب پس از قبول و اجرای مطالبات در برخی پروژه‌ها، تشکیل انجمن صنفی در اکثر پالایشگاه‌های محدوده پارس جنوبی است.

 

نشست نمایندگان دوهزار کارگر پروژه‌ای نفت با مقامات

روز ۲۷ مهر ۱۴۰۰، جلسه‌ای با حضور مسوولان شرکت نفت و نماینده دو هزار نفر از کارگران پروژه‌ای برگزار  و نام چند پیمان‌کار متخلف با جزییات به مقامات ارایه شد.

مقامات وزارت نفت در این جلسه با اعلام این که کلیه کسانی که در پروژه‌های نفت و گاز مشغول به کار بوده‌اند و تاخیر در پرداخت حقوق دارند، با ذکر جزییات، از جمله نام پروژه به صورت دقیق و نام پیمان‌کار و شماره تلفن به همراه نام و شماره تلفن شاکی را جمع‌آوری کنند و به آن‌ها ارایه دهند، وعده دادند که بعد از دریافت مدارک و اطلاعات، به تخلفات پیمان‌کاران با دقت رسیدگی خواهد شد.

در این نشست، وضعیت نامناسب رفاهی از قبیل غذا، خوابگاه، سرویس حمل و نقل، سرویس‌های بهداشتی و حمام کمپ‌ها هم از سوی کارگران پی‌گیری شد.

 

اعتصاب کارگران پروژه‌ای شاغل در پتروشیمی بوشهر

کارگران پروژه‌ای شرکت‌های مختلف شاغل در پتروشیمی بوشهر نیز روز ۲۷ مهر بر اساس فراخوانی که چند روز قبل اعلام کرده بودند، بار دیگر دست به اعتصاب زدند. کارگران شرکت‌های «سازه پاد»، «پارس قدرت»، «کیان نصب» و چند شرکت دیگر مستقر در سایت یک پتروشیمی بوشهر از جمله اعتصاب کنندگان هستند.

افزایش دستمزد، تغییر نوبت کاری به ۲۰ روز کار و ۱۰ روز استراحت و بهبود وضعیت خوابگاه‌ها و غذا از جمله خواسته‌های این کارگران اعلام شده است.

کارگران پروژه‌ای پتروشیمی بوشهر پیش‌تر همراه با دیگر کارگران پروژه‌ای نفت وارد اعتصاب سراسری شده ولی با وعده‌های پیمان‌کاران مبنی بر تحقق خواسته‌ها، به سر کار برگشته بودند که با خُلفِ وعده پیمان‌کاران مواجه شدند و در اعتراض بار دیگر اعتصاب کردند.

 

من هم یک پالایشگاهی هستم

طوماری با چند هزار امضا برای خلع ید از مالک پالایشگاه کرمانشاه به رییس قوه قضاییه تحویل شد. امضاکنندگان این طومار که با هشتگ «من هم یک پالایشگاهی هستم»، مشهور و با چند هزار امضا به رییس قوه قضاییه تحویل شده است، خواستار خلع ید از مالک فعلی پالایشگاه کرمانشاه هستند.

در این نامه به تخلفات محرز در زمان واگذاری و بعد از آن اشاره شده است؛ تخلفاتی چون عدم اهلیت خریدار، شیوه و میزان قیمت‌گذاری، فروش اراضی وقفی پالایشگاه بعد از واگذاری و اخراج کارگران.

 

وعده‌ای که به سال آینده موکول شد

کارگران پیمانی و قراردادی نفت از انتقال تصویب و اجرای طرح سامان‌دهی استخدام کارکنان دولت به سال آینده گلایه دارند.

بیست و سوم شهریور، مجلس شورای اسلامی با رای و نظر مدیران دولت، طرح سامان‌دهی کارکنان دولت را به دلیل ایجاد بار مالی معلق کرد. مقرر شد دولت ظرف ۴۵ روز لایحه‌ای در این زمینه به مجلس ارایه دهد. براساس گزارش «ایلنا»، قبل از پایان سال جاری، این طرح به سرانجام نخواهد رسید. این مساله موجب انتقاد کارگران پیمان‌کاری و قرارداد موقت دولت، به‌ویژه وزارت نفت شده است.

دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس در این رابطه گفته است: «طرح سامان‌دهی استخدام کارکنان دولت تا پایان امسال تصویب می‌شود و سال ۱۴۰۱ به اجرا خواهد رسید.»

یک کارگر پیمان‌کاری عسلویه در این رابطه می‌گوید: «مدام این ماه و آن ماه می‌کنند. حالا هم اجرای طرح را به سال بعد کشانده‌اند. ولی مشخص نیست دولت چه لایحه‌ای و با چه کیفیتی ارایه دهد. با این وضع، امید چندانی به تبدیل وضعیت و بهبود اوضاع شغلی‌ خود نداریم.»

 

تجمع رانندگان خودروهای نیمه سنگین استیجاری در پارس ۲ کنگان

۴۰ نفر از کارگران «شرکت تنانیر» روز ۲۴ مهر با حضور در مقابل فرمانداری عسلویه، به دلیل نداشتن قرارداد، عدم افزایش حقوق و پی‌گیری دیگر مطالبات خود یک تجمع برگزار کردند. به دنبال این اعتصاب، مسوولان فرمانداری به منظور جلوگیری از گسترش این تجمع، با برگزاری جلسه با تعدادی از کارگران وعده پی‌گیری مطالبات آن‌ها را دادند. در روزهای گذشته نیز حدود ۶۰ نفر از رانندگان خودروهای نیمه سنگین استیجاری شاغل در پارس۲ کنگان با تجمع در میدان «نخل»، خواهان افزایش حقوق خود شدند.

 

تجمع اعتراضی کارگران پتروشیمی فن‌آوران

جمعی از کارگران بخش تعمیرات «پتروشیمی فن‌آوران» در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر روز شنبه ۲۴ مهر در اعتراض به عدم تحقق وعده‌های مسوولان شرکت و مشکلات معیشتی دست به تجمع زدند.

 

به اندازه پیمان‌کاری‌ها هم حقوق و امنیت شغلی نداریم

کارگران روزمزد و حجمی شرکت‌های زیر مجموعه مناطق نفت‌خیز جنوب با انتقاد از شرایط شغلی خود می‌گویند: «وضع ما از پیمان‌کاری‌ها و ارکان ثالثی‌ها به مراتب بدتر است. ما در پایین‌ترین رده‌ شغلی نفت و گاز هستیم. ظاهراً هیچ کس ما را به یاد ندارد و حتی به اندازه‌ پیمان‌کاری‌ها هم حقوق و امنیت نداریم.»

یکی از این کارگران به ایلنا می‌گوید: «ما با شرح وظایف یکسان و سابقه کار مستمر به دلیل عدم تبدیل وضعیت، از امتیازات برابر با همکاران مدت موقت و ارکان ثالث محروم هستیم. با وجود سال‌ها خدمت در مشاغل اصلی شرکت، متاسفانه حق اضافه کاری، پاداش بهره‌وری، لحاظ آیتم فوق‌العاده ترمیمی، بیمه تکمیلی، اجرای طرح طبقه‌بندی و حتی صدور کارت شناسایی به ما تعلق نمی‌گیرد.»

به گفته‌ آن‌ها، حتی بیمه مرتب برای بازنشستگی ندارند.

 

اعتصاب کارگران ‌پروژه‌ای شرکت ساپک عسلویه

کارگران پروژه‌ای «شرکت ساپک» شاغل در عسلویه روز دوشنبه ۱۹مهر در اعتراض به عدم پرداخت حقوق‌ دست از کار کشیده و در محوطه کارگاه تجمع کردند. آن‌ها حقوق ماه‌های مرداد و شهریور را دریافت نکرده‌ و نسبت به عدم پرداخت دستمزد خود اعتراض دارند.

 

تشکیل انجمن صنفی در پالایشگاه‌های عسلویه

کارگران عسلویه و کنگان از تشکیل انجمن صنفی در پالایشگاه‌های پارس جنوبی خبر می‌دهند. به گفته‌ آن‌ها، تاکنون در همه‌ پالایشگاه‌ها به جز چهار مورد، انجمن صنفی ذیل «قانون کار» تشکیل و انتخابات آن نیز برگزار شده است. ولی در پالایشگاه‌های اول، هفتم، یازدهم و دوازدهم هنوز انتخابات انجمن صنفی برگزار نشده است.

آن‌ها با ابراز امیدواری از این که با داشتن تشکل صنفی قانونی و رسمی بتوانند قدرتمندتر از مطالبات حقوقی و قانونی خود دفاع کنند، می‌گویند: «انجمن صنفی به عنوان بازوی مطالبه‌گری کارگران می‌تواند در ارتباط با شرایط شغلی و امکانات رفاهی و هم‌چنین دستمزد با کارفرما به چانه‌زنی بپردازد و اوضاع زندگی کارگران پیمان‌کاری را تا اندازه زیادی بهبود ببخشد.»

 

پیمان‌کاران نیروی انسانی را حذف کنید

صدها کارگر پیمان‌کاری یا ارکان ثالثِ سراسر کشور با امضای طوماری خطاب به رییس جمهوری، خواستار عقد قرارداد مستقیم و حذف شرکت‌های پیمان‌کاری شدند. در این طومار آمده است: «بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی کشور، کارکنان شاغل در شرکت‌های دولتی، تعاونی و خصوصی به صورت مستمر مشغول به کار هستند. در قانون، رابطه مستقیم بین کارفرما و کارگران تعریف شده است اما متاسفانه در سال‌های اخیر شرکت‌هایی به‌عنوان واسطه تامین نیروی انسانی به سودهای هنگفتی دست یافتند.»

خروج از نسخه موبایل