فایل صوتی از ایران اینترنشنال
اعدام علیرضا اکبری، معاون پیشین وزارت دفاع ایران و مشاور وزیر در دوره وزارت علی شمخانی با واکنش منفی روبهرو شده است.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، اعدام آقای اکبری را محکوم کرد و گفت: «این یک اقدام بیرحمانه و بزدلانه بود که توسط یک رژیم وحشی و بدون احترام به حقوق بشر مردم خود انجام شد.»
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا، هم در توییتر نوشته است «این اقدام وحشیانه به شدیدترین وجه ممکن باید محکوم شود.» او پیش از اجرای حکم اعدام صدور آن را «اقدامی با انگیزه سیاسی از سوی رژیمی بیرحم» خوانده بود «که هیچ ارزشی برای جان انسانها قائل نیست».
از سوی دیگر ایرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی می گوید که در واکنش به اظهارات مقام های بریتانیایی، سایمون شرکلیف سفیر این کشور در تهران را به وزارت خارجه احضار کرده و «مراتب اعتراض به اقدامات خرابکارانه و مغایر با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران» به وی ابلاغ شده است. ایرنا می گوید در جریان احضار سفیر بریتانیا «درباره دام طراحی شده برای علیرضا اکبری» و «حمایت ناموجه و شیطنت آمیز از عامل جاسوسی» اعتراض شده است.
اتهام آقای اکبری که دارای تابعیت بریتانیا هم بود و مجازات اعدام وی از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، جاسوسی برای بریتانیا و اقدام گسترده علیه امنیت ملی و افساد فیالارض عنوان شده بود.
در واکنش به اعدام علیرضا اکبری، بریتانیا محمدجعفر منتظری دادستان کل در جمهوری اسلامی ایران را هم تحریم کرده است.
جمهوری اسلامی ایران در هفته های اخیر برای شمار گسترده ای از معترضان دستگیر شده حکم اعدام صادر کرده، چهار حکم را اجرا و بر اساس گزارش سازمان های حقوق بشری به اجرای حکم محکومان به اعدام در پرونده های مربوط به مواد مخدر سرعت داده است. در همین خصوص به گفته خبرگزاری حقوق بشری هرانا، دو نفر به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر و قتل، در زندان عادلآباد شیراز اعدام شدهاند. این احکام دو روز پیش اجرا شده اما خبر آن به تازگی منتشر شده است. به گفته هرانا، این دو محکوم، دو سال پیش بازداشت شده بودند. پیشتر هم گزارش مشابهی منتشر شده بود.
در ارتباط با اعدام علیرضا اکبری، مقامهای بریتانیا همچنین گفتهاند که این اقدام ایران بدون پاسخ نخواهد ماند. آقای اکبری دارای تابعیت مضاعف بریتانیا بود.
آلیسیا کرنز، نماینده حزب حاکم محافظهکار و رئیس کمیته منتخب روابط خارجی مجلس عوام، به بیبیسی گفت بریتانیا موظف است (به این اقدام) پاسخ دهد. او از جمله پیشنهاد داده کاردار ایران در بریتانیا اخراج شده و سفیر بریتانیا در ایران فراخوانده شود.
در فرانسه کاردار جمهوری اسلامی ایران برای اعتراض به وزارت خارجه این کشور فراخوانده شده و با ملاقاتی با کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه صورت گرفته است.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیه ای گفته است: «به کاردار ایران در مورد نقض مکرر قوانین بین المللی هشدار داده شده که این اقدامات بی پاسخ نخواهد ماند به ویژه در مورد رفتار با اتباع خارجی که خودسرانه بازداشت شده اند.»