صدای امریکا
پژوهش پایگاه دادههای باز ایران نشان می دهد که بر اساس آمارهای رسمی از هر پنج ساعت برنامهای که در تمام شبکههای رادیویی و تلویزیونی صدا و سیما پخش می شود، یک ساعت به مسائل اسلامی، مذهبی، و شرعی اختصاص دارد.
این در شرایطی است که در روزهای اخیر، تعدادی از روحانیون در ایران از کمبود برنامههای دینی و بی توجهی به مسائل شرعی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی انتقاد کرده اند.بر اساس این پژوهش، در سال ۱۴۰۰ در مجموع ۳۴۵ هزار ساعت برنامه در کل مجموعه صدا و سیما تولید شد که بیش از ۷۰ هزار ساعت آن – یعنی حدود ۲۰ درصد – به «معارف اسلامی» اختصاص داشت. این آمار همچنین حاکی از این است که معارف اسلامی پس از موضوعات اجتماعی (با بیش از ۱۱۶ هزار ساعت برنامه)، و فرهنگی (با بیش از ۸۰ هزار ساعت برنامه) در رده سوم تولیدات صدا و سیما جای داشته است.
در مقام مقایسه، حجم برنامه های «معارف اسلامی»، ۶ برابر موضوعات علمی و ۳ برابر موضوعات سیاسی و اقتصادی است. البته باید به یاد داشت که برنامه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی صدا و سیما نیز باید بر اساس مبانی اسلامی تولید شوند.
در اساسنامه صدا و سیمای جمهوری اسلامی آمده است: «هدف اصلی سازمان به عنوان یک دانشگاه عمومی نشر فرهنگ اسلامی، ایجاد محیط مساعد برای تزکیه و تعلیم انسان و رشد فضایل اخلاقی و شتاب بخشیدن به حرکت تکاملی انقلاب اسلامی در سراسر جهان میباشد.»
بخش بزرگی از هزینه های صدا و سیما از بودجه عمومی کشور تامین می شود. در لایحه پیشنهادی دولت برای سال ۱۴۰۲ – که البته هنوز از تصویب مجلس شورای اسلامی نگذشته است – بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان هزینه برای صدا و سیما پیش بینی شده است که حدود ۸ هزار میلیارد آن از بودجه عمومی و مابقی از محل درآمدهای خود سازمان – یعنی پخش تبلیغات و فروش محصولات – تامین می شود.
در سالیان گذشته، بارها انتقادهایی از سوی شماری از رسانه های منتقد و یا کارشناسان و نیز کاربران شبکه های اجتماعی نسبت به برنامه های صدا و سیما وارد شده است.
این مطلب با استفاده از گزارش پایگاه دادههای باز ایران تهیه شده است