سایت ملیون ایران

مسمومیت “مشکوک” دختران دانش‌آموز در ایران

مسمومیت دختران دانش‌آموز در قم

دختران دانش‌آموز شمار زیادی از مدارس و آموزشگاه‌های شهر قم دچار مسمومیت شده‌اند. یک نماینده مجلس این رویداد را “مشکوک” خوانده و نماینده دیگر آن را “امنیتی” می‌داند. رسانه‌ها زیر فشارند از این رویداد گزارشی منتشر نکنند.

از حدود دو ماه پس از اعتراضات خیابانی ایران، چندین شهر شاهد مسمومیت دانش‌آموزان و دانشجویان در ایران، به ویژه در شهر قم بوده است.

نخستین بار در آذرماه ۶۰۰ دانشجوی دانشگاه صنعتی اصفهان مسموم شدند. در آن زمان مرکز بهداشت اصفهان تأیید کرد که ناشی از غذای مسموم بوده است.

در پی آن دانشجویان دانشگاه خوارزمی اراک دچار مسمومیت شدند. حال این موج مسمومیت به دانش‌آموزان دختر به ویژه در شهر قم نیز کشیده شده است.

خبرگزاری تسنیم می‌نویسد: «از ۹ آذرماه امسال شاهد شروع مسمومیت‌ها در مدارس شهر قم بودیم و سریال مسمومیت دانش‌آموزان همچنان ادامه دارد؛ به‌گونه‌ای که در ۸ حادثه مسمومیت بیش از ۱۲ مدرسه تحت‌الشعاع قرار گرفته است و حدود ۲۰۰ دانش‌آموز دچار مسمومیت شده‌اند».

خبرگزاری تسنیم از ذکر “دخترانه” بودن این مدارس و آموزشگاه‌ها پرهیز می‌کند.

این موج مسمومیت دانش‌آموزان به شهر قم محدود نمانده و دیگر مناطق کشور را نیز در بر گرفته است.

خبرگزاری تسنیم از نمونه‌های آن به عنوان مثال نام می‌برد: انتشار گاز مونواکسیدکربن در ۱۲ آذر در یک مدرسه شبانه‌روزی در شهر ساری منجر به مسمومیت ۵۰ دانش‌آموز شد؛ یا در ۲۶ دی حدود ۳۰ دانش‌آموز مدرسه فرزانگان اردبیل با گاز مونوکسید کربن دچار مسمومیت شدند.

با این حال آنچه در مدارس قم متفاوت با سایر مناطق کشور است، ادامه‌دار شدن ماجرای مسمومیت دانش‌آموزان دختر است و در آخرین مورد، روز گذشته ۲۳ بهمن (۱۲ فوریه) نیز ۳۷ دانش‌آموز دچار مسمومیت شدند.

مسئولان یکی از مدارس درگیر این مسمومیت در شهر قم گفته‌اند که “انتشار بویی شبیه نارنگی” باعث سرگیجه و بد شدن حال دانش‌آموزان دختر شده است.

مجید محبی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم، گفته است: «حدود دو ماه است که در برخی مدارس قم، علائمی از وجود یک گاز استنشاقی باعث سوزش گلو، سرفه، تهوع، ضعف عضلانی و تنگی نفس در دانش‌آموزان می‌شود و هر بار که به صحنه مراجعه می‌کنیم، تعدادی از دانش‌آموزان به بیمارستان منتقل و بیشتر آنها با چند ساعت تحت نظر قرار گرفتن ترخیص می‌شوند. البته در برخی علائم شدیدتر بود که به‌مدت یک هفته بستری شدند تا بررسی دقیق‌تری انجام شود». او افزود که این ماجرا “قطعا عامل خارجی دارد”.

احمد حاجی‌زاده، معاون سیاسی و امنیتی استانداری قم، احتمال “عمدی بودن” حادثه را محتمل می‌داند و گفت که کمیته ویژه‌ای با ترکیبی از دستگاه‌های مختلف استانی و ملی برای پیگری‌ها تشکیل شده است.

احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم در مجلس هم درباره چرایی مشخص نشدن علت مسمومیت دانش‌آموزان گفته است: «موضوع مسمومیت دانش‌آموزان قمی “مشکوک” است».

مسمومیت فقط در مدارس «دخترانه»

در حالی که این مسمومیت‌ها متوجه دانش‌آموزان مدارس دخترانه بوده است، رسانه‌ها و مسئولان جمهوری اسلامی تنها از “دانش‌آموزان” نام می‌برند و از اشاره به “دخترانه” بودن این مدارس پرهیز می‌کنند.

موج مسمومیت دانش‌آموزان دختر در قم از هشتم بهمن‌ماه بار دیگر اوج گرفت و دانش‌آموزان مدرسه دخترانه فاطمیه صفاشهر با علائم مسمومیت راهی بیمارستان شدند. در ۱۰ بهمن شمار دیگری از دانش‌آموزان این مدرسه دچار مسمومیت شدند.

در ۱۲ بهمن دانش‌‌آموزان مدرسه بلقیس برقعی، در ۱۶ بهمن دانش‌آموزان چهار مدرسه دخترانه دیگر شامل مدرسه میثم، مدرسه طاها، مدرسه امامی قم و دبیرستان دخترانه قرائتی در پردیسان قم دچار مسمومیت گردیدند.

سایت قم‌نیوز پیش از این، از افزایش فشارها بر رسانه‌ها و خبرنگاران قم برای سانسور و عدم پوشش اخبار مسمومیت دختران دانش‌آموز خبر داده بود. گفته می‌شود، برخی خبرنگاران برای عدم انتشار اخبار یا ارائه مستندات برای موارد مسمومیت زیر فشار مقامات جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند.

مجتبی ذوالنور، نماینده قم در مجلس، نیز از “ظن امنیتی بودن” مسمومیت‌های پیاپی دانش‌آموزان قم سخن گفته بود.

به گفته ذوالنور، با وقوع این مسمومیت‌ها در مدرسه‌های مختلف “دیگر شکی باقی نمانده که این حوادث ریشه امنیتی” دارند.

در شبکه‌های اجتماعی این گمانه را منتفی نمی‌دانند که مسمومیت دختران دانش‌آموز در این سطح، می‌تواند کار “مخالفان تحصیل دختران در میان محافظه‌کاران جمهوری اسلامی” باشد؛ هر چند هنوز نشانه و شواهدی در این باره وجود ندارد.

پیشنهاد “عجیب” رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم

رییس دانشگاه علوم پزشکی قم در ارتباط با مسمومیت سریالى مدارس خواستار “نمونه‌برداری در کیسه فریز شده است”.

اقتصادآنلاین نامه مهدی مصری، رییس دانشگاه علوم پزشکی قم را “عجیب” خوانده است. او در این نامه نوشته است: «در ارتباط با مسمومیت سریالى مدارس این شهر نامه زده که معلمان مدارس با کیسه فریزر هوای ناحیه مسموم شده و دم و بازدم دانش‌آموزان را جهت نمونه‌برداری ذخیره کنند».

از: دویچه وله

خروج از نسخه موبایل