سایت ملیون ایران

دومین سالگرد آبان ۹۸: گزارشی از بازداشت‌ها در بهبهان و فشار بر خانواده‌های جانباختگان


تصویری از تظاهرات مردم ایران در آبان ماه ۱۳۹۸. همزمان با دومین سالگرد اعتراضات آبان ۱۳۹۸، شماری از شهروندان در شهرستان بهبهان بازداشت شدند. 
DR

به گزارش منابع حقوق بشری، محسن قنواتی، امین مرادی و پیام جیحونی، شهروندان بهبهان روز یکشنبه ۲۳ آبان‌ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. به گزارش پایگاه حقوق بشری هرانا، امین مرادی و پیام جیحونی به یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی در اهواز منتقل شدند. محسن قنواتی نیز پس از بازداشت به زندان بهبهان منتقل شده است. اعتراضات به افزایش ناگهانی نرخ حامل‌های انرژی در ایران، از روز ۲۴ آبان ۱۳۹۸ آغاز شد. 

محسن قنواتی، یکی از افراد بازداشت‌شده در بهبهان، برادر محمد حسین قنواتی، یکی از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ در بهبهان است.

در جریان اعتراضات آبان ۹۸، در شهرستان بهبهان، شماری از شهروندان ساکن این شهر با سرکوب خونین نیروهای امنیتی جان خود را از دست دادند. فرزاد انصاری‌فر، محمد حسین قنواتی، احسان عبدالله‌نژاد، محمد حشم‌دار، مهرداد و محمود دشتی‌نیا، از جمله جانباختگان اعتراضات خونین آبان ۹۸ در شهرستان بهبهان هستند. 

به گزارش منابع حقوق بشری، محسن قنواتی، پیش از بازداشت، با ابلاغیه‌ای که در روز ۱۹ آبان صادر شده بود، در خصوص اتهامات «توهین به روحانیت»، «توهین به نهادهای انقلابی مانند سپاه از طریق اینستاگرام»، «خبررسانی از طریق صفحه اینستاگرام خود در خصوص اعتراضات تیر ۹۹» و «تبلیغ به نفع گروه‌ها یا سازمان‌های مخالف نظام» و «اعلام فراخوان تجمع همصدا با معاندین نظام»، به دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان فراخوانده شده بود. 

پیام جیحونی، ۳۳ ساله، متاهل، شاغل در یک مغازه ساندویچی، یک دیگر از بازداشت‌شدگان اخیر است. وی در مردادماه سال گذشته در جریان اعتراضات بهبهان در میدان بانک ملی این شهر نسبت به «وضعیت نابسامان اقتصادی کشور» و «صدور حکم اعدام در پاسخ به اعتراضات مردمی آبان ۹۸» توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد اما پس از  مدتی با تودیع قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.

خبرگزاری هرانا، به نقل از یک منبع مطلع در خصوص بازداشت‌های اخیر گزارش داد: «قرار بر این بود که دومین سالگرد کشته شدگان اعتراضات آبان‌ماه ۹۸ با حضور خانواده‌ها بر سر مزار جان‌باختگان برگزار شود اما در روزهای اخیر شماری از شهروندان توسط نهادهای امنیتی به صورت تلفنی احضار شده و از آنها تعهد گرفته شده بود که در مراسم سالگرد شرکت نکرده و موضوع احضار را نیز رسانه‌ای نکنند».

بر اساس گزارش‌ها، فرزانه انصاری‌فر، خواهر فرزاد انصاری‌فر، از جانباختگان آبان ۹۸، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی، برای لغو مراسم سالگرد آبان ۹۸ تحت فشار گذاشته شد. 

همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهد، وضعیت اینترنت در بهبهان با اختلال مواجه و به شدت کند شده است. علاوه بر هشدار نیروهای امنیتی به خانواده فرزاد انصاری‌فر، مبنی بر مسدود بودن راه‌های منتهی به آرامگاه بهبهان، روابط عمومی و شهرداری بهبهان نیز در اطلاعیه‌ای از عملیات عمرانی در جاده منتهی به این مکان خبر داده است. 

ابعاد سرکوب خونین و بی‌سابقه اعتراضات مردمی در آبان ۹۸ همچنان نامشخص باقی‌ مانده است و مسئولان از هر گونه پاسخگویی به پرسش‌های مطرح شده درباره اعتراضات آبان ۹۸ خودداری می‌کنند. هنوز هیچ منبع رسمی آمار دقیق کشته‌شدگان این اعتراضات را اعلام نکرده است. 

اعتراضات آبان ۹۸ پس از اعلام افزایش ناگهانی قیمت حامل‌های انرژی در ایران آغاز شد و شعله این اعتراضات به سرعت به حدود ۲۰۰ شهر ایران رسید. نیروهای امنیتی و نظامی حکومت با شدتی بی‌سابقه این اعتراضات را سرکوب کردند. قطع کامل شبکه اینترنت در ایران، طی حدود یک هفته، موجب شد تا سرکوب خونین معترضان با مسدودکردن راه‌های اطلاعاتی به گونه‌ای خشن‌ و بی‌رحمانه انجام شود و صدای اعتراضات با تاخیر به خارج از کشور برسد. 

تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی ایران مدعی شدند ۲۳۰ نفر در جریان اعتراضات آبان ماه کشته شدند که «بیشتر این افراد از نیروهای امنیتی و انتظامی» بودند. اما خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود در وزارت کشور ایران شمار جانباختگان را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرد. سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید هویت ۳۰۴ نفر از جانباختگان آبان ۹۸ را شناسایی کرده است. 

خروج از نسخه موبایل