خبرگزاری هرانا – آنچه در پی میآید گزارش ماهانه و اجمالی از وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی مرداد ماه ۱۴۰۱ است که به همت نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تهیه شده است، این گزارش با توجه به حجم محدود آن و نیز به دلیل عدم اجازه فعالیت گروههای مستقل مدافع حقوق بشر در ایران نمیتواند بازتاب بی نقص وضعیت حقوق بشر در ایران باشد.
لازم به یادآوری است بخش آمار این تشکل بهصورت سالانه گزارش مفصلتر خود را به اشکال آماری و تحلیلی از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر میکند.
خلاصه آنچه گذشت:
اخبار نقض حقوق بشر در مرداد ماه ۱۴۰۱، با قریب به ۶۹ مورد اعدام، محکومیتهای متعدد، احضارها، نقض گسترده حقوق زندانیان، نقض پایدار آزادی بیان، تجمعات کارگران بخصوص در زمینه معوقات مزدی و موارد دیگری که در استانهای مختلف رخ داد، همراه بود. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی گردآوری شده که صحت آنها به احراز رسیده است.
اعدام
مرداد ماه، با قریب به ۶۹ مورد اعدام همچنان بازگو کننده نقض حق حیات در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران است. بنا بر گزارش نهادهای بینالمللی، ایران به تناسب سرانه جمعیت و میزان اعدام، رتبه نخست اعدام شهروندان خود در دنیا را دارد. از مهمترین رویداد ها در این باره میتوان به اجرای حکم اعدام امید عالیزهی کودک-مجرم در زندان زاهدان اشاره کرد. وی در سال ۹۶ در ۱۶ سالگی از بابت اتهام قتل بازداشت و توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود. او پس از بازداشت به مدت ۲ سال در بند کانون اصلاح و تربیت زندان زاهدان بسر برده و سپس به بند یک این زندان منتقل شده بود. کمپین فعالین بلوچ نیز که گروه فعال حقوق بشر استان سیستان و بلوچستان است، بر کودک مجرم بودن امید عالیزهی تاکید کرده است.
در ماه سپری شده، حکم اعدام شوکت شه بخش، فرهاد کوهکن، داوود امیرزاده (گرگیج)، حمید جهانگرد (شه بخش) و حبیب توتازهی در زندان های زابل و زاهدان، علی قره لر و حامد صفا، علی محمد مرادی و علی حسینی در زندان لنگرود قم، رضا معراجی، سید سراج الحق صدیقی و علی صباحی و محمدحسین حسنیپور در زندان عادل آباد شیراز، محمد ایزدی و غلام نورزهی و جمعه بارکزهی در زندان دستگرد اصفهان، عبداللە رحیمی، هیوا احمدی، پیام یزدانی و سهیلا عابدی در زندان سنندج، صنوبر جلالی در زندان رجایی شهر کرج، سعید شه بخش، و ضیاءالله براهویی (یاگیزهی) در زندان دامغان، احمد قدیمی و شهرام یادگاری در زندان همدان، مهدی نورکرمی (قدمی) در زندان اراک و حسین باقرپور سرابی و میلاد بدرخانی در زندان ساوه به اجرا درآمد.
به علاوه، چهار متهم به تجاوز، قتل و ایجاد مزاحمت برای زنان در تهران و یک متهم به قتل در خوزستان به اعدام محکوم شدند.
افزون بر این، شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور، حکم اعدام محمد عسکری، زندانی محبوس در زندان برازجان را تایید کرد. آقای عسکری پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر بازداشت و سپس توسط دادگاه انقلاب دشتستان به اعدام محکوم شده بود.
گفتنی است، موسوی تبریزی که در سال های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲ سمت دادستان کل انقلاب را بر عهده داشت، در مصاحبه ای با ادعای اینکه “اعدام دستهجمعی زندانیان عقیدتی-سیاسی ایران در تابستان ۱۳۶۷ با نامه محمد محمدی ریشهری وزیر اطلاعات وقت به روحالله خمینی آغاز شد”، گفت پس از اعدام ها خانواده ها امکان شکایت داشتند ولی شکایتی صورت نگرفت.
بیش از ۷۵ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمیشوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” میخوانند.
آزادی اندیشه و بیان
در مرداد ماه، بسان گذشته بازداشت متهمان بصورت متعدد گزارش شد که از میان این گزارشات میتوان به بازداشت لیلا حسین زاده، علی سروش، محمود پروهان و علی گندمکاران و امید انصاری فر در تهران، حسین رزاق در آمل، علی انساندوست در قم، ۵۳ شهروند در اردکان، خوزستان، یزد، خراسان شمالی، آمل، تهران و شازند اشاره کرد.
گفتنی است، سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی با انتشار اطلاعیه ای بدون ذکر جزییات از بازداشت ۵ تن به اتهام جاسوسی و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، با انتشار اطلاعیه ای بدون ذکر هویت و جزییات، از بازداشت یک شهروند تبعه کشور سوئد و ۱۰ تن تحت عنوان “اعضای گروه داعش” به اتهام “جاسوسی“، خبر دادند.
در ماه سپری شده محکومیت های متعددی صورت گرفت که از این تعداد می توان به محکومیت احمد عابدینی به منع موقت فعالیت در فضای مجازی، وحید هروآبادی به خلع دائم لباس روحانیت، ۲ سال حبس تعزیری و ۲ سال ممنوع الخروجی، مریم کریم بیگی به ۵ سال و هفت ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت جریمه نقدی، محمد بساطی به ۶ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۸ میلیون تومان جزای نقدی، سید مصطفی جعفری به دو سال حبس تعزیری، دو سال ممنوعیت اشتغال در حرفه خبرنگاری و محرومیت از فعالیت های رسانه ای، مهدی محمودیان، آرش کیخسروی، مصطفی نیلی، محمدرضا فقیهی و مریم افرافراز مجموعا به تحمل بیش از ۱۰ سال حبس تعزیری و محرومیت های شغلی و اجتماعی، اردشیر مطهری و مهدی خالقی هر یک به دو سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی، ویدا ربانی به ۱۰ سال و ۴ ماه حبس تعزیری و محرومیت های اجتماعی و رضا نوروزی به پرداخت جزای نقدی و ۷۴ ضربه شلاق اشاره کرد.
همچنین، سید حسین شیرازی فرزند آیت الله صادق شیرازی، مرجع تقلید شیعه و از منتقدان ولایت فقیه، نیز ممنوع الخروج شد.
طبق قانون، قاضی نباید کسی را احضار یا جلب کند، مگر آن که دلایل کافی داشته باشد. اگرچه ممکن است کسی که در مظان اتهام قرار گرفته است، پس از پایان دادرسی، تبرئه شود، اما همین زدن برچسب اتهام به دیگری باید دلیل داشته باشد. قاضی در صورت سهلانگاری در این مورد، خود مشمول محکومیت انتظامی میشود. اما در این حیطه معیارهای مراجع قضایی ایران متناقض با موازین حقوق بشری است.
از این قرار، مریم دریسی به دادسرای عمومی و انقلاب کازرون، مصطفی نیلی به دادگاه کیفری مجتمع قضایی کارکنان دولت تهران، احمدرضا حائری به دادگاه انقلاب تهران، دلیر اسکندری به دادسرای عمومی و انقلاب سنندج و حمید حاج جعفر کاشانی به دادسرای اوین احضار شدند.
گفتنی است، میثم کاظمی، کاوه سلیمان پور، هیراد پیربداقی، محمدخالد حمزه پور و رحمان یوسفی، بیژن رضایی، فرنگیس مظلوم، کاوه و یاشار دارالشفا و محمد سلیمی جهت تحمل حبس بازداشت و راهی زندان شدند.
در ماهی که گذشت، مصطفی نیلی در شعبه ۱۰۵۹ دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی کارکنان دولت تهران، جمشید شارمهد و مصطفی تاجزاده در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، صادق زیبا کلام در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران، حبیب کعبی (حبیب اسیود) در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، حسن عباسی در شعبه ۱ دادگاه کیفری یک شهرستان کرمان، یدی بهاری در شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب دماوند، روناک رضایی در شعبه ۱۲ بازپرسی دادسرای اهواز و فرامرز سه دهی در شعبه ۴ دادگاه انقلاب اهواز محاکمه شدند.
در مرداد ماه، منازل فرزانه انصاری فر و علی انساندوست مورد تفتیش ماموران امنیتی قرار گرفت.
در ضمن، روز یکشنبه ۲ مرداد، نیروهای امنیتی با بستن درهای ورودی امامزاده طاهر کرج از حضور شهروندانی که برای برگزاری بیست و دومین سالگرد درگذشت احمد شاملو شاعر معروف ایرانی گرد هم آمده بودند ممانعت کردند. اعمال این محدودیت ها و جلوگیری از حضور علاقمندان به این شاعر بر سر مزار او در سال های اخیر مسبوق به سابقه است.
در ضمن، روز دوشنبه ۳ مردادماه، رسانه های رسمی از قطع اینترنت خانگی و همراه در برخی از نقاط شهرهای تهران و کرج خبر دادهاند. بر اساس این گزارشات همزمان در شهرهای دیگر ایران نیز کاربران با اختلال و کندی شدید سرعت اینترنت خانگی مواجه هستند. همچنین طی یک ماه اخیر آمارهای جهانی، نزول سرعت اینترنت در ایران را نشان میدهد.
به علاوه، یک کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و شبکههای کامپیوتری در مصاحبه با یک رسانه رسمی راجع به اختلالات در دسترسی شهروندان به برخی از سرویس ها و شبکه های اجتماعی در مردادماه، بخصوص اینستاگرام را ناشی از ایجاد یک اختلال عمدی دانست و شواهد و مستنداتی در این خصوص ارائه کرد. او معتقد است که در شبکه اینترنت ایران، آنچه که شامل فیلترینگ نشده، در حال اختلال پیدا کردن است.
از سویی دیگر، روز جمعه ۷ مرادماه، در سالگرد اعدام دسته جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ بار دیگر برای ورود خانواده های بازماندگان محدودیت هایی اعمال کردند. این بار از ورود آنان با گل به قصد گلباران مزار عزیزانشان جلوگیری شد.
زندان
در این ماه، اعظم پاکدل، در زندان وکیل آباد مشهد، احمد کرد (سهرابزهی) در زندان بم و فرزاد اسکندری در زندان مراغه در پی عدم رسیدگی پزشکی و تعلل در اعزام به بیمارستان، جان خود را از دست دادند.
در ماهی که گذشت، موسی رحیمی روحانی اهل سنت در زندان بندر عباس در شرایط پر ابهامی درگذشت. همزمان حسن امینی “حاکم شرع مردمی کردستان” در مطلبی ضمن تسلیت به خانواده او و جامعه اهل سنت، خواستار پاسخگویی مسئولان در خصوص علت مرگ این روحانی اهل سنت شد.
در ضمن، روز چهارشنبه ۵ مردادماه، در پی درگیری در اندرزگاه سبز جوان زندان عادل آباد شیراز، یک زندانی مجروح و به دلیل وخامت حال جان خود را از دست داد.
همینطور، مصطفی کمانگیر در زندان قزلحصار کرج و سعدا خدیرزاده در زندان ارومیه اقدام به خودکشی کردند.
همچنین، روز پنجشنبه ۱۳ مردادماه، در سایه عدم نظارت کافی مسئولان یک زندانی محبوس در زندان عادل آباد شیراز در پی عفونت گلو ناشی از سو مصرف مواد مخدر در بیمارستان خارج از زندان، جان باخت. وی روز چهارشنبه ۱۲ مردادماه، از زندان به بیمارستان اعزام شده بود.
در مرداد ماه، یک زندانی در بند ۳ زندان قرچک ورامین، در سایه عدم نظارت کافی مسئولان زندان و در پی اوردوز ناشی از سو مصرف مواد مخدر، جان خود را از دست داد.
گفتنی است، ناهید شیرپیشه مادر پویا بختیاری، از جان باختگان اعتراضات آبان ۹۸، معصومه عسکری، معلم بازنشسته و زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی کرج و خدیجه مهدی پور زندانی سیاسی در زندان ایلام که بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان نگهداری می شوند، توسط تعدادی از زندانیان مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.
همینطور، حمزه درویش زندانی سنی مذهب در زندان لاکان رشت، روز دوشنبه ۱۷ مرداد، توسط یکی از مسئولان زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفت. ضرب و شتم این زندانی بیمار، در پی درخواست وی به جهت انتقال به بهداری زندان صورت گرفته است.
افزون بر این، ارکان پالانی جاف، زندانی سنی مذهب محبوس در زندان رجایی شهر کرج، روز سه شنبه ۱۱ مردادماه، در هنگام اعزام به بیمارستان خارج از زندان، توسط زندانبانان مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
گفتنی است، روز شنبه ۸ مردادماه ویدئویی از اعترافات اجباری سپیده رشنو توسط خبرگزاری صدا و سیما منتشر شد.
همینطور، سپیده رشنو از حق دسترسی به وکیل، کمال جعفری یزدی و جواد لعل محمدی از ملاقات و تماس تلفنی، سکینه پروانه از برقراری تماس تلفنی با خانواده خود، پیمان سکوتی از حق دسترسی به وکیل انتخابی، یاشار تبریزی از ملاقات و تماس با خانواده و محمدرضا مراد بهروزی از حق دسترسی به وکیل و امکان برقراری تماس تلفنی با خانواده خود محروم هستند.
به علاوه، کسری نوری، درویش گنابادی در بند سیاسی زندان عادل آباد شیراز، از دسترسی به نشریات داخلی محروم بوده و امکان ادامه تحصیل در زندان نیز از او منع شده است. نوری مدت هاست که به دلیل دوری محل سکونت خانواده اش، از ملاقات با آنها محروم مانده است.
همچنین، تعداد پرشماری از زندانیان سیاسی زندان تهران بزرگ، روز یکشنبه ۲ مرداد، بصورت دسته جمعی به زندان اوین منتقل شدند. روز چهارشنبه ۲۹ تیرماه نیز در رخدادی مشابه، تمامی زندانیان سیاسی زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شده بودند.
به جز این، یک زن متهم که همراه با دختر ۱۲ ساله اش در زندان وکیل آباد مشهد محبوس است، به مدت ۲۴ ساعت با دستبند و پابند به تخت بسته و همراه با فرزندش در بهداری این زندان نگهداری شد. بازداشت این دختر دوازده ساله همراه با مادرش در پی درگیری با مامور و تنها به دلیل حضور این کودک در محل وقوع جرم صورت گرفته است.
از طرفی، فرانک بهشتی در زندان ارومیه، سید سراج الحق صدیقی در زندان عادل آباد شیراز، محمد ایزدی در زندان دستگرد اصفهان، امیر شهیکی، سید عباس موسوی، حمید نارویی، خدارحم نارویی، و سعید کشانی(کاشانی) در زندان یزد و مهدی پیری، امین پیری و قاسم سنچولی نیزار در زندان زابل، جهت اجرای حکم اعدام و علی انساندوست (خردگرا) در بازداشتگاه اطلاعات سپاه قم و عباس واحدیان شاهرودی و جواد لعل محمدی در زندان وکیل آباد مشهد به سلول انفرادی منتقل شدند.
برخی زندانیان در دوران بازداشت و یا حبس خود در کنار مشکلات هر روزه زندان به ناچار برای شنیده شدن دادخواهیشان دست به اعتصاب غذا میزنند.
در مرداد ماه، حمید حاج جعفر کاشانی در زندان رجایی شهر کرج و یاشار تبریزی در زندان اوین دست به اعتصاب غذا زدند.
گفتنی است، داریوش حبیبی، مجید کشوری و مصطفی هشیرجما، سه زندانی محبوس در زندان قزلحصار کرج روز پنجشنبه ۶ مردادماه، در اعتراض به نداشتن تخت، با دوختن لبها دست به اعتصاب غذا زدند.
در مردادماه، جمهوری اسلامی طی جوابیه ای به کارگروه بازداشت خودسرانه سازمان ملل متحد در خصوص چگونگی رسیدگی به پرونده امیرحسین مرادی و علی یونسی دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف و شرایط نگهداری این افراد در زندان مدعی شده است که آنها در پی همکاری با یکی از گروه های مخالف نظام به آرای صادره دادگاه محکوم شده اند و در زندان نیز “حقوق اولیه آنها رعایت شده است”؛ اظهاراتی که مغایر با اطلاعات گردآوری شده از وکلا و بیانات اعضای خانواده آنهاست.
همچنین، سازمان عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای از قطع انگشت دست یک متهم به سرقت در روز چهارشنبه ۵ مرداد، در زندان اوین خبر داده است.
از طرفی، اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان برخلاف رعایت اصل تفکیک جرائم به بند نظامی زندان کچوئی کرج منتقل شد.
همینطور، سپیده رشنو در بازداشتگاه اطلاعات سپاه، سامان استوار و عفیف نعیمی در مکانی نامعلوم، بهیه معنویپور در اداره آگاهی شیراز، محمد حبیبی، رضا شهابی، مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی، واله زمانی، حسن سعیدی، جعفر ابراهیمی و کیوان مهتدی در زندان اوین، سعدا خدیرزاده و لقمان عزیزی در زندان ارومیه، کاوان بامی در زندان دیزل آباد کرمانشاه، جعفر اسماعیل زاده بیشک در زندان تبریز، امید شاه محمدی، هیوا قریشی، پرویز احسنی و کاوه محمدزاده، در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج و پیمان سکوتی در زندان لاکان رشت در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرند.
یکی از خطرخیزترین کانونهای شیوع ویروس کرونا زندانها هستند. قشر زندانیان کمتر مورد توجه افکار عمومی و مسئولین قرار می گیرند.
در این ماه، عسل محمدی و ثمین احسانی، جعفر پناهی، حسین قشقایی و امیرسالار داودی در زندان اوین و شیخ هادی قره داغی، سیدحامد میری و شیخ عباس فتحی در زندان قم به کرونا مبتلا شدند.
در ضمن، شانزده زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، با نگارش نامه ای نسبت به شیوع بیماری کرونا در بند زنان این زندان هشدار داده و در خصوص تراکم بالای جمعیت زندانیان این بند ابراز نگرانی کردند.
حق درمان و رسیدگی پزشکی همواره از مهمترین موارد نقض حقوق زندانیان در ایران به شمار میرود.
از این قرار، گلاره عباسی، واله زمانی، میثم محمدی، امیرسالار داودی، حسین قشقایی، زهره سرو، فرنگیس مظلوم، فاطمه مثنی، نرگس محمدی، پرستو معینی، سپیده قلیان و راحله احمدی و نرگس ادیب در زندان اوین، اسماعیل عبدی در زندان کچویی کرج، شیخ هادی قره داغی، سیدحامد میری و شیخ عباس فتحی در زندان قم، مهران قره باغی و رسول چلداوی در زندان شیبان اهواز، روزبه پیری در زندان تبریز، ایوب اسدی در زندان کاشمر و شماری از زندانیان در زندان خورین از دریافت خدمات درمانی محروم بودند.
همینطور، کمیسیون پزشکی قانونی، علیرغم تایید ابتلای بهاره سلیمانی، زندانی سیاسی به بیماری آسم و تاکید بر انجام مراقبت ها و معاینات تخصصی، عدم ناتوانی وی در تحمل حبس را تایید نکرد. وی از دی ماه سال گذشته، دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می کند.
گفتنی است، عباس واحدیان شاهرودی، نویسنده، معلم و فعال مدنی، روز سه شنبه ۴ مرداد، علیرغم تعیین وقت قبلی به دلیل مخالفت وی با انتقال با پوشیدن لباس زندان از اعزام به بیمارستان محروم ماند.
با وجود خطرهای موجود، محرومیت زندانیان عقیدتی و سیاسی از اعزام به مرخصی به وفور گزارش شده است که از مهمترین آنها میتوان به اسماعیل عبدی در زندان کچویی کرج، گلاره عباسی و حسین قشقایی در زندان اوین، رسول چلداوی در زندان شیبان اهواز، روزبه پیری در زندان تبریز، ایوب اسدی در زندان کاشمر و سلیم اله حسین بر در زندان سراوان اشاره کرد.
اقلیت های ملی و مذهبی
اتنیک ها در مرداد ماه نیز زیر فشار فزاینده بازداشتها و احضارها بودند.
در این ماه، یاشار پیری در تبریز، نوید کهنه پوشی و لقمان گرامی در مریوان، شکرالله قهرمانی فرد در خداآفرین، عبدالله شریف زاده در سقز، آرش پیری، هیوا میرزایی و ظاهر مرادی، انور پیغامی و حکیم میرزایی، هیدی شادی خواه و کاظم اتابک در اشنویه، آرام افضلی در سنندج، محمد کریمیخواه، جلال امینی، علی فاروقی و اسماعیل کریمی در بوکان، لقمان بهرامی، امیر بایزیدیآذر، شهرام بایزیدیآذر، کامبیز بایزیدیآذر، چیا پیرزاد و جلال محمودی و ناصر احمدزاده در مهاباد بازداشت شدند.
لازم به ذکر است، شهروز سلیمانیان به دادسرای عمومی و انقلاب پارس آباد، سلام شریف زاده و هیمن شریف زاده به اداره اطلاعات سقز، نوید کهنه پوشی به اداره اطلاعات مریوان، یاشار پیری به اداره اطلاعات تبریز و سلیمان سالک به دادگاه انقلاب پیرانشهر احضار شدند.
گفتنی است، زمانه زیویه، شهروند اهل سقز، روز سه شنبه ۱۸ مردادماه، پس از مراجعه به واحد اجرای احکام دادگاه انقلاب سقز، جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
به جز این، روز جمعه ۷ مرداد، منزل یک شهروند در ارومیه، به نام هوشیار سمکو، توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت.
همینطور، دیوان عالی کشور، ۹ سال حبس از حکم صادره علیه اکبر نعیمی، فعال ترک (آذربایجانی) را نقض و پرونده وی را جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع داد. وی از تیرماه سال گذشته در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان اوین است.
اعمال فشار و تهدید اقلیتهای مذهبی در این ماه نیز ادامه داشت.
امسال نیز همچون سالهای گذشته گزارشات بسیاری از محروم شدن شهروندان بهائی از ادامه تحصیل در دانشگاههای ایران منتشر شده است. تاکنون هویت ۶۳ شهروند بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری ۱۴۰۱ که با عناوین مختلفی ازجمله “نقص پرونده” به دلیل بهائی بودن از ادامه تحصیل محروم شدند، توسط هرانا احراز شده است که نسبت به دو سال اخیر افزایش نظرگیری داشته است. شماری از این شهروندان که برای پیگیری علت “نقص پرونده” به سازمان سنجش مراجعه کردند، با برخوردهای امنیتی مواجه شدند. به گفته فرهاد ثابتان از سخنگویان جامعه جهانی بهائی “هرگاه جامعه ایران با بحران های شدیدی مواجه می شود، جمهوری اسلامی برای انحراف افکار عمومی، در اولین قدم فشار بر جامعه بهائی ایران را افزایش می دهد”.
در این ماه، روز سه شنبه ۱۱ مرداد، منازل شش خانواده بهائی در روستای روشنکوه ساری، توسط ارگان های دولتی تخریب و زمین های شمار دیگری از این شهروندان نیز مصادره شد. این اقدام بدون ارائه حکم و یا اخطار قبلی صورت گرفته است. سال گذشته نیز منازل سه خانواده بهائی دیگر در این روستا تخریب و شماری از زمین های شهروندان بهائی مصادره شده بود. این در حالی است که در تاریخ ۳۱ شهریور ۹۹، جلسهای با حضور نمایندگان تعدادی از سازمان امنیتی و دولتی ایران، در فرمانداری شهر ساری برگزار شده بود که با توجه به اسناد محرمانه منتشر شده، در این جلسه تصمیماتی مبنی بر افزایش قابل توجه سرکوب اقلیتهای دینی ناپذیرفته در قانون اساسی جمهوری اسلامی، به ویژه پیروان آیین بهائی و دراویش، گرفته شده بود.
در مرداد ماه، مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی در تهران، محمد گلباز و سامان استوار و عفیف نعیمی در کرج، فرید علوی و سها ثابتی (رحمانی) در ساری، بهنام ممتازی در قزوین و ۱۵ تن در شیراز بازداشت شدند.
در ماهی که سپری شد، شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، محکومیت ژوزف شهبازیان، سمیه (سونیا) صادق و مینا خواجوی قمی، شهروندان مسیحی را عینا تایید کرد.
گفتنی است، روز سه شنبه ۱۱ مرداد، حکم محکومیت ۹ شهروند بهائی ساکن شهرهای اندیشه و کرج به نام های هومن خوشنام، الهام سلمان زاده، پیام شبانی، کیانوش سلمان زاده، سروش آگاهی، پروان معنوی، جمیله پاکرو، پیمان معنوی و ندا شبانی، پس از احضار به دادسرای شهریار، با نصب پابند الکترونیکی و محدودیت تردد به اجرا درآمد. این شهروندان پیشتر توسط دادگاه انقلاب شهریار هر کدام به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شدند و این حکم در مرحله تجدیدنظر نیز عینا تایید شده بود.
در ضمن، روز سه شنبه ۱۱ مرداد، شعبه ۲۶ دیوان عالی کشور، درخواست اعاده دادرسی انوشاوان آودیان و عباس سوری، شهروندان مسیحی را رد کرد. آقای آودیان در دادگاه بدوی به تحمل ۱۰ سال حبس، پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی و همچنین عباس سوری به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و محرومیت های اجتماعی محکوم شده بودند. این احکام در مرحله تجدیدنظر عینا تایید شد.
همینطور، حامد فرقانی نامقی شهروند بهائی ساکن کرج به صورت تلفنی به ستاد خبری اداره اطلاعات این شهر احضار شد.
همچنین، افسانه امامی، حمید ناصری و سعید ناصری، سیامک هنرور و سعید اتحاد و محبوبه میثاقیان جهت اجرای حکم حبس، بازداشت و به ترتیب به زندان های اوین، عادل آباد شیراز و یزد منتقل شدند.
همینطور در مردادماه، منازل و یا محل کار، نیما حقار، نازیلا حقار و سابین یزدانی، شادی خاصه زاد، هدیه غیابی و راحله کشانی، سامان استوار، عفیف نعیمی، نصیر هروی، کامیار حبیبی، مظفر نبیلی و سارا شعبان، نوید میثاقی، احسان جابری، بهار بنگاله، فریده هدایتی، بیتا ممتازی (صراف)، پویا ممتازی (صراف)، شفق فهندژ، شکیب مودی (معصومی)، افسون مودی (معصومی)، شقایق پورعنایتی و ندا طائفی، امید کشاورز و پریا اقدسی، نوید مولایی، سوگند رنگرز، مسعود بهرامی، روژین بیک آقایی، سارا شعبانپور، نکیسا صادقی، شقایق کشاورز و اسماعیل جمالی، وحید خیبری، مهسا مهدوی، محمد گلباز و گلریز نورانی و مهرزاد زهرایی مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت.
گفتنی است، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل، روز دوشنبه ۳۱ مردادماه، با انتشار بیانیهای نسبت به آزار و اذیت اقلیت های مذهبی، از جمله شهروندان بهائی توسط مقامات ایران اعتراض کرده و خواستار رعایت حقوق شهروندی بهائیان شدند. مردادماه امسال دستگاه های امنیتی و قضایی موج جدیدی از فشار بر جامعه بهائی را آغاز کردند. از جمله این اقدامات میتوان به تفتیش گسترده منازل، بازداشت ها، مصادره زمین و تخریب منازل شهروندان بهائی در روستای روشنکوه و محرومیت گسترده شهروندان بهائی از تحصیل اشاره کرد.
حقوق کودک
برای برخی از نوجوانان، هنگامی که رشد و بلوغ طبیعی آنها با وقایع ناراحت کننده ای همراه شود، ممکن است برای آنها بسیار سخت و تحمل ناپذیر باشد. احساسات بسیار قوی همراه با ترس، استرس، سردرگمی، عدم اطمینان، فشار برای موفقیت و همچنین بدست آوردن توانایی فکر کردن در مورد اتفاقات به روش جدید برتوانایی حل مسئله و نحوه تصمیم گیری نوجوانان تاثیر می گذارد و گاهی این فشارها ذهن خام و بی تجربه ی کودک را به سمت خودکشی برای رهایی از موقعیت مذکور سوق می دهد. سهم نوجوانان ایرانی از خودکشیهای سالانه از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.
در ماهی که گذشت، یک کودک کار ۱۰ ساله در ارومیه، یک پسر نوجوان ۱۴ ساله در اشنویه ، یک پسر نوجوان ۱۷ ساله در کوهدشت، یک پسر نوجوان ۱۶ ساله در سقز و دو کودک حدودا ۱۰ و ۱۳ ساله در کوهدشت و چم پلک، اقدام به خودکشی کرده و جان خود را از دست داده اند.
همینطور، شامگاه یکشنبه ۹ مرداد، دو کودک ۹ و ۱۳ ساله، در پی تیراندازی بی ضابطه ماموران نیروی انتظامی به سمت خودرویی در محور خرم آباد، جان خود را از دست دادند. ماموران همچنین مادر و پدر این دو کودک را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
گفتنی است، یک کودک کار ۷ ساله در شهر نصرت آباد از توابع شهرستان زاهدان، در سایه بی تدبیری مسئولان شهری، بر اثر سقوط در یک گودال مملو از سیلاب، جان خود را از دست داد.
همینطور، یک مرد در شیراز در کشمکش روند جدایی از همسرش، فرزندخوانده ۱۶ ساله خود را با چاقو مجروح کرد و سپس مورد ضرب و شتم قرار داد.
به علاوه، رئیس پلیس تهران از بازداشت متهم به قتل یک دختر ۵ ساله در تهران خبر داد. به گفته متهم، این قتل، ناخواسته و به دنبال عصبانیت لحظه ای صورت گرفته است.
به علاوه، روز پنجشنبه ۶ مردادماه، سامان حسن زاده” ۱۷ ساله، “زانیار حسن زاده” ۱۶ ساله و “پیشوا شاداب” ۱۶ ساله، پس از احضار به اداره اطلاعات سپاه اشنویه بازداشت شدند.
در ضمن، یک کودک پسر در شهرستان ارومیه به دلیل مخالفت اداره ثبت احوال این شهرستان با نام انتخابی «آتاهان»، از داشتن شناسنامه محروم مانده است.
از طرفی در این ماه، دو نوزاد رهاشده در بندرگز و تهران پیدا شدند.
زنان
در ماهی که گذشت، چهار زن جوان در گنبدکاووس، تهران، شهریار و مشهد با انگیزه ناموسی توسط همسرانشان به قتل رسیدند.
همچنین، یک زن حدود ۳۵ ساله در تهران با انگیزه ناموسی توسط برادرش به قتل رسید. متهم به قتل هم اکنون در بازداشت بسر میبرد.
به جز این، یک زن ۲۲ ساله، قربانی کودک همسری تبعه افغانستان در اسلامشهر به علت مسائل ناموسی همسر ۳۸ ساله خود را به قتل رساند.
در ضمن، روز سه شنبه ۲۵ مردادماه، یک زن میانسال در تهران، در پی مشکلات معیشتی و اقتصادی، با پریدن از بالای یک پل عابر پیاده قصد خودکشی داشت که با مداخله شهروندان از این اقدام جلوگیری شد.
همچنین، یک شهروند زن در رشت اقدام به خودسوزی کرد. وی پس از خودسوزی به یکی از بیمارستانهای رشت منتقل شد.
به علاوه، روز شنبه ۱ مرداد، نازنین بهرامی، بازیگر تئاتر توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. گفته می شود ماموران تلفن همراه خانم بهرامی و تعدادی از اطرافیان وی را ضبط کرده و با خود برده اند.
گفتنی است، اکرم نصیریان، مریم محمدی و اسرین درکاله، فعالین حقوق زنان، جهت تحمل دوران حبس به زندان اوین منتقل شدند.
افزون بر این، روز یکشنبه ۲۳ مرداد، به ۶۱ دانش آموز دختر که برای رشته موسیقی هنرستان کامیاب شیراز ثبتنام کرده بودند، اطلاع داده شد که ثبتنامشان منتفی است. پدر یکی از این دانش آموزان افزود: این موضوع وقتی حساس تر میشود که ثبت نام پسران در همین رشته در هنرستان انجام شده و این حذف فقط برای دختران اتفاق افتاده است
افزون بر این، کیفرخواست پرونده سپیده رشنو، شهروند معترض به حجاب اجباری در ماجرای اتوبوس بی آر تی، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به وی ابلاغ شد. این شهروند پیشتر از سوی دادسرای عمومی و انقلاب تهران تفهیم اتهام و با صدور کیفرخواست، پرونده وی به شعبه مذکور ارجاع شده بود.
همینطور، ویدئویی از اعترافات اجباری فردی با هویت نامشخص که بر اساس اظهاراتش مدعی است، یکی از معترضان به حجاب اجباری در ماجرای اتوبوس بی آر تی، توسط رسانه های رسمی منتشر شد. در ویدئو مورد اشاره که مشخص نیست تحت چه شرایطی ضبط شده است، نام سپیده رشنو به عنوان دیگر فرد حاضر در درگیری اشاره میشود.
همچنین، ۲۵ آرایشگاه زنانه در استان های قزوین، مرکزی و یزد پلمپ شدند.
کارگران و اصناف
در ماهی که سپری شد ۱۸۸ کارگر در سایه فقدان ایمنی محیط و شرایط کار در اقصی نقاط کشور دچار حادثه شدند. ایران در زمینه رعایت مسائل ایمنی کار در میان کشورهای جهان رتبه ۱۰۲ را به خود اختصاص داده که رتبه بسیار پایینی است.
در مرداد ماه، عدم رعایت ایمنی کار ۱۵۰ کارگر را مصدوم و ۳۸ تن دیگر را به کام مرگ کشاند.
از اخبار مرتبط در این حوزه می توان به مرگ و مصدومیت یک کودک کار و سه کارگر در بوکان و یاسوج، مصدومیت دو آتش نشان در ورامین، مصدومیت شش کارگر از جمله یک آتش نشان در بندرعباس، خورموج و خرم آباد، مرگ و مصدومیت ۳ کارگر در بوئین زهرا و خرم آباد، مرگ و مصدومیت چهار آتش نشان و یک کارگر در همدان و قرچک ورامین، مرگ یک کارگر در گیلان، مرگ دو کارگر در دامغان و اصفهان، مصدومیت دو کارگر در مشهد و گرگان، مصدومیت و مرگ سه کارگر در کرمانشاه، رشت و اصفهان، مرگ ۵ کارگر در بوانات و باقرشهر، مصدومیت و مرگ ۹ کارگر در بابل و همدان، مرگ و مصدومیت ۴ کارگر در بانه و اسلامشهر و مرگ یک راننده در معدن کرومیت جغتای در خراسان رضوی اشاره کرد.
گفتنی است، روز شنبه ۱۵ مرداد، ۵ تن از کارگران پالایشگاه آبادان بر اثر گرمازدگی در حین کار دچار مصدومیت شد. با وجود تاکید کمیته بحران استان خوزستان به کاهش ساعت کاری به دلیل گرمای بیسابقه هوا در این منطقه، اما تنها این بخشنامههای تعطیلی یا کاهش ساعات کاری، مربوط به ادارات و آن هم به دلیل کاهش در مصرف برق است.
افزون بر این، یک کودک کار ۷ ساله در شهر نصرت آباد از توابع شهرستان زاهدان، در سایه بی تدبیری مسئولان شهری، بر اثر سقوط در یک گودال مملو از سیلاب، جان خود را از دست داد.
همینطور، یک کارگر شرکت آبفای شهرستان لاهیجان به دلیل عدم دریافت دستمزد و مشکلات معیشتی از طریق آتش زدن خود و دو کارگر در شهرستان چوار از توابع استان ایلام، در پی مشکلات معیشتی و خانوادگی، از طریق حلق آویز کردن خود و شلیک اسلحه دست به خودکشی زده و به زندگی خود پایان دادند.
در ضمن، یک کودک کار ۱۰ ساله، اهل روستای چاورش از توابع ارومیه، روز یکشنبه ۲ مرداد، از طریق حلق آویز کردن دست به خودکشی زده و جان خود را از دست داد.
در مردادماه، کارگران فضای سبز شهرداری ایرانشهر، کارگران ابنیه فنی هرمزگان، کارگران شهرداری ایلام و ایرانشهر، کارگران کارخانه سبلان پارچه اردبیل، کارگران واحد نگهداری و تعمیرات راه آهن، کارگران شهرداری هویزه و شماری از کارگران کارخانه داروگر تهران، کارگران شهرداری اندیمشک و شوش و نگهبان پروژه قطار شهری اهواز، شماری از کارگران صنایع بسته بندی داروگر رشت و کارگران خدماتی شهرداری اقبالیه و کارگران کارخانه ارتاول تایر تاکستان و کارگران بازنشسته سامان کاشی از معوقات مزدی خود خبر دادند.
در ضمن، روز یکشنبه ۹ مردادماه، جلسه آخرین دفاع آرمین شریفه، مظفر صالح نیا، زاهد مرادیان، دلیر نصراللهی و شیث امانی، ۵ تن از فعالین کارگری سنندج، در شعبه ۲ دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان برگزار شد.
همچنین، کامیار فکور، فعال کارگری به سه سال حبس تعزیری و ۱۷ تن از کارگران شرکت آذرآب اراک هر یک به ۳۰ ضربه شلاق و ۳ ماه حبس تعلیقی محکوم شدند.
به علاوه، محمد ایران نژاد، مرتضی صیدی و نصرالله امیرلو فعالین کارگری، روز یکشنبه ۳۰ مرداد، با دریافت ابلاغیهای جهت اخذ آخرین دفاع به دادسرای ناحیه ۳۳ تهران احضار شدند.
به علاوه، کارگران شرکت معدنی و صنعتی گلگهر سیرجان، جمعی از کارگران پروژهای شرکت آرام پارس شاغل در پتروشیمی هنگام و رانندگان کامیون در کرمانشاه دست به اعتصاب زدند.
اگر چه که کارگر و کار انجام شده توسط او، دارای منزلت و جایگاه بسیار بالایست، ولی متاسفانه این جایگاه مورد توجه مسئولین، کارگزاران و کارفرمایان قرار نمی گیرد و در بسیاری از مواقع، این قشر ضعیف جامعه موفق به اخذ معوقات مزدی و رسیدن به مطالبات حداقلی خود نمی شوند، و یا بدون دلایل موجه از کار اخراج و یا تعدیل میشوند. به همین خاطر در بسیاری از موارد برای تحقق خواسته های خود ایجاد تجمعات اعتراضی را برمی گزینند.
در مرداد ماه، دستکم ۹۶ تجمع اعتراضی برگزار شد که از مهمترین آنها میتوان به تجمع اعتراضی کارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز، کشاورزان کلزا کار شهرستان بهبهان، کارکنان و کارگران شرکت تولی پرس قزوین و کارکنان شرکت برق منطقهای خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد، کارگران کارخانه مواد شوینده داروگر تهران، کارگران پایپینگ نیروگاه برق فردوسی مشهد، رانندگان کامیون در گمرک بازرگان، کامیون داران شهرستان سیریک، کارگران فضای سبز شهرداری سنندج و کارگران شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی آبادان، کشاورزان اصفهان، اپراتورهای برق منطقهای زنجان، کارگران شرکت فولاد اهواز و کارگران شرکت مادیران، نگهبانان چاههای نفتی اهواز و کارگران شهرداری نیشابور اشاره کرد.
افزون بر این، کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز و کسبه و بازاریان در جزیره کیش، کارکنان مخابرات یزد، بازنشستگان تامین اجتماعی در شهرهای اهواز، کرمانشاه، شوش، کرخه، هفت تپه، رشت، بجنورد، اردبیل و بابل، مرغداران تهران، تعدادی از رانندگان کامیون شهرستان سیریک، عاملین فروش و سهامداران محصولات شرکت نفت سپاهان و کارکنان سازمان آب بندر عباس، بازنشستگان مخابرات در تهران، کرمانشاه، شهرکرد، کرج، تبریز، ارومیه، اصفهان، اهواز، بجنورد و سنندج، اپراتورهای برق منطقهای زنجان و کارکنان استانداری ایلام، اپراتورهای برق منطقهای استان های هرمزگان، خوزستان و آذربایجان شرقی، بازنشستگان هواپیمایی ایران ایر (هما) و کارکنان رسمی شاغل در صنعت نفت تجمع کردند.
همچنین، فاطمه بهمنی به جزای نقدی بدل از ۶ ماه حبس تعزیری، احمد نقوی (تقوی)، به یک سال حبس تعزیری و لقمان افضلی به دو سال تغییر اجباری محل خدمت به استان اردبیل محکوم شدند.
در ضمن، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مسعود فرهیخته عضو هیئت مدیره کانون صنفی فرهنگیان اسلامشهر، در شعبه ۱۱۰۳ دادگاه کیفری ۲ مجتمع قضایی ولیعصر تهران برگزار شد.
همینطور، محمود ملاکی و محسن عمرانی به دادسرای بوشهر، توفیق محمودی به دادسرای سنندج، گلنار قدم خانی به بازپرسی سنندج و پیروز نامی، علی کروشات و رعنا بختیاری به دادگاه انقلاب اهواز احضار شدند.
همچنین، شماری از مربیان تعلیم رانندگی کشور از عدم تبدیل وضعیت خود خبر داده و میگویند، علیرغم شناسایی به عنوان افراد تحت پوشش قانون کار، مشمول بیمه سازمان تامین اجتماعی نمیشوند.
در این ماه، محیالدین کریمیان، اسعد علوی و کورش بابامرادی، سه معلم در دیواندره و خانم محمدی(نام کوچک نامشخص) و محمد کرجی، شاهپور زنگنه و فریدون جعفرنژاد بازنشستگان تامین اجتماعی در کرمانشاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
گفتنی است، یک کارمند سازمان صدا و سیما در تهران و کارمند اخراجی بیمارستانی در کرمانشاه در پی مشکلات معیشتی و اقتصادی، از طریق حلق آویز کردن خود دست به خودکشی زده و جان خود را از دست دادند.
به جز این، پنج سفره خانه در آبادان، نوزده فروشگاه لباس در استان خوزستان و قرچک، یک فروشگاه زنجیره ای غذا و ملزومات نگهداری حیوانات خانگی در شیراز پلمپ شدند.
بهداشت و محیط زیست
در این ماه، پس از توقف حکم اعدام برومند نجفی محیطبان کرمانشاهی در دیوان عالی کشور، روز شنبه ۲۲ مردادماه، جلسه رسیدگی به اتهامات وی در شعبه هم عرض برگزار شد. پس از اتمام جلسه دادگاه، آقای نجفی و سرباز همراه وی مادامی که در حال خارج شدن از ساختمان دادگاه بودند، مورد هدف تیراندازی پدر مقتول قرار گرفتند؛ محیطبان نجفی جان خود را از دست داد و سرباز مورد اشاره به بیمارستان منتقل شد.
حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت مورد صدمه واقع شده است. هرانا در این حوزه گزارشاتی از هفته اول، دوم ، سوم و چهارم با هدف آگاهی سازی گردآوری کرده است.
خشونت نظامی و قضایی و امنیت شهروندان
کولبری، شغلی کاذب و مشقت بار است که مردم مناطق مرزی در پی فقدان فرصت های شغلی به آن روی می آورند و سالانه ده ها تن در مواجهه با خطرات طبیعی و یا در پی شلیک نیروهای مرزبانی کشته و یا زخمی می شوند.
در ماهی که سپری شد، سامان محمدزاده، ارسلان رحمانی، فاضل احمدی و علی آبکار، یوسف قیطاسی، عبدالله حجری، کیوان علیپور، هژار فرجی، سعدالله یونسی و علی یونسی، رحیم محمدی و شیرزاد رشکی و دانا شعبانی در مناطق مرزی بانه، دلاور فرامرزی، سعید مهرانی، نیما حیدری و عبدالسلام فتاحیزاده، محمد قادری، اسماعیل مصری و جلیل کریمی در مناطق مرزی نوسود و محمد نادری در مناطق مرزی ثلاث باباجانی بر اثر شلیک مستقیم نیروهای نظامی کشته و زخمی شدند.
همینطور، تیراندازی نیروهای نظامی در مناطق مرزی بانه و اشنویه مرگ و مصدومیت چهار شهروند را در پی داشت.
گفتنی است، روز سه شنبه ۴ مردادماه، یک شهروند اهل شهرستان کامیاران در استان کردستان، در پی تیراندازی بیضابطه ماموران نیروی انتظامی در اهواز، جان خود را از دست داد.
در ضمن، روز شنبه ۱۵ مردادماه، در پی تیراندازی نیروهای نظامی در شهرستان راسک یک سوختبر زخمی شد.
ایران از معدود کشورهایی است که کماکان از مجازات های تحقیرآمیز استفاده می کند. این در حالی است که میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی صراحتا استفاده از مجازات های غیر انسانی و موهن از جمله اعدام و شلاق را ممنوع کرده است.
از این قرار، مدیرکل دامپزشکی استان آذربایجان شرقی، از صدور حکم ۷۴ ضربه شلاق تعزیری برای دو متخلف بهداشتی در این استان در کنار سایر مجازات ها خبر داد.
همچنین، هفت متهم به سرقت توسط دادگاه کیفری یک استان خراسان رضوی در کنار سایر مجازات ها، مجموعا به تحمل ۵۱۸ ضربه شلاق محکوم شدند و حکم صادره توسط دیوان عالی کشور عینا تایید شد.
افزون بر این، چهار متهم در تهران، برخلاف اصل حفظ کرامت انسانی، توسط نیروی انتظامی در خیابان های این شهر گردانده شدند.
همینطور، حکم قصاص چشم (کور شدن) سه متهم برای انجام مقدمات اجرای حکم به دادسرای جنایی تهران فرستاده شده است.
از طرفی، یک متهم در تهران توسط دادگاه کیفری این استان به قصاص چشم (کور شدن) محکوم شد.
با وجود گذشت ۳۲ سال از جنگ ۸ ساله بین ایران و عراق، هنوز مین های به جا مانده از آن دوران، در مناطق مرزی غرب، جنوب غرب و شمال غرب ایران شامل استانهای آذربایجان غربی، کردستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان، جان شهروندان را تهدید می کنند.
از این قرار، بر اثر انفجار مین بر جای مانده از جنگ ایران و عراق، دو کولبر در مرز هنگه ژال بانه و دو شهروند در ایلام زخمی شدند.
گفتنی است، روز سه شنبه ۱۱ مرداد، یکی از مجروحان جنگ ایران و عراق در شهرستان سنقر، به دلیل مشکلات معیشتی اقدام خودسوزی کرد و جان باخت.
در ضمن، روز چهارشنبه ۱۲ مرداد، یک سرباز وظیفه در یکی از پادگانهای مرزی بانه، با شلیک گلوله دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد.
از سوی دیگر، فرمانده انتظامی شهرستان ملکان در استان آذربایجان شرقی از وقوع اسید پاشی بر روی تعدادی از ماموران نیروی انتظامی این شهرستان خبر داد. متهم پس از یک روز بازداشت شده است.
۱– گزارشاتی که توجهات زیادی به خود جلب کرد
در این بخش سعی شده به گزارشهایی از نقض حقوق بشر در مردادماه که با حساسیت و توجه بیشتری از سوی افکار عمومی مواجه شدند، اشاره شود. بدیهی است که این توجه بیشتر، الزاماً به معنی شاخص بودن این دسته از گزارشها به لحاظ حجم نقض حقوق بشر در ایران نیست.
از مهمترین اخبار که در این ماه بازتاب بسیار گستردهای در کشور داشت، می توان به بازداشت سپیده رشنو، خودکشی سعدا خدیرزاده در زندان ارومیه، پخش اعترافات اجباری سپیده رشنو، اختلال و قطع اینترنت در برخی از نقاط کشور، حذف رشته موسیقی در هنرستان دخترانه کامیاب، مصادره زمین و تخریب منازل شهروندان بهائی در روستای روشنکوه ساری، بازداشت الهام فرشاد، ضرب و شتم ناهید شیرپیشه در زندان کچویی کرج، محکومیت مریم کریم بیگی به حبس، شلاق و جریمه نقدی، بازداشت لیلا حسین زاده، محرومیت از تحصیل دانشجویان بهایی و پخش اعترافات اجباری یکی از معترضان در ماجرای اتوبوس بیآرتی اشاره کرد.
۲– گزارشاتی که علیرغم اهمیت با بیتوجهی روبرو شدند
در مقابل بخش قبل، بسیاری از گزارشهای حقوق بشری، اساساً با کم توجهی و بعضاً بیتوجهی رسانهها و افراد فعال در شبکههای اجتماعی که به هر ترتیب تشکیلدهندهی قسمتی از افکار عمومی هستند روبهرو شدند. گفتنی است این نوع کمتوجهیهای بعضاً غیر تعمدی یا بعضاً تبعیضات هدفمند، زمینه بیشتری از تداوم و گسترش نقض حقوق بشر را فراهم میآورد.
از مهمترین خبرها که در این ماه با بی توجهی رسانه ها و مردم روبرو شدند، میتوان به مرگ سه زندانی در زندان های بم، مراغه و وکیل آباد مشهد در پی عدم رسیدگی پزشکی و تعلل در اعزام به بیمارستان، خودکشی دو کارگر در شهرستان چوار، قتل یک مرد توسط همسرش با انگیزه ناموسی و قطع دست یکی از مددجویان در پی اعمال خشونت در مرکز ترک اعتیاد اشاره کرد.