وزیر خارجه آلمان در واکنش به اعدام محسن شکاری گفت “سرشت ضدانسانی رژیم ایران حد و مرز نمیشناسد”. بربوک تاکید کرد که تهدید به اعدام صدای مردم ایران را خفه نخواهد کرد. فضای شهر اراک در آستانه چهلم مهرشاد شهیدی امنیتی شد.
اعدام محسن شکاری، معترض ۲۳ سالهای که حکم او پس از دادگاهی کوتاه و بدون رعایت کمترین موازین دادرسی صبح روز پنجشنبه ۱۷ آذر اجرا شد، واکنشهای بسیاری را در ایران و جهان به همراه داشت.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان با اشاره به روند غیرعادلانه دادگاه و اعدام محسن شکاری در توییتر خود نوشت: «سرشت ضدانسانی رژیم ایران حد و مرز نمیشناسد. محسن شکاری در یک محاکمه سریع محیلانه محکوم و اعدام شد، تنها به این دلیل که نظری مخالف رژیم داشت. اما تهدید به اعدام، اراده آزادیخواهی مردم را خفه نخواهد کرد.»
همبندی او بابک عاقبتی در اینستاگرام خود نوشت که حدود بیست روز از زمانِ بازداشتاش در زندان اوین، با محسن همبند بوده است. او در این پست از خوی و خلق محسن شکاری و خاطراتش با او گفته است: «تا صبح از عشقش به گِیم حرف میزد. داستانای گاد آف وارو واسم تعریف میکرد. از تنهاییش میگفت. روزای آخر که شنا میزدم میومد با هم شنا میزدیم. اگه بعضی وقتا غذا اضافه گیرش میومد به منم حال میداد صدام میکرد دو تا لقمه بخورم.»
او ادامه داده: «کاش وقتی از بازجویی برگشتی یه قلپ نوشابه واسهمون نیاورده بودی. کاش با حرارت از انواع قهوه و نحوهی آماده کردنش نگفته بودی. کاش امروز صبح که قهوه درست کردم تو زنده بودی. کاش این خبرو ندیده بودم. کاش اینقدر حالم بد نبود.»
سعید اقبالی، زندانی سیاسی در زندان رجایی شهر، در نامهای صدور و اجرای حکم اعدام معترضان را محکوم کرد.
#سعید_اقبالی، زندانی سیاسی محبوس در #زندان_رجایی_شهر_کرج با نگارش نامه ای، صدور و اجرای حکم اعدام معترضان از جمله #محسن_شکاری، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری را محکوم کرد.#اعتراضات_سراسری #مهسا_امینی #اعدام
— خبرگزاری هرانا (@hra_news) December 8, 2022
بیشتر بخوانید:https://t.co/llu7tyxzSj pic.twitter.com/VZ0m46dWpH
حسین رونقی، روزنامهنگار و کنشگر مدنی که به تازگی برای معالجه از زندان بیرون آمده، نسبت به عواقب این اعدامها به حکومت ایران هشدار داد و گفت خشم از این زخمها تمام ایران را فرامیگیرد و “ستاندن جان یک انسان ستاندن جان همه ماست”.
این زخمها که بر تن هر یک از ما میزنید، دردش را تمام ایران حس میکند، خشمش تمام مردم ایران را فرا میگیرد. ما چشم بر اعدامها نمیبندیم، اعدام هر معترض عواقب جدی برایتان خواهد داشت؛ ستاندن جان یک انسان ستاندن جان همه ماست! میتوانید به اندازه همه ما چوبه دار برپا کنید؟#محسن_شکاری pic.twitter.com/br3qYZICxf
— Hossein Ronaghi (@HosseinRonaghi) December 8, 2022
علی کریمی، چهره سرشناس فوتبال ایران نیز به این اعدام واکنش نشان داد.
اگر امروز سکوت کنیم،
— ali karimi (@alikarimi_ak8) December 8, 2022
فردا باید هشتک اعدام نکنید را برای دیگر فرزندان ایران بزنیم.#مهسا_امینی #محسن_شکاری #اتحاد_رمز_پیروزی pic.twitter.com/9Ezu0DmjPU
روزنامه اعتماد به نقل از تقی آزاد آرمکی، جامعهشناس نوشت که در صورت ادامه روند اعدامها “صبر مردم تمام” و رفتار آنها “رادیکال میشود”. او گفته است: «خبر صدور احکام اعدام و زندانهای طویلالمدت و… خطرناک است. اگر این روند ادامه داشته باشد، مردم به سمت تغییرات بنیادگرایانه میل میکنند» این جامعهشناس تاکید کرد که مردم خواهان تغییرهستند و عقب نشینی نمیکنند.
جو شدید امنیتی در اراک
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که در آستانه چهلم مهرشاد شهیدی نژاد جو شهر اراک به شدت امنیتی است و ماموران بر بام خانههای اطراف خانه او مستقر شدهاند. گزارش شده که روز ۱۷ آذر در شهر صدای تیراندازی شنیده و برخی مسیرهای منتهی به آرامستان مسدود شدهاند.
امروز پنجشنبه ۱۷ آذر به علت چهلم مهرشاد شهیدی از جانباختگان اعتراضات سراسری جو شدید امنیتی بر شهر اراک و آرامستان اراک حاکم بود. pic.twitter.com/LVJg2rA2MH
— DW فارسی (@dw_persian) December 8, 2022
کمیته حقیقت یاب حکومت به “شوخی شبیه است”
احمد مازنی، رئیس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس و فعال سیاسی در واکنش به سخنان احمد وحیدی، وزیر کشور درباره چگونگی تشکیل “کمیته حقیقت یاب” حکومت گفت: «این کمیته با این کیفیتی که در رسانه ها مطرح شده است، به شوخی بیشتر شبیه است.»
#احمد_مازنی، رئیس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس و فعال سیاسی در واکنش به سخنان #احمد_وحیدی، وزیر کشور مبنی بر شکل گیری کمیته حقیقت یاب درباره شهروندان کشته شده در اعتراضات اخیر، گفت: “این کمیته با این کیفیتی که در رسانه ها مطرح شده است، به شوخی بیشتر شبیه است، /۱#اعتراضات_سراسری pic.twitter.com/fWp4vtHEKq
— خبرگزاری هرانا (@hra_news) December 8, 2022
او همچنین گفته است: «یک کمیته حقیقت یاب وقتی میتواند مردم را اقناع کند و نتایج آن برای عموم پذیرفتنی باشد که شامل چهرههای سیاسی مختلف، مردم، معترضین و خانوادههای آسیب دیده اعتراضات اخیر نیز باشد.»
از: دویچه وله