مدتها است که انتقادات زیادی به جایگاه شامپانزههای باغ وحش ارم وارد شده است اما تاکنون اقداماتی برای انجام این کار انجام نشده که به گفته مسئولان باغ وحش، از جمله دلایل اصلی این تاخیر فقدان استاندارد مناسب و مشکلات اعتباری بوده است.
به گزارش ایسنا، در سالهای اخیر انتقاداتی نسبت به جایگاه زمستانگذرانی شامپانزههای باغ وحش ارم مطرح شده است. کارشناسان حیات وحش بر این باور بودند که شرایط نامناسب نگهداری شامپانزههای ارم باعث بروز اختلالات روحی و پرخاشگر شدن آنها شده است و آسیبی که «شمسی» – مادر باران – در بدو تولد به آن وارد کرده بود را ناشی از همین اختلالات روحی میدانستند حتی آبان ماه سال گذشته «شمسی» – ماده شامپانزه ۱۸ ساله باغ وحش ارم – به دلیل آنچه نزاع بین حیوانات اعلام شد، جان خود را از دست داد. با توجه به این شرایط دی ماه سال ۱۴۰۰ پرویز قندالی- مدیر سابق باغ وحش ارم – از ساخت جایگاه جدید جهت نگهداری شامپانزهها و انجام نامهنگاریهای لازم برای این کار خبر داده و گفته بود که ابعاد زمین را برای طراحی قفس جدید ارائه دادهاند اما هنوز با گذشت بیش از یک سال هنوز خبری از جایگاه نگهداری جدید نیست.
پیمان محمدزاده – دامپزشک باغ وحش ارم- در گفت و گویی با ایسنا درباره علت تاخیر در ساخت جایگاههای جدید گفته بود: مشکلی که در ساخت جایگاه جدید وجود دارد این است که هیچ استانداردی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای احداث هیچ گونه جایگاهی وجود ندارد و علیرغم تمام زحمات همکاران محیط زیست میتوان گفت که این یک معضل بزرگ است. ما در صدد هستیم که این خلا را جبران و استانداردی را تدوین کنیم ولی در حال حاضر استاندارد مشخصی وجود ندارد بنابراین باید از سایر باغ وحشها بخواهیم تا در احداث جایگاه جدید به ما کمک کنند. هم نیروی انسانی و هم جایگاه برای احداث این محل تامین شده است ولی ما در بحث تخصصی و مصوبات مشکل داریم.
علی طاهری در گفت و گو با ایسنا درباره اقدامات مورد نیاز برای جایگاه شامپانزهها اظهار میکند: جایگاه زمستانه شامپانزهها بهسازی و آفتابگیر شده و تهویه آن نیز تغییر کرده و بخور نیز به آن اضافه شده است. با گرم شدن هوا شامپانزهها به جایگاه سرباز انتقال داده اما به محض کمی خنکتر شدن هوا به جایگاه زمستانه منتقل میشوند.
وی درباره ویژگیهای جایگاه استاندارد و مناسب برای شامپانزهها اظهار میگوید: در حال حاضر جایگاه شامپانزهها قفسهای نردهای است اما جایگاه مناسب باید یک فضای سرباز مجزا با دیوارکشیهای مناسب، گود و پایینتر از سطح کلی باغ وحش باشد همچنین وسایل سرگرمی و فعالیتهای روتین نیز در این جایگاه تعبیه شده باشد.
دامپزشک باغ وحش ارم درباره جایگاه جدید آنها میگوید: طرح ویژهای برای حذف جایگاه فعلی و ایجاد جایگاه استاندارد وجود دارد که نیازمند تامیت منابع مالی است و یک روند طولانی دارد و مسئله مهمتر نیز این است که تلاش میکنیم در جایگاه استانداردی که میسازیم خانوادهای از شامپانزهها را وارد کنیم که بتوانند در کنار یکدیگر زندگی کنند چون هفت شامپانزهای که در باغ وحش داریم اصلا نمیتوانند در کنار یکدیگر زندگی کنند.
ادامه میدهد: رایزنیهایی برای انتقال شامپانزههای ساکن در باغ وحش ارم با مراکز نگهداری دیگر انجام شده است چرا که با وارد کردن یک گله جدید از شامپانزهها نمیتوانیم گله فعلی را اینجا نگهداری کنیم. این کار فعلا در مرحله رایزنی است و اقدامات عملی برای آن انجام نشده است.
انتقال چند راس گوزن زرد از باغ وحش ارم
چندی پیش نیز یک راس گوزن زرد ایرانی در باغ وحش ارم هنگام جفتگیری و به علت جایگاه نامناسب نگهداری دچار جراحت شد. در پی این اتفاق محمدزاده – دامپزشک باغ وحش ارم- تاکید کرد: یک فکر اساسی در این زمینه باید شود تا یا جایگاه گوزنها بزرگتر شود و یا به یک جایگاه بزرگتر نقل مکان کنند. این جزو برنامههای اساسی مدیر باغ وحش ارم است که در اسرع وقت این جابه جایی صورت گیرد و سرانه محیطی به ازای هر حیوان ایجاد شود تا کمتر شاهد اتفاقاتی نظیر آسیب رساندن گونهها به یکدیگر بر اثر محدود بودن جایگاه آنها باشیم.
طاهری درباره آخرین وضعیت گوزنهای زرد باغ وحش ارم میگوید: گوزنهای زرد موجود در باغ وحش ارم زادآوری مناسبی دارند و در حال حاضر نیز سه راس گوزن زرد آبستن هستند.
وی در پایان با توجه به نامناسب بودن جایگاه گوزنهای زرد نسبت به تعداد زیاد آنها تصریح میکند: حدود ۱۵ راس گوزن زرد در باغ وحش ارم وجود دارد که با هماهنگیهای انجام شده با سازمان حفاظت محیط زیست چهار راس آنها به مرکز نگهداری دیگری منتقل شدهاند و قرار است تعدادی دیگر از گوزنها به جایگاهی دیگری منتقل شوند. انتقال و کاهش تعداد گوزنهای زرد در باغ وحش ارم همچنان جزو برنامههای ماست اما سازمان حفاظت محیط زیست باید با انتقال آنها به مراکز نگهداری دیگر موافقت کند.