سایت ملیون ایران

واکنش‌ها به حمله مامور حراست به یک دانشجو

 
حمله مأمور حراست دانشکده مدیریت دانشگاه «علامه طباطبایی» به یک دانشجو و کتک زدن خشونت‌بار او واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است.
حمله مأمور حراست دانشکده مدیریت دانشگاه «علامه طباطبایی» به یک دانشجو و کتک زدن خشونت‌بار او واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است.

حمله مامور حراست دانشکده مدیریت دانشگاه «علامه طباطبایی» به یک دانشجو و کتک زدن خشونت‌بار او، واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به‌دنبال داشته است.

روز دوشنبه ۶تیر۱۴۰۲، ویدیویی از ضرب‌و‌شتم دانشجو جوانی در راه‌پله دانشگاه علامه طباطبایی در شبکه‌های اجتماعی پربیننده شد. در این ویدیو، مامور حراست حاضر در صحنه، یکی از دانشجویان را با خشونت به‌سمت حاشیه راه‌پله راند و صدای ضربه سر او به نرده، به‌وضوح در ویدیو شنیده می‌شود.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور درباره این ویدیو نوشت: «در نتیجه ایجاد مزاحمت حراست برای دوتن از دانشجویان دختر به‌دلیل پوشش در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه، یکی از دانشجویان نسبت به برخورد حراست اعتراض می‌کند. درپی این اعتراض، یکی از مامورین حراست او را مورد توهین و فحاشی قرار داده و سر وی را به بدترین شکل به پلکان سنگی می‌کوباند.»

به‌دنبال انتشار گسترده این ویدیو در رسانه‌های اجتماعی، شماری از دانشجویان دانشگاه علامه با انتشار بیانیه‌ای، بر مبارزه مدنی خود که بعد از قتل حکومتی «مهسا[ژینا]امینی» در سطح دیگری آغاز شده تاکید کرده و نوشتند: «شکستند سرهای ما را، اما اندیشه آزادی که در ذهن‌ ما و باور به پیروزی که در قلب‌مان ریشه دوانده، از هم گسستنی نیست. از شهریور خونین که بر سر ژینا کوبیدند، تا پژواک  ضربه‌ای که از برخورد سر رفیق‌مان به دیوار برخاست، نشانه‌‌ای است از اینکه فهمیده‌اید آنجا که کسی “نه” می‌گوید، سری است که برخلاف شما در اجاره‌ قدرت نیست.»

نویسندگان این بیانیه با اشاره به فشارهای متعدد نهادهای امنیتی و همدستی نهاد دانشگاه با آن‌ها در صدور احکام بازداتش و تعلیق دانشجویان نوشته‌اند: «امروز به خشونت علیه سرها روی آوردید تا امکان تخیّل و توان نه‌گویی را از بین ببرید و ما را آدم‌های منضبطی کنید تا در تمنّای مدرک، نابینا باشیم. سیاهی بر ما چیره نخواهد شد، چراکه در این ظلمت شب، ما سپیده ظفر دیده‌ایم.»

این دانشجویان با اشاره به آنچه یادآور صداهای «نوید افکاری» و دیگر جان‌باختگان و آسیب‌دیدگان جنبش‌های اجتماعی سال‌های اخیر است، به دانشجو دانشگاه چمران اشاره کرده‌اند که در حین بازداشت با فریاد «بچه‌ها کمک» از دوستانش یاری طلبید و نوشتند: «اکنون گوش‌های‌ ما هم بیدار شده است؛ از صدای نوید افکاری و صدای نیکا، تا صدای دانشجویی که گفت “بچه‌ها کمک” و امروز صدای خشونت حراست در دانشکده مدیریت. ما این صداها را همچون سربداران‌مان و لاله‌های در خون خفته از یاد نمی‌بریم.»

نویسندگان این بیانیه با تاکید بر اینکه «ما می‌خواهیم زنده بمانیم»، نوشته‌اند: «در مقابل شما می‌ایستیم تا روزی دانشگاهی بدون تبعیض‌های جنسیتی، بدون کالایی‌سازی آموزش و بدون حذف به بهانه‌های سیاسی، دینی و عقیدتی را به چنگ ‌آوریم. دانشگاهی که زندانی چشم‌اندازش نباشد و بی‌هراس از وجود حراست بتوانیم در هوای آن نفس بکشیم و فکر کنیم و رنجی بکاهیم. ما ابتدا با مردم برای زندگی می‌کوشیم و سپس در دانشگاه برای مدرک.»

طی روزهای گذشته، دانشجویان دانشگاه هنر تهران در برابر اعمال فشار و سرکوب گسترده نیروهای حراست و مقامات این دانشگاه در بیانیه خود نوشته بودند: «میان ما و شما دریایی از خون فاصله است. هیچ حرفی با شما نداریم الا یک کلمه! نه.»

حالا دانشجویان دانشگاه علامه که پیش از این از دانشجویان دانشگاه هنر نیز حمایت کرده بودند، با اشاره به «نه» بلند دانشجویان هنر، در بیانیه خود نوشته‌اند: «نیروی زندگی‌خواهی ما در تحقق “نه‌” هایمان، بیش از وابستگی‌های شما برای آری‌گویی‌هاست.»

شوراهای صنفی دانشجویان کشور تاکید کرده است که «حراست دانشگاه علامه از وضعیت آسیب‌‌پذیر دانشجویان در دوره امتحانات استفاده می‌کند تا حداکثر سرکوب ممکن را به آن‌ها تحمیل کند.»

این ویدیو توسط بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی بازنشر شده و شمار زیادی اتفاق رخ‌داده برای دانشجوی معترض دانشگاه علامه را، مشابه آنچه در ون گشت ارشاد برای مهسا[ژینا]امینی رخ داد توصیف کرده‌ و نوشته‌اند که آن اتفاق تلخ، ممکن بود یک‌بار دیگر تکرار شود.

یکی از این کاربران که با نام «علی صادقی» در توییتر فعال است، با تاکید بر این که مامور حراست دانشجو را «در راه‌پله‌ها» کتک زده، تاکید کرده است که «امکان داشته جنایت مهسا امینی دوباره تکرار شود.» او با بیان اینکه «دانشگاه علامه محل تحصیل نخبه‌ترین فرزندان ایران است»، خواستار شناسایی مامور حمله‌کننده شده است.

بر اساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، برخوردهای خشونت‌آمیز فیزیکی مشابه با آنچه در این ویدیو رخ داده، از سوی ماموران حراست در دیگر دانشگاه‌ها نیز رخ داده است.

«میلاد علوی»، روزنامه‌نگار، اقدام خشونت‌بار مامور حراست را مسخره کردن «قانون و قانون‌مداری» دانسته و در توییتی نوشته است در صورت «برخورد قانونی» به‌جای «تعریف و تمجید» از «فلان فرمانده نیروی انتظامی» که گفته بود «گردن هنجارشکنان را می‌شکند»، اکنون حراست دانشگاه «به بهانه حجاب» دانشجو را کتک نمی‌زد.

«سعید نورمحمدی»، سخنگو حزب «ندای ایرانیان» نیز، ضمن تاکید بر «برخورد غیر انسانی با دانشجو» و «غیرقابل دفاع» خواندن آن، گفته است: «فراموش نکنیم آن کارمند حراست دانشگاه هم یک شهروند عادی مثل همه ما و تحت فشارهای فراوان روانی و کاری است. نباید در نقد این برخورد از دایره انصاف و عدالت خارج شد.»

«مینو مومنی»، روزنامه‌نگار، در پاسخ به او با بیان اینکه «اکثر ملت در فشار اقتصادی و روانی قرار دارند»، تاکید کرده که یعنی «هرکس توی فشار باشد»، «باید به خودش اجازه بدهد این طوری رفتار وحشیانه داشته باشد؟» خانم مومنی چنین برخوردهایی را به‌دلیل «حاشیه امن» پیرامون افرادی همچون ماموران حراست می‌داند و نوشته است که «برای همین هر روز وقیح‌تر رفتار می‌کنند.»

به‌دنبال واکنش‌های گسترده به رفتار مامور حراست دانشگاه علامه با دانشجویان این دانشگاه، در اطلاعیه‌ای، آنچه رخ داد را «اتفاق ناخوشایندی» توصیف کرد که به‌دلیل «عدم تمکین» دانشجو رخ داده است.

دانشگاه علامه طباطبایی در واکنش به حمله مامور حراست به دانشجویان، در اطلاعیه‌ای اعلام کرده که «انتظامات به آن‌ها تذکر داده است.»

در متن این اطلاعیه که در «باشگاه خبرنگاران جوان» منتشر شده، روایت برخورد مامور حراست با دانشجو به‌شکلی مغایر با آنچه منابع مستقل دانشجویی منتشر کرده‌اند بیان شده است: «دوشنبه، پنجم تیر، تعدادی از دانشجویان دانشکده مدیریت و حسابداری، پیش از شروع امتحان قصد ورود به فضای برگزاری امتحان را داشته‌اند که انتظامات طبق وظیفه به آن‌ها تذکر داده است.» مدیریت این دانشگاه در این اطلاعیه تاکید کرده که «عدم تمکین یکی از دانشجویان پسر، منجر به اتفاقی ناخوشایند شده است» و دانشگاه «بررسی‌های فوری و لازم را در دستور کار قرار داده است.» در این اطلاعیه افزوده شده است «چنانچه قصوری از سوی فردی رخ داده باشد، بر اساس مقررات، اقدام لازم انجام خواهد شد.»

«علی شریفی زارچی»،‌ از اساتید دانشگاه صنعتی شریف که به‌دلیل همراهی با جنبش اعتراضی از حامیان دانشجویان معترض این دانشگاه بوده است، در واکنش به این اطلاعیه در حساب کاربری توییتر خود نوشت: «دردناک‌تر از ضربه‌ ناجوانمردانه‌ای که مامور دانشگاه علامه به سر دانشجو پسر وارد کرد، بیانیه‌ای بود که دانشگاه داد .دردناک‌تر از آن، شیوه‌نامه‌ غیرقانونی آیین‌نامه‌ انضباطی است که بدیهی‌ترین حقوق انسانی دانشجویان را لگدمال کرده‌است.»

دانشجویان دانشگاه علامه همچنین در گزارشی کوتاه و در پاسخ به این اطلاعیه نوشتند: «در طول یک سال گذشته، هیچ روزی در دانشگاه علامه طباطبایی جو آرام حاکم نبوده است. هر چند پیش از این نیز حراست در حیاط دانشگاه با موتور به دنبال دانشجویانی می‌افتاد که از حجابشان راضی نبود، اما حالا تمام اعمال دانشجویان ذیل فشار حراست قرار می‌گیرد. از شرکت در کلاس‌ها گرفته تا حضور در کتابخانه و سالن غذاخوری.»

آن‌ها در ادامه به برخوردهای زننده ماموران حراست با دانشجویان اشاره کرده و تایید کرده‌اند که آن‌ها در خطاب کردن دانشجویان از الفاظ «رکیک» استفاده می‌کنند:  پیشتر در یکی از دانشکده‌ها،‌ رئیس حراست دانشجویان دختر را چنین خطاب قرار داده بود: «یک طور لباس می‌پوشند انگار فلان کاره‌اند». یا زمانی که کارت دانشجوی دختری را در سلف دانشگاه گرفته است اینطور گفته که «بیا اتاقم هم کارتت را می‌دهم هم ناهارت را». 

نویسندگان این بیانیه به همدستی مقامات دانشگاه علامه با نیروهای امنیتی اشاره کرده و نوشته‌اند: «دانشگاه علامه همان دانشگاهی است که بی‌هیچ  واهمه‌ای دانشجویانش را تقدیم نهادهای امنیتی می‌کند و نیروهای حراست آن، اساتید معترض به وضعیت دانشجویان را هل می‌دهند و می‌گویند دهانشان را ببندند.»

آن‌ها در ادامه با اشاره به اطلاعیه دانشگاه و ادعای «عدم تمکین دانشجویان از ماموران حراست» ادامه داده‌اند: «ما نه در دانشگاه که در پایگاه امنیتی علامه طباطبایی قرار گرفته‌ایم. اینجا هیچ چیز آرام نیست و تنها کاری که به نحو احسن انجام می‌شود، سرکوب است. اما خطاب به آنان چنان که پیش از این نیز گفته‌ایم تکرار می‌کنیم: هیچ کس قرار نیست از شما تمکین کند.»

در روزهای گذشته نیز رفتار خشونت‌آمیز با دانشجویان دانشگاه هنر، واکنش‌های گسترده‌ای از جمله بیانیه‌های حمایتی دانشجویان سایر دانشگاه‌ها را برانگیخت.

از: ایران وایر 

خروج از نسخه موبایل