سایت ملیون ایران

۶ نفر زیر تیغ؛ توفان برای توقف اعدام زندانیان سیاسی در خوزستان

 

«علی مجدم»، «محمدرضا مقدم»، «معین خنفری»، «سید سالم موسوی»، «سیدعدنان موسوی غبیشاوی» و «حبیب دریس»، شش زندانی سیاسی خوزستانی هستند که فعالان اهوازی می‌گویند حکم اعدام آن‌ها توسط دیوان عالی کشور تایید شده و جان آن‌ها در خطر است.

کاربران توییتر چهارشنبه شب، ۲۸ تیر ۱۴۰۲ در اعتراض به احکام اعدام این زندانیان سیاسی و با درخواست لغو مجازات اعدام آن‌ها، توفان به راه انداختند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو،صبح روز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ (۶ می‌۲۰۲۳) علی مجدم، محمدرضا مقدم، معین خنفری، حبیب دریس، عدنان غبیشاوی و سالم موسوی، شش فعال سیاسی و محکوم به اعدام، جهت اجرای حکم اعدام به قرنطینه زندان شیبان اهواز منتقل شدند.
 احکام اعدام علی مجدم، محمدرضا مقدم، معین خنفری، حبیب دریس، عدنان غبیشاوی و سالم موسوی در روز سه‌شنبه ۲۵ بهمن ماه ۱۴۰۱ توسط شعبه ۴ دادگاه انقلاب اهواز صادر شده است.
 این شش زندانی، پیش از این تحت شکنجه شدید به “جابجایی ارز و حواله از طریق یک بانک خارجی و حملات مسلحانه” و ارتباط داشتن با جریان سیاسی “حرکه النضال” به اعتراف وادار شده‌اند.
 دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، مدعی شده است که این شش زندانی سیاسی در چند عملیات جداگانه، دو بسیجی، یک عضو نیروی انتظامی و یک سرباز را به قتل رسانده‌اند.
 علی مجدم، محمدرضا مقدم، معین خنفری، حبیب دریس، عدنان غبیشاوی و سالم موسوی، اواسط زمستان ۱۳۹۷، همزمان با اعتراضات گسترده کارگری در استان خوزستان بازداشت شده و بعدها به زندان شیبان انتقال داده شدند.

در همین ارتباط و همزمان با انتقال این زندانیان در روز جاری، حبیب‌ فرج‌الله چعب شهروند دوتابعیتی که سه سال پیش توسط نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی و با همکاری برخی کارتل‌هایی جرائم سازمان یافته، مورد ربایش قرار گرفته و به ایران برده شده بود، اعدام شد.

 

 

 

۶ زندانی محکوم به اعدام کیستند؟

«علی مجدم»، متولد ۱۳۶۲ و اهل «کوت سیدصالح» اهواز است. او روز بیستم بهمن ۱۳۹۷ در محله «کارون» این شهر بازداشت شد و در یک پرونده گروهی، متهم به «محاربه» و حکم اعدام برایش صادر شده است. گفته می‌شود که او متهم ردیف اول این پرونده است؛ پرونده‌ای پرابهام با اطلاع‌رسانی بسیار اندک و مصادیق اتهامی گنگ که نیروهای امنیتی می‌گویند منجر به مرگ چهار مامور امنیتی شده است.

آن‌گونه که وب‌سایت حقوق بشری «اطلس زندان‌های ایران» نوشته است، در این پرونده ۳۳ نفر بازداشت شده و همگی تحت فشار و شکنجه شدید بازجوها و شکنجه‌گران اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار داشته‌اند. 

علی مجدم و پنج شهروند دیگری که به اعدام محکوم شده‌اند نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

یک منبع آگاه که به دلایل امنیتی نام او منتشر نمی‌شود نیز به «ایران‌وایر» گفته که شکنجه‌های افراد بازداشت شده در این پرونده از تصور خارج است. او گفته است که اطلاعات سپاه هم‌زمان همسر و فرزند علی مجدم و حبیب دریس را نیز برای تحت فشار گذاشتن آن‌ها برای مدتی بازداشت کرده و علی مجدم را در مقابل چشمان همسر و فرزندش شکنجه کرده‌اند تا علیه خود اعتراف کند.

به گفته این فرد، او و سایر زندانیان محکوم به اعدام در این پرونده حداقل شش ماه در حبس انفرادی بوده‌اند.

اطلس زندان‌های ایران پیش‌تر درباره بخشی از شکنجه‌های متهمان این پرونده به نقل از یک منبع آگاه که از حبیب دریس شنیده بود، نوشت: «حبیب می‌گفت بازجویان اطلاعات سپاه پاهای من را می‌بستند و به بالا می‌کشیدند. درحالی‌که سرم روبه پایین بود، در حالت آویزان سرم را بارها داخل آب می‌کردند. بعضی وقت‌ها درحالی‌ که دست و پاهایم را بسته بودند، حوله‌ای را روی صورتم می‌گذاشتند و آب روی صورتم می‌ریختند که باعث احساس خفگی می‌شد و این کارها را بارها و بارها تکرار می‌کردند. این شکنجه‌ها به غیر از شکنجه‌هایی بود که با کابل و لوله سبز انجام می‌شد. آن‌قدر با کابل و لوله سبز من را می‌زدند که باعث می‌شد بدنم زخم و خونی و پوست بدنم کنده شود.»

حبیب دریس ۴۰ ساله و اهل کوت سیدصالح اهواز است. او نیز هم‌زمان با علی مجدم بازداشت و به اتهام «حمایت از گروه‌های مخالف غیرعلنی»، به ۱۰ سال زندان و بابت «محاربه» به اعدام محکوم شده است.

دریس نیز مانند سایر هم پرونده‌ای‌های خود به شدت شکنجه شده و بازجویان به او اجازه خوابیدن نمی‌داده و او را مجبور به خوردن هندوانه می‌کردند و بعد آلت تناسلی او را می‌بستند که نتواند ادرار کند و به این روش او را شکنجه می‌کردند. 

فرد آگاهی که با «ایران‌وایر» گفت‌وگو کرده است، می‌گوید اغلب این شکنجه‌ها برای سایر متهمان این پرونده نیز اعمال شده و همگی این افراد تحت شکنجه‌های جسمی و روانی بسیار و مداوم برای اخذ اعتراف اجباری علیه خود و دیگران بوده‌اند.

اما عدنان موسوی غبیشاوی، جوان‌ترین متهم این پرونده که به اعدام محکوم شده، متولد ۱۳۷۵و اهل شهرستان «فلاحیه» یا «شادگان» است. از مصادیق اتهامی او یا حتی خود اتهامش هیچ خبری تاکنون توسط نهادهای حقوق‌بشری منتشر نشده است.

محمدرضا مقدم نیز متولد ۱۳۷۱ و اهل فلاحیه است. برادر او، «محمدقاسم» نیز در همین پرونده بازداشت شده و به پنج سال زندان محکوم شده است. در این پرونده دست‌کم شش شهروند دیگر حبس‌های طولانی‌مدت از پنج تا ۳۵ سال دریافت کرده‌اند. 

سالم موسوی آلبوشوکه نیز متولد  ۱۳۶۳ و اهل فلاحیه است. او با اتهام «محاربه»، به اعدام محکوم شده است و در زندان «سپیدار» اهواز نگه‌داری می‌شود. 

معین خنفری، دیگر شهروند محکوم به اعدام این پرونده نیز متولد سال ۱۳۷۲ و اهل کوت سیدصالح در اهواز است. او فرودین‌ ۱۳۹۹ بازداشت و با اتهاماتی مانند «اخلال در نظم عمومی»، «احراق با تخریب اموال عمومی» و «محاربه» به اعدام محکوم شده است.

 

با استفاده از هه نگاو و ایران وایر

خروج از نسخه موبایل