سایت ملیون ایران

زمین‌خواری عامل انقراض گونه‌های جانوری در کردستان

در مورد محل دقیق درگیری، کشته‌شدگان و فرد دستگیرشده جزئیاتی منتشر نشده است

زمین‌خواری عامل انقراض گونه‌های جانوری در کردستان

سنندج- ایرنا- زمین‌خواری و تغییر کاربری مراتع یکی از مهمترین دلایل انقراض گونه‌های جانوری در کردستان به شمار می آید و استمرار این مسئله حیات همه جانداران موجود در آن را به خطر می‌اندازد.

به گزارش ایرنا، براساس آمار و اطلاعات موجود تاکنون افزون بر ۴۵۶ گونه جانوری در اکوسیستم های آبی و خشکی کردستان شناسایی شده که شامل ۳۰۹ گونه آن پرنده، ۴۶ گونه پستاندار، ۳۸ گونه خزنده، ۵۴ گونه آبزیان و هفت گونه دوزیست است.

وجود گونه‌های منحصربه فردی هم چون قوچ و میش، کل و بز، کفتار، گربه وحش، سمندر خال زرد کردستانی، سمندر آتشین، پلنگ، خرس قهوه ای، عقاب طلایی، انواع مرغابی، سنجاب درختی و سنجاب زمینی بیانگر غنای تنوع زیستی این استان است.

براساس آخرین اطلاعات و آمار و بررسی‌های انجام شده از مجموع گونه های جانوری شناسایی شده استان ۱۸ گونه شامل ۲گونه پستاندار، ۱۴ گونه پرنده و ۲ گونه دوزیست در حال انقراض هستند.

گونه های پستاندار در حال انقراض استان شامل پلنگ و خرس قهوه ای، دوزیستان شامل سمندر خال زرد و سمندر آتشین و پرندگان در حال انقراض و نیاز به حمایت هم شامل باکلان کوچک، عقاب طلایی، عقاب ماهی خوار، هما، شاهین، بحری، میش مرغ، اردک سرسفید، اردک بلوطی، بالابان، لاچین، غازپیشانی سفید کوچک، غاز پا زرد، اردک تاج دار، کرکس است.

بی شک افزایش جمعیت و تصرف و بهره‌برداری از منابع طبیعی و شکارغیرمجاز و تغییر اقلیم موجب ایجاد وضعیت نابسامانی برای گونه های جانوری شده است و گونه هایی از آنها در سالیان گذشته منقرض و گونه هایی هم در معرض انقراض قرار گرفتند.

آهو گونه منقرض شده در کردستان

به گفته معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان باتوجه به اطلاعات موجود تنها گونه جانوری منقرض شده در این استان آهو است که برای تکثیر آن در زیستگاه های استان اقدام به انتقال ۳۰ راس از یک گونه آهو از استان زنجان به سایت تکثیر حیات وحش بیجار شده است.

حیدر ویسی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه آهو در زیستگاه های این استان منقرض شده ولی در استان های دیگر کشور وجود دارد، افزود: گونه‌های جانوری دیگری هم شاید در استان تاکنون منقرض شده باشد ولی به دلیل اینکه شناسایی نشده است، اطلاعاتی هم در مورد آنها موجود نیست.

وی با بیان اینکه هر ۱۰ سال یکبار از طریق اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت(IUCN)، انقراض گونه های جانوری در دنیا اعلام می شود، گفت: آخرین آمار و اطلاعات موجود مربوط به وضعیت گونه های جانوری مربوط به سال ۲۰۲۰ است.

وجود ۲۰ تا۳۰ قلاده خرس قهوه‌ای در استان

برای جلوگیری از انقراض گونه های جانوری اجرای برنامه های حفاظتی هم چون عدم صدور مجوز شکار و ممانعت از شکار و حفظ زیستگاه جزو رسالت‌های سازمان محیط زیست است که به گفته معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان، این مجموعه در استان همه تلاش خود را در راستای حفاظت از گونه های جانوری بکار گرفته است ولی بی شک در این مسیر به مشارکت همه ارگان‌ها و همچنین سازمان‌های مردم نهاد و اقشار مختلف مردم نیاز است.

ویسی در ارتباط با گونه های در معرض انقراض در استان اظهار کرد: در منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان، چهل چشمه و جنگل های بانه و مریوان خرس قهوه‌ای وجود دارد و امسال هم مشاهده شده است.

وی ادامه داد: براساس برآورد انجام شده جمعیت خرس قهوه‌ای در استان ۲۰ تا ۳۰ قلاده است و این گونه اگرچه در سطح کشور جزو گونه‌های حمایت شده ولی در کردستان در حال انقراض است.

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه جمعیت گونه‌های جانوری هم چون خرس قهوه‌ای اگر ۵۰۰ قلاده باشد یعنی در وضعیت مطلوبی قرار دارند، گفت: یکی دیگر از گونه های پستاندار در حال انقراض استان پلنگ است که در منطقه شاهو و کوسالان مشاهده شده و جمعیت آن در حد انگشتان دست و حدود پنج تا ۱۰ قلاده برآورد شده است.

ویسی مهمترین عامل انقراض گونه‌های جانوری در استان را تخریب زیستگاه و در نتیجه کمبود طعمه و تغذیه جانوران خواند و افزود: قاچاق گونه‌های جانوری، شکار و صید غیرمجاز و تخریب مراتع و جاده سازی در زیستگاه های جانوری از دیگر عوامل موثر در انقراض گونه های جانوری است.

یکی از نمونه های تخریب زیستگاه در کردستان مربوط به احداث سد داریان است که چند سال گذشته ساخت آن با مخالفت های شدید فعالان محیط زیست مواجه شد و کمپین هایی هم در این راستا تشکیل شد البته بیشتر این مخالفت‌ها به دلیل وضعیت چشمه بل بود ولی یکی دیگر از اثرات منفی که ایجاد این سد بر محیط زیست گذاشت، قطع ارتباط بین شاهو و کوسالان است.

از آنجا که پلنگ یکی از گونه های در حال انقراض کردستان و زیستگاه آن در شاهو و کوسالان است، با احداث سد داریان ارتباط بین پلنگ کوسالان و پلنگ شاهو قطع شد و اینگونه امکان جفتگیری این گونه به خطر افتاده است.

انقراض گونه‌های جانوری در نتیجه تخریب زیستگاه

استاد دانشگاه کردستان و پژوهشگر حیات وحش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: مهمترین دلیل انقراض گونه‌های جانوری که در کردستان نسبت به سایر نقاط کشور مشاهده می کنیم زمین خواری و حتی کوه خواری است.

نوید زمانی تغییر کاربری مراتع را از دلایل موثر در انقراض گونه‌های جانوری خواند و افزود: وقتی مرتع و زیستگاه طبیعی از بین رود حیات گونه‌های جانوری هم به خطر می‌افتد.

نمونه‌هایی از تخریب مراتع و آتش زدن گونه های گیاهی مانند گون به صورت مستند توسط فعالان زیست محیطی تهیه و تحویل دستگاه اجرایی مرتبط شده ولی کسی پیگیر آن نشده است و همین باعث شده براحتی افرادی اقدام به زمین خواری در این استان کنند.

این استاد دانشگاه کردستان و پژوهشگر حیات وحش؛ شکار در فصل غیرمجاز، آلودگی های زیست محیطی، ورود فاضلاب روستاها به رودخانه ها را از دیگر عوامل موثر در انقراض گونه‌های جانوری عنوان کرد.

زمانی بیان کرد: محیط زیست تلاش خود را برای مقابله با شکار غیرمجاز می کند ولی چون نیرو و امکانات کافی دراختیار ندارد و افزون براین قوانین هم به طور کامل از محیط بانان در دستگیری شکارچیان حمایت نمی‌کند به همین دلیل همچنان شاهد شکارهای غیرمجاز هستیم.

وی با اشاره به اینکه در سطح جهانی هم تخریب زیستگاه بیشترین تاثیر را در انقراض گونه ها دارد، یادآور شد: سالانه سطح زیادی از جنگل ها به واسطه فعالیت های انسانی نابود می شود لذا بیشتری و بزرگترین معضل حیات وحش تخریب زیستگاه و بعد از آن تغییر اقلیم است.

این استاد دانشگاه کردستان و پژوهشگر حیات وحش یکی از مهمترین دلایل حمایت از گونه‌های جانوری را حمایت از حیات انسان دانست و گفت: نامطلوب بودن هر زیستگاهی برای گونه های جانوری بیانگر افزایش شاخص های آلودگی و نامناسب بودن آن برای زیست موجودات است.

افزایش آگاهی‌های عمومی برای مقابله با انقراض گونه‌های جانوری

زمانی بهترین عامل جلوگیری از انقراض گونه های جانوری را در سطح جهانی افزایش آگاهی‌های عمومی خواند و اظهار کرد: سازمان های جهانی و کشورهای پیشرفته باید در زمینه آگاهی رسانی سرمایه گذاری بیشتری کنند و سیاست های دنیا را به سمت جلوگیری از انقراض و تخریب زیستگاه سوق دهند.

وی ادامه داد: بیشترین تخریب زیستگاه های گونه های جانوری در کشورهای جهان سوم اتفاق می افتد چراکه تعدادی از این کشورها درآمدشان از فروش گونه های جانوری و گیاهی است.

این استاد دانشگاه کردستان و پژوهشگر حیات وحش به راه‌های مقابله با انقراض گونه‌های جانوری در استان هم اشاره کرد و افزود: می‌طلبد در استان در راستای حفاظت از گونه‌های جانوری و گیاهی ادارات کل منابع طبیعی و محیط زیست قدرت خود را افزایش دهند و استانداری و فرمانداری ها هم از آنها حمایت کنند و به طور جدی با زمین خواران و کوه خواران برخورد شود و مراجع قضایی هم حامی محیط زیست باشند.

از آنجا که موجودات زنده زنجیروار بهم متصل هستند و نابودی یک گونه بتدریج می تواند منجر به از بین رفتن گونه های دیگر شود می طلبد با ارائه آموزش های مداوم به مردم در راستای اهمیت وجود گونه‌های جانوری و گیاهی و ایجاد درآمد جایگزین برای کسانی که اقدام به شکارو صید غیرمجاز می کنند؛ همچنین ممانعت از برداشت بی رویه و تخریب مراتع و جنگل ها و تصویب قوانین بازدارنده گام های موثری برای حفظ محیط زیست برداشت.

 

خروج از نسخه موبایل