سایت ملیون ایران

شرایط خطرناک و شکننده تالاب‌های کشور/لایروبی خلیج گرگان قانونی است

شرایط خطرناک و شکننده تالاب‌های کشور/لایروبی خلیج گرگان قانونی است

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وضعیت تالاب‌ها در شرایط حساس، خطرناک و شکننده‌ای است. برای کاهش آلودگی سواحل و دریاها نیز نیاز به همکاری کشورهای دریای خزر حاشیه خزر، خلیج فارس و دریای عمان است.

به گزارش ایسنا، مجتبی ذوالجودی در نشست خبری که امروز(۳۱ مردادماه) به مناسبت هفته دولت در اداره کل محیط زیست استان تهران برگزار شد، درباره برنامه‌ها و اقدامات معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در پی دو سال خشکسالی مداوم و کمبود بارش‌ها در کشور در تمامی زمینه‌ها به‌ویژه محیط زیست مشکلاتی داریم. در محیط‌های حساس آبی این آسیب بیشتر خود را نشان داده و آثار اجتماعی بیشتری داشته است.

وی افزود: وضعیت تالاب‌ها در شرایط حساس، خطرناک و شکننده‌ای است.  برای کاهش آلودگی سواحل و دریاها نیاز به همکاری کشورهای دریای خزر حاشیه خزر، خلیج فارس و دریای عمان است.

ذوالجودی خاطرنشان کرد: خشکسالی در سال‌های اخیر و سیاست‌های آبی برخی کشورهای همسایه مانند ترکیه در شمال غرب، افغانستان در جنوب شرق افغانستان و به‌طور کلی کشورهای دریایی شمال و جنوب نگرانی را بیشتر کرده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در سواحل جنوب مانند خلیج فارس برخی اقدامات موجب آلودگی نفتی ناشی از خطوط انتقال، نفتکش‌ها، فاضلاب و آب توازن شده است.

ذوالجودی درباره کنوانسیون تهران در شمال کشور گفت: سال ۸۵ موافقت ‌امه حقوقی بین پنج کشور دریای خزر تصویب شد. به عنوان نمونه برای استقرار دبیرخانه در اجلاس آخر و پنجم آن تصویب شد که دبیرخانه به صورت گردشی بین کشورها باشد.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: این کنوانسیون و پروتکل‌هایش بین پنج کشور حاشیه خزر به مدت هفت سال مسکوت مانده بود اما با همکاری وزارت امور خارجه و سازمان حفاظت محیط زیست از حالت رکود خارج شد و به‌زودی همکاری‌هایی صورت می‌گیرد.

ذوالجودی ادامه داد: براساس برنامه عمران ملل متحد در برنامه منطقه‌ای خزر این موارد پذیرفته شد اما پس‌از امضا مواردی مانند استقرار دبیرخانه مورد مناقشه شد. این برنامه در این هفت سال باید در باکو آذربایجان تشکیل می‌شد اما این اتفاق نیفتاد. در دولت جدید توانستیم با ابتکار عمل و ارتباط با دبیرخانه، باکو را برای این برنامه‌ها ترغیب کنیم. ۲۷ تا ۲۹ مهرماه پس از هفت سال نشست ششم در سطح وزرا با حضور دکتر سلاجقه برگزارمی‌شود که با توجه به موفقیت سازمان محیط زیست در موضوع گرد و غبار و دیپلماسی که داریم امیدواریم به موفقیت برسیم.

تقویت دیپلماسی محیط زیستی 

وی افزود: برنامه‌های دیپلماسی کشور تقویت شده و محیط زیست با دنبال کردن این دیپلماسی‌ها گردو غبار منطقه را به خوبی کنترل کرده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست درباره وضعیت تالاب‌ها در هر کشوری توضیح داد: اگر در هر کشوری وضعیت تالاب‌ها بحرانی نشده باشد یعنی مدیریت منابع آب خوبی داشته‌اند. منشا گرد و غبار شدن تالاب‌ها ناشی از مدیریت نادرست است و باید اقدامات اساسی صورت بگیرد. خشکسالی نباید تالاب‌ها را به این وضعیت دچار کند.

لزوم همکاری فرابخشی برای مدیریت آب

وی افزود: همکاری باید به‌نحوی با دید فرابخشی و همکاری دستگاه‌هایی مانند سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نیرو در زمینه تخصیص آب و وزارت جهاد کشاورزی صورت بگیرد. این موارد نقش بسیاری در مدیریت آب دارد.

ساماندهی وضعیت آلوده‌کننده‌ترین خط انتقال نفت

ذوالجودی به آلودگی‌های دریایی اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین آلودگی ناشی از خطوط انتقال نفت از سکوی ابوذر به جزیره خارک بود که با پیگیری مداوم در سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری وزارت نفت این خط انتقال فرسوده از ۲۴ اینچ به ۲۶ اینچ رسید.  این موضوع علاوه بر موضوع محیط زیستی، منافعی اقتصادی نیز داشت. سهم عمده آلودگی نفتی در ایران برای این خط بود که در چند ماه اخیر تقریبا به صفر رسیده است.

وی افزود: وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست این برنامه را برای سایر خطوط انتقال نیز دارند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست به سناریوهای متفاوت سازمان محیط زیست اشاره کرد و گفت: از طریق جوامع بین‌الملل و منطقه‌ای با تفاهم نامه‌ای توانستیم برای تعویض خطوط فرسوده ایران اقدام کنیم و پیشنهاداتی را به وزارت نفت داده‌ایم.

وی با اشاره به آب توازن و کشتیرانی گفت: در این زمینه نیز سازمان محیط زیست و سازمان دریانوردی و کشتیرانی گفت و گوهایی کرده‌اند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: پایش‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی برای به حداقل رساندن آلودگی دریایی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با همکاری منطقه‌ای پیگیری می‌کنیم.

وی در ادامه به بحث توسعه کشور اشاره کرد و گفت: توسعه و استقرار صنایع طبق قانون توسعه صنایع بزرگ و آب‌بر در سواحل جنوبی باید با برنامه‌های محیط زیست پیش روند. سازمان حفاظت محیط زیست توسعه صنایع و بنادر را با الزامات محیط زیستی و حداقل  خطرات انجام می‌دهد. جلساتی با صنایع برگزار و آیین‌نامه‌ای را با کمک مراکز علمی و پژوهشی برای پهنه‌بندی و استقرار صنایع تدوین و آماده ارائه شده است. به عنوان نمونه هر صنعتی در مکران توان استقرار ندارد اما برخی صنایع به علت بحث اقتصادی و اجتماعی صنعت مورد نظر بر استقرار صنعت اصرار دارند  که در اینجا سازمان محیط زیست وارد می‌شود و برای مسائل محیط زیستی آیین نامه‌ای را تدوین و آماده کرده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: چند ماه قبل ضوابط آیین‌نامه‌ای برای استقرار صنایع و کشتی‌های فرسوده ابلاغ و اعلام شد. در این موارد استانداردهای دریایی بیان شد که در گذشته نبوده است و باید توسعه بر اساس این استانداردها صورت بگیرد.

وی به پایش در دریاها اشاره کرد و گفت: در دریاها بیش از ۱۰۰ درصد بازرسی‌ها از مراکز صنعتی و نفتی به‌ویژه در جنوب کشور بیشتر و مواردی به‌صورت راهنمایی و اخطار از ستاد و استان صادر شده است.

ذوالجودی در ادامه به استفاده از توان بین‌المللی UNDP  در حوزه تالاب‌های کشور اشاره کرد و گفت: طرحی برای حفاظت از تالاب‌های ایران با همکاری دولت ژاپن ارائه شده و با همراهی این کشور به لحاظ مالی در حال انجام است. برنامه های فرهنگی و اجرایی برای تالاب های کشور با کمک جوامع محلی نیاز است.

وی افزود: اقدامات خوبی در ۲۰۰ روستا در حوضه ارومیه انجام شد که ۳۰ درصد کاهش مصرف آب صورت گرفت. برای الگوسازی به کمک جوامع محلی نیازمندیم. با همکاری  UNDP و اتحادیه اروپا برنامه‌هایی برای تالاب‌ها خصوصا هامون در سیستان و بلوچستان در جوامع محلی انجام شده است. برنامه‌هایی که در سال‌های قبل شروع شده در حال اجرا هستند و قطعا ادامه خواهیم داد تا به نتیجه برسند و برنامه‌های جدید نیز در حال تدوین هستند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: ریل گذاری خوبی در معاونت بر اساس سیاست‌های کلی دولت و سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده، استفاده از سیاست‌های مختلف، اهداف، راهبردها و سیاست‌هایی در سطح سازمان و کمیته راهبردی دانشگاه‌ها و افرادی که در گذشته مسئول نیز بوده‌اند، انجام می‌شود. در موارد ضروری نیز برنامه‌هایی را اضافه خواهیم کرد.

شناسایی ۲۳ چالش محیط زیست دریایی

ذوالجودی ادامه داد: با همکاری تمامی اندیشمندان ۲۳ چالش محیط زیستی دریایی و تالاب‌ها را شناسایی کردیم و چشم انداز شش قسمتی با توجه به اسناد و سیاست‌های بالادستی در ۱۸ سیاست کلان توسعه کلان پهنه آبی تالاب‌ها، خور، خلیج و دریا همراه با برنامه‌های سازمان حفاظت محیط زیست پیش خواهیم برد.

وی در ادامه گفت: سازمان حفاظت محیط زیست شش هدف اصلی با ۱۲ راهبرد را به منظوردستیابی مطلوب به محیط زیست دریایی و تالاب‌ها دنبال می‌کند و این کار را از طریق ۴۶ اقدام و برنامه در دولت با هدف آگاهی‌رسانی و ایجاد ظرفیت در زمینه محیط زیست دریایی و تالاب‌ها انجام می‌دهد.

ذوالجودی درباره تبعات لایروبی خلیج گرگان اظهارکرد: این یک تصمیم قانون‌مند بود که در چهارمین جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب‌های کشور گرفته شد. پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی وظیفه مطالعات در این موضوع را بر عهده داشت که نتایج جمعی بر اساس مطالعات انجام شده این بود که این کار انجام شود. من هم درباره این موضوع نظراتی داشتم اما زمانی که جمع‌بندی و برآیند این ستاد به شکل قانون باشد، باید اجرا شود.

وی افزود: پیشنهاد ما لایروبی از طریق کانال چپقلی بود اما سازمان بنادر و کشتیرانی به عنوان مجری این طرح کانال آشوراده را مناسب‌تر دانست. به علاوه  پمپاژ آب از دریای خزر به خلیج گرگان نیز قرار است که انجام شود. در کنار این دو طرح، برنامه‌های دیگری هم وجود دارد که اجرایی شدن آن ها در یک مدت مشخص به احیای مجموعه تالاب میانکاله و خلیج گرگان منجر می شود.

ذوالجودی در پایان به سیاست سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه صید ترال اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت دو ساله صید ترال پاییز امسال به پایان می‌رسد، درباره صید ترال دولت و سازمان محیط زیست مخالفت خود را با این نوع صید اعلام کردند همچنین درباره واگذاری امتیاز صید ترال به کشورهای خارجی، واگذاری امتیاز به کشورها به حد صفر رسیده اگر هم موردی وجود داشته باشد، به‌صورت غیررسمی است.

خروج از نسخه موبایل