شایا گلدوست
یکشنبه ۱۳شهریور۱۴۰۱، سازمان حقوق بشری «ههنگاو» از صدور حکم اعدام برای دو تن از فعالان جامعه رنگینکمانی خبر داد.
«زهرا صدیقی همدانی» معروف به ساره ۳۱ ساله اهل نقده، به همراه «الهام چوبدار» ۲۴ ساله و اهل ارومیه از کنشگران و فعالان جامعه رنگینکمانی در یک پرونده مشترک به اتهام افساد فیالارض از طریق ترویج همجنسگرایی، ترویج مسیحیت و ارتباط با شبکههای معاند، توسط دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام محکوم شدند.
صدور این حکم تنها چند روز پس از اظهارات نفرتپراکنانه «ابراهیم رئیسی»، رییس جمهور جمهوری اسلامی علیه جامعه رنگینکمانی و مخصوصا همجنسگرایان صورت گرفته است. «ابراهیم رئیسی» دهم شهریور۱۴۰۱، در مراسم افتتاحیه هفتمین نشست عمومی مجمع جهانی اهل بیت، نهادی که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت میکند، درباره همجنسگرایی سخنانی بسیار تندی بیان کرد. او همجنسگرایی را «زشتترین اخلاق» دانست که «جاهلیت مدرن» آن را به عنوان «شاخص تمدن» معرفی میکند.
درباره دو فعال جامعه رنگینکمانی که حالا به اعدام محکوم شدهاند چه میدانیم؟
***
«زهرا صدیقی همدانی» معروف به «ساره» در تاریخ ۵آبان۱۴۰۰، هنگام عبور از مرز ایران به ترکیه، توسط نیروهای سپاهپاسداران جمهوری اسلامی دستگیر و پس از حدودا دوماه بازداشت در سلول انفرادی بازداشتگاه اطلاعات سپاه ارومیه، به بند زنان زندان مرکزی این شهر منتقل شد.
«شش رنگ»، شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی، همان وقت ساره را این طور معرفی کرد: «ساره ۲۸ ساله ساکن و شاغل در کردستان عراق بود. او چندی پیش بعد از مصاحبه با بخش فارسی «بیبیسی»، در مورد شرایط افراد «الجیبیتی» در کردستان عراق، توسط پلیس کردستان عراق شناسایی و دستگیر و مدت ۲۱ روز زندانی شد. پس از زندان، ساره سعی کرد خود را به ترکیه برساند.
او برای فرار به ترکیه و نجات خود مجبور شده بود در بخشی از مسیر، از مرزهای ایران عبور کند. او با توجه به شرایط موجود و احتمال دستگیری هنگام عبور از مرز، ساعاتی قبل از رفتن به سمت ترکیه، با شفافیت و شجاعت بسیار ویدیوهایی تهیه کرده و برای یک فرد معتمد خود که مایل نیست نامش فاش شود، فرستاده بود، تا در صورت دستگیری، صدایش را به گوش رسانهها و سازمانهای حقوق بشری برساند.»
چند روز پس از دستگیری ساره، خبرگزاری حکومتی تسنیم، بیانیهای از سوی سازمان اطلاعات سپاه منتشر کرد. در این بیانیه آمده بود که ماموران سازمان اطلاعات سپاه، افرادی را با اتهام «تشکیل باند قاچاق دختران و حمایت از همجنسگرایی» در آذربایجان غربی بازداشت کردهاند. با این که در بیانیه مذکور هیچ نامی از افراد دستگیر شده نیامده بود، اما همزمانی انتشار این بیانیه با خبر بازداشت ساره و اشاره بیانیه سپاه به دستگیری در آذربایجان غربی، گمانههایی مبنی بر ارتباط این خبر با پروندهسازی برای ساره در میان فعالان حقوق اقلیتهای جنسی و جنسیتی مطرح شد.
سازمان «عفو بینالملل»، در بیانیهای نگرانی خود را از وضعیت «ساره» اعلام کرد. این سازمان حقوق بشری با بیان این که وضعیت «ساره» در بازداشت نگران کننده است خبر داد «زهرا صدیقی همدانی» در ایام بازداشت از حق دسترسی به وکیل محروم بوده و علاوه بر آزار و اذیت کلامی و توهین به هویت و ظاهرش توسط ماموران امنیتی، به اعدام و همچنین سلب حضانت دو فرزندش تهدید شده بود.
چندی بعد خبرگزاری تسنیم با انتشار ویدیویی اتهامهای قاچاق انسان، «ترویج همجنسبازی»، «قمار»، «کلاهبرداری» و «قبحزدایی از روابط جنسی نامشروع و انتشار آن در فضای مجازی» را علیه ساره مطرح کرد. در این ویدیو صداهایی از افرادی که به عنوان فریب خوردگان باند قاچاق ساره معرفی شده بودند، پخش شد.
با پخش این ویدیو که به شیوه مرسوم جمهوری اسلامی برای پرونده سازی ساخته شده بود، نگرانی فعالان حقوق بشر و فعالان جامعه رنگینکمانی بیشتر شد.
سازمان عفوبینالملل با صدور یک فراخوان فوری، خواهان حمایت از حقوق «ساره» شده و از تمامی فعالان حقوق بینالملل و مدافعان حقوق انسانی دعوت کرده بود تا بر اساس متنی که در این فراخوان آمده است، نامههای اعتراضی به مقامات جمهوری اسلامی ایران و سفارتهای آن در کشورهای مختلف بفرستند و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط «زهرا صدیقی همدانی» شوند.
روز ۴مرداد۱۴۰۱، شعبه ۱۱۱ دادگاه کیفری۲ شهرستان ارومیه، ساره را به پرداخت جریمه پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم کرد. شادی صدر، حقوقدان همان زمان به «ایرانوایر» گفته بود: «بر اساس اسنادی که من مشاهده کردهام، پرونده زهرا صدیقی همدانی، معروف به ساره، در شعبه ۱۱۱ دادگاه کیفری۲ شهرستان ارومیه رسیدگی شده است. دو اتهام در این پرونده مطرح بوده است؛ یکی تشویق مردم به فساد و فحشا، دیگری ورود غیرقانونی به کشور از مرز سردشت. دادگاه ابتدا به مساله ورود غیرقانونی رسیدگی و ساره را به پرداخت جریمه نقدی برای ورود غیرقانونی به ایران محکوم کرده است.
درباره اتهام دوم که تشویق مردم به فساد و فحشا است، دادگاه اعلام کرده به دلیل این که این اتهام مربوط به فعالیتهای ساره در فضای مجازی بوده، کیفرخواست دیگری درست با همین عنوان به دادگاه انقلاب رفته و در دادگاه انقلاب در حال بررسی است. از آنجایی که دو دادگاه نمیتوانند به یک عمل واحد رسیدگی کنند و چون در دادگاه انقلاب، اتهام ساره به دلیل فعالیت در فضای مجازی، افساد فیالارض تعریف و اتهام افساد فیالارض مشمول مجازاتهای حدی شده است، دادگاه کیفری تنها صلاحیت رسیدگی به اتهاماتی را دارد که مشمول مجازاتهای تعزیری میشوند. بنابراین اعلام کرده است که به این اتهام رسیدگی نخواهد کرد و کیفرخواست مربوطه در رسیدگی به این اتهام را رد کرده است. به همین دلیل، از سوی دادگاه کیفری برای این اتهام رای برائت یا تبرئه صادر شده است.»
شادی صدر همان وقت بابت صدور حکم در دادگاه انقلاب برای ساره ابراز نگرانی کرده بود.
حالا در روز یکشنبه ۱۳شهریور۱۴۰۱، حکم اعدام با اتهام افساد فیالارض از سوی دادگاه انقلاب ارومیه برای «ساره» صادر شده است.
درباره نفر دوم این پرونده، یعنی الهام چوبدار اطلاعاتی در دست نیست.
انتشار صدور حکم اعدام برای «ساره» در رسانهها و شبکههای اجتماعی با واکنش بسیار شدید اعضای جامعه رنگینکمانی و فعالان و کنشگران این حوزه و همچنین فعالان حقوق بشری مواجه شد. جامعه رنگینکمانی و حامیان آنها با استفاده از هشتگهای #زهرا_صدیقی، #الهام_چوبدار و #الجیبیتیکیو_بودن_جرم_نیست اعتراض خود را به صدور این حکم نشان داده وخواستار آزادی این دو تن از فعالان جامعه رنگینکمانی شدند.
«ششرنگ» شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی، خبر از جمعآوری بیش از ۷۵۰۰ امضا برای آزادی فوری و بی قید و شرط ساره را میدهد. این کمپین که در تاریخ ۲۷مرداد ۱۴۰۰، یعنی پیش از صدور حکم اعدام برای زهرا صدیقی همدانی و الهام چوبدار توسط ششرنگ، ایلگا آسیا و ۵۵ سازمان بینالمللی راهاندازی شده، پس از اعلام صدور حکم اعدام برای «زهرا صدیقی همدانی» معروف به «ساره»، تا لحظه نوشتن این گزارش به بیش از ۹۵۰۰ امضا رسیده است.
از: ایران وایر