واکنش حوزههای علمیه اهل سنت به ادامه فشارها بر روحانیون اهل سنت در کردستان و سیستان و بلوچستان
به گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، ماموستا صابر خدامرادی، امام جمعه شهرک قوخ سقز در دادگاه ویژه روحانیت همدان به تحمل هفت ماه حبس و ۷۲ ضربه شلاق محکوم شده است.
سومین جلسه دادرسی پرونده این روحانی اهل سقز اخیرا برگزار و حکم دادگاه ویژه روحانیت همدان روز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت رسما به این روحانی اهل سنت ابلاغ شد. بر اساس این گزارش، اداره اطلاعات ماموستا خدامرادی را تهدید کرده است در صورتی که در مسجد به انتقاد از جمهوری اسلامی ادامه دهد، حکم او بلافاصله اجرا خواهد شد.
اداره اطلاعات سقز درصدد است کتابخانه و مسجد محوی این شهر را که خیرین اهل سنت احداث کردهاند، تخریب کند. بر اساس گزارش رسانههای محلی، این فشارها در راستای تصمیم نهادهای امنیتی است و جمهوری اسلامی قصد دارد با حذف محل تجمع و عبادت اهل سنت، جلو اعتراضها و انتقادهای آنان را بگیرد.
صابر خدامرادی پیش از این دوم بهمن ماه ۱۴۰۱ برای دومین بار و همزمان با اعتراضهای مردمی شهر سقز، به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار شده بود.
ماموستا فتحالله رستمی، امام جمعه و جماعت روستای مراغان از توابع سردشت هم روز پنجشنبه هفتم اردیبهشت به دادگاه ویژه روحانیت ارومیه احضار شد. این روحانی اهل کردستان در نوبت قبلی بازداشت خود، پانزدهم اسفندماه ۱۴۰۱ با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت از زندان ارومیه آزاد شد. او طی مدت بازداشت از دسترسی به وکیل محروم بود و پس از اتمام دوران بازجویی، از یکی از بازداشتگاههای امنیتی ارومیه به زندان این شهر منتقل شد. تاکنون از اتهامهای مطرحشده علیه ماموستا فتحالله رستمی اطلاع دقیقی در دست نیست.
مولوی عبدالحمید، امامجمعه زاهدان، روز دوشنبه در دیدار با علمای ایرانشهر و جمعی از روحانیون اهل سنت خاش، به تداوم فشارهای امنیتی بر روحانیون اهل سنت و بازداشت آنها اشاره کرد و گفت: «اگر حل مشکلات مردم در دستگیری و بازداشت است، همه ما را بگیرند و زندانی کنند. اگر مشکل مردم با بازداشت معترضان و سیاسیون حل میشود، بنده از آنها درخواست میکنم که خودشان را به زندان تحویل بدهند تا مشکل مردم حل شود. اما واقعیت این است مشکلات مردم با زندانی کردن و سرکوب حل نمیشود، بلکه باید با مردم بنشینید.»
این سخنان مولوی عبدالحمید پس از آن بیان شد که خبر رسید نیروهای لباسشخصی اداره اطلاعات یکی از استادان دارالعلوم مکی زاهدان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند. به گزارش کمپین فعالین بلوچ، مولوی عبدالعزیز عمرزهی روز یکشنبه دهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در خیابان غدیر ۱۲ زاهدان و بدون تفهیم اتهام، بازداشت شد. از اتهامهای انتسابی به این روحانی بلوچ و محل نگهداری او خبری در دست نیست.
در راستای تداوم فشارها بر روحانیون اهل سنت، جامعه مدرسین حوزه علمیه مدینهالعلوم خاش با صدور بیانیهای، ایجاد فشارها، تبلیغات رسانهای منفی و بازداشتهای اخیر علمای اهلسنت خصوصا استادان دارالعلوم مکی زاهدان را محکوم و ضمن حمایت از مواضع مولوی عبدالحمید، مطالبات او را «خیرخواهانه» و «خواسته آحاد ملت ایران» توصیف کرد.
در این بیانیه، با اشاره به اینکه انتظار میرفت مسئولان قضایی و امنیتی به جای فشار و دستگیری فلهای علما و مردم، آمران و عاملان این حوادث را مجازات کنند، آمده است: «ما دستگیری مولانا عبدالعزیز عمرزهی، مولانا عبدالمجید مرادزهی و دیگر استادان دارالعلوم زاهدان را رفتاری معاندانه تلقی و آن را بهشدت محکوم میکنیم.»
جامعه مدرسین حوزه علمیه خاش در این بیانیه خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی و نیروهای امنیتی اعلام کرد: «مسئولان قضایی و امنیتی بدانند مواضع و خواستههای حضرت شیخالاسلام مولانا عبدالحمید حفظهالله مواضع و خواستههای همه آحاد ملت ایران است.»
استادان و مدرسان دارالعلوم زاهدان نیز با صدور بیانیهای به بازداشت مولوی عبدالعزیز عمرزهی واکنش نشان دادند و «بازداشت مولوی عبدالعزیز عمرزهی و سایر استادان دارالعلوم زاهدان و دیگر علما و اندیشمندان ایرانی» را محکوم کردند. مدرسان دارالعلوم در این بیانیه نوشتند: «مولوی عمرزهی که جز خدمت به مردم و طلاب کاری نداشت، بدون هیچ دلیل موجهی بازداشت شد و اتهامات وارده به ایشان از سوی رسانههای وابسته به نهادهای خاص سراسر کذب و بیاساس است. همه ما بهخوبی میدانیم علت این بازداشتها اعمال فشار بر مجموعه دارالعلوم مکی و مخصوصا واکنش به بیانات روشنگرانه و حقطلبانه شیخالاسلام مولانا عبدالحمید است.»
مدرسان حوزه علمیه انوارالحرمین پشامگ، از توابع شهرستان سرباز، نیز در بیانیهای، به تداوم فشارها و بازداشت روحانیون اهل سنت واکنش نشان دادند و اعلام کردند که خواهان آزادی بدون قید و شرط مولوی فضلالرحمن کوهی، مولوی عبدالعزیز عمرزهی و سایر استادان دارالعلوم زاهدان و زندانیهای سیاسیاند.
مدرسان حوزه علمیه انوارالحرمین پشامگ در بخشی از این بیانیه نوشتهاند: «اگر درصدد هستید که با تشدید فشارها بر علمای اهل سنت و گروگان گرفتن استادان دارالعلوم زاهدان سد راه موضعگیریهای حقطلبانه و خیرخواهانه حضرت شیخالاسلام مولانا عبدالحمید قرار بگیرید، مطمئن باشید که سخت در اشتباهاید و در بنبست گیر میکنید.»
مدیران و استادان مدرسه علوم اسلامی حضرت عبداللهبنزبیر روستای دومگ، از توابع زاهدان، نیز در بیانیهای مشابه از «بازداشتهای گسترده علمای استان و استادان دارالعلوم (مکی) زاهدان» انتقاد کردند و این بازداشتها را واکنشی به صحبتهای صریح مولوی عبدالحمید درباره مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم ایران و «حرکتی در جهت دامن زدن به موج ناآرامیها» دانستند. به گزارش سنیآنلاین، این گروه همچنین درباره عواقب اینگونه بازداشتها به جمهوری اسلامی هشدار داده است.
جامعه مدرسین و طلاب عینالعلوم گشت سراوان، علمای شهرستان ایرانشهر و مدیریت و جامعه مدرسین حوزه علمیه مخزنالعلوم خاش نیز در بیانیههایی، ضمن حمایت از مولوی عبدالحمی به فشارها و بازداشت روحانیون اهل سنت واکنش نشان دادند.