سایت ملیون ایران

دیده‌بان حقوق بشر: ایران فعالان زن زندانی را آزاد کند

دیده‏ بان‏ حقوق بشر در بیانیه‌ای به مناسبت روز جهانی زن از دولت ایران خواست سه تن از فعالان زن را که به گفته این سازمان، “به‌طور غیرقانونی” و به دلیل فعالیت‏ها‏ی حقوق بشری زندانی شده‌اند فورا و بدون قیدوشرط آزاد کند.

سه زن زندانی که سازمان دیده‌بان حقوق بشر خواستار آزادی فوری آنها شده، خانم‌ها مریم شفیع ‏پور‏، بهاره هدایت و حکمیه شکری هستند.

مریم شفیع‌پور، دانشجوی مهندسی کشاورزی و از اعضای فعال ستاد دانشجویی مهدی کروبی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بود. او مرداد ۹۲ پس از احضار به دادسرای اوین بازداشت و زندانی شد. هفته گذشته (۱۱ اسفند ۹۲) یکی از دادگاه‏ها‏ی انقلاب مریم شفیع‏ پور‏ را به اتهام “نقض امنیت ملی کشور” گناهکار دانست و او را به تحمل هفت سال زندان محکوم کرد. شفیع‏ پور‏ پیش از محاکمه به مدت هفت ماه محبوس بوده که دو ماه آن را در انفرادی به سر برده است.

بهاره هدایت، فعال دانشجویی، پیش از بازداشت عضو شورای مرکزی و سخنگوی دفتر تحکیم وحدت بود. وی در سال ۱۳۸۸ به ۹ سال و نیم حبس محکوم شد. اتهام‌های او “فعالیت تبلیغی علیه نظام، مصاحبه با رسانه‌های خارجی، توهین به مقام‌های جمهوری اسلامی، اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در تجمع‌های غیرقانونی” عنوان شده است.

فعال دیگر حکیمه شکری نیز در حال سپری کردن دوران محکومیت سه ساله خود به دلیل فعالیت‌ها‏ی صلح‌جویانه در حمایت از زندانیان سیاسی و معترضانی است که در خشونت‏ها‏ی پس از انتخابات ۸۸ کشته شدند. فعالان حقوق بشر می‌گویند تنها کار حکیمه شکری رفتن به سر قبر قربانیان اعتراض‌های سال ۸۸ و ملاقات با مادران عزادار این قربانیان و دلجویی از آنها بوده است.

مسئولیت اصلی با قوه قضاییه است

این سه فعال از جمله ۱۴ زنی هستند که در حال حاضر در بند زنان زندان اوین محبوس‌اند. دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید از سال ۲۰۰۴ (۱۳۸۴) و به ویژه از زمان انتخابات جنجال‏برانگیز ریاست جمهوری در ژوئن ۲۰۰۹ (۱۳۸۸)، بازداشت‏ها و اقدامات سرکوبگرانه دیگر علیه فعالان جامعه مدنی ایران، از جمله نسبت به افرادی که از حقوق دانشجویان دفاع کرده‏‏ و علیه قوانین تبعیض آمیز جنسیتی سخن گفته‏اند‏ افزایش یافته است.
سارا لی ویتسون، رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان دیده‏بان‏ حقوق بشر می‌گوید: «روز بین‏المللی‏ حقوق زنان فرصتی است تا به زنان فعالِ شجاعی که صرفاً به دلیل دفاع از حقوق دیگران و قیام صلح‌جویانه‏شان برای ایجاد تغییر و از جمله تجدیدنظر در قوانین تبعیض‏آمیز کشور، به حبس‏ها‏ی طویل‌المدت محکوم شده‏اند‏، توجه کنیم. زندانی کردن این افراد آشکارا یادآور این واقعیت است که دولت ایران کماکان به محروم ساختن مردم خود از ابتدایی‏ترین و پایه‏ای‏ترین حقوق‏شان ادامه می‏دهد».

به گفته ویتسون: «قوه قضاییه ایران برای آزادی مدافعان حقوق بشر مانند شفیع‏پور‏، هدایت و شکری از زندان و تضمین آنکه ایران تعهدات حقوقی بین‏المللی‏ خود را رعایت می‏کند، بالاترین مسئولیت را بر عهده دارد. اما دولت روحانی نیز می‏تواند با پشتیبانی از آزادی این فعالان مدنی و تحت فشار قرار دادن نیروهای امنیتی و اطلاعاتی برای پایان دادن به آزار و اذیت و هدف قرار دادن فعالان، نقش مهمی را ایفا کند».

سازمان دیده‏بان حقوق بشر پیش از این (اوت ۲۰۱۳) در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی از او خواسته بود تا در جهت برابری حقوق جنسیتی در ایران گام بردارد.

در نامه‌ی این سازمان حقوق بشری به حسن روحانی آمده بود، اگر چه رئیس جمهور برای ایجاد تغییرات مستقیم در قوانین تبعیض‌آمیز مانند قوانین مرتبط با ازدواج، ارث و حضانت فرزند، اختیارات محدودی دارد، با وجود این او باید تلاش‎هایی را که در جهت اصلاح یا الغاء چنین قوانینی صورت می‎گیرد، مورد حمایت و پشتیبانی قرار دهد و از گروه‏ها‏ی جامعه مدنی مانند کمپین یک میلیون امضاء حمایت کند.
از: دویچه وله

خروج از نسخه موبایل