جو بایدن در نشست به رئیس بانک مرکزی آمریکا و وزیر خزانه داری این کشور در کاخ سفید. . © AP – Evan Vucci
به نوشتۀ فیگارو، رئیس جمهوری آمریکا در نظر دارد برای کاهش وابستگی اروپا به نفت روسیه و همچنین کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی، تحریمهای نفتی خود را علیه ایران و ونزوئلا قدری شُل کند. “ویتول گروپ” که از بزرگترین شرکتهای مبادلات نفتی جهان به شمار میرود، با اظهار این مطلب افزوده است : بعید نیست جو بایدن قدری بر صادرات غیرقانونی نفت ایران چشم ببندد، حتی اگر مذاکرات دشوار برای احیای برجام به سرانجام نرسند.
در توضیح این تصمیم نشریۀ فرانسوی افزوده است که در پائیز آینده رئیس جمهوری آمریکا با انتخابات میاندورهای نمایندگان این کشور روبرو خواهد بود و واضح است که از منظر انتخاباتی کاهش بهای بنزین بیشتر به سود بایدن است، تا توقیف نفتکش های ایران که می کوشند تحریمهای نفتی آمریکا را دور بزنند. در صورتی که مذاکرات وین برای احیای برجام به سرانجام میرسید و تحریم های بین المللی علیه تهران لغو می شد، جمهوری اسلامی ایران می توانست روزانه بین پانصد هزار تا یک میلیون بشکه نفت مازاد به بازار های جهانی تزریق کند.
در هفدهم ماه مه کاخ سفید از تعدیل تحریم ها علیه ونزوئلا، دارندۀ سومین ذخایر نفتی جهان، خبر داد. در همین چارچوب، کاخ سفید معافیت محدودی به شرکت آمریکایی “شوورون” اعطاء کرد تا شرکت آمریکایی بتواند مذاکراتی را درباره فعالیت های احتمالی آینده خود در ونزوئلا آغاز کند. شرکت ایتالیایی “انی” و شرکت اسپانیایی “رسپول” نیز اجازه یافتند تا تولید نفت و گاز ونزوئلا و صادرات آنها را ازسربگیرند مشروط به این که نفت و گاز تولید شده منحصراً به اروپا صادر شود. به این ترتیب، آمریکا امیدوار است که بخشی از نفت و گاز ونزوئلا به جای چین وارد کشورهای اروپایی شود. در حال حاضر هفتاد درصد نفت و گاز ونزوئلا به چین صادر می شود.
قرار است در ژوئیه آینده جو بایدن در سفر به خاورمیانه به عربستان نیز سفر کند و علاوه بر ملک سلمان، پادشاه عربستان، با ولیعهد این کشور، محمدبن سلمان، نیز احتمالاً ملاقات کند. یکی از موضوع های اصلی گفتگوهای او با رهبران ریاض مسلماً افزایش تولید نفت عربستان و متحدانش در منطقه خواهد بود. اما، عربستان نیز بار دیگر بر نفت در ازای چتر حمایت امنیتی آمریکا در مقابل تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه تأکید خواهد کرد.