گزارشهای منتشر شده درباره عملیات نفوذ جمهوری اسلامی در دولت و مراکز تصمیمگیریهای کلان در ایالات متحده آمریکا، عصبانیت نمایندگان کنگره این کشور را در پی داشته است.
این گزارشها که روز سهشنبه چهارم مهر از سوی ایراناینترنشنال و سمافور منتشر شدند، نشان میدهند سه تن از دستیاران رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران در دولت جو بایدن، رابطهای «نزدیک» و «نامتعارف» با حکومت جمهوری اسلامی داشتهاند.
مالی هماکنون از مقام خود تعلیق شده و افبیآی در حال انجام تحقیقات در مورد نحوه استفاده او از اسناد محرمانه است.
تنها ساعاتی پس از انتشار این گزارشها اما چندین نماینده برجسته کنگره آمریکا به آن واکنش نشان دادند.
سناتور ریک اسکات در واکنش به مقاله ایراناینترنشنال درباره همکاری وزارت خارجه آمریکا با عوامل نزدیک به حکومت ایران، به خبرنگار این شبکه گفت دولت آمریکا باید در این مورد گزارش شفاف ارائه کند.
این سناتو جمهوریخواه از خودداری وزارت خارجه آمریکا در ارائه اطلاعات در این زمینه ابراز ناامیدی کرد و گفت: قابل تصور نیست که کسی بخواهد با رژیم نفرتانگیزی مانند ایران کار کند، که با شهروندان خود رفتاری وحشتناک دارد، خاورمیانه را به آشوب کشیده و از نیروهای نیابتیاش مانند حماس و حزبالله حمایت میکند.
او افزود: در حالی که وزارت خارجه آمریکا از ارائه اطلاعات درباره عملیات نفوذ جمهوری اسلامی خودداری میکند، از طرفی به دنبال این است که به ایران شش میلیارد دلار پول بیشتر بدهد تا این رژیم در خاورمیانه و سراسر جهان فعالیتهای منفی انجام دهد.
واکنش جمهوریخواهان آمریکا به گزارش ایراناینترنشنال درباره لابی جمهوری اسلامی در واشینگتن
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) September 27, 2023
آرش اعلایی، ایراناینترنشنال از جزییات این واکنشها میگوید. pic.twitter.com/Npks2WDLF0
جیمز لنکفورد، سناتور جمهوریخواه، نیز در واکنش به مقاله ایراناینترنشنال به خبرنگار این شبکه گفت: ایران تلاش میکند با ایجاد ارتباطات مختلف، بر سیاستها اعمال نفوذ کند. ایران برای اتحاد و شراکت با چین و روسیه تلاش میکند و پیشتر نیز برای دسترسی به دانشگاههای آمریکا، به حمله سایبری اقدام کرده بود.
لنکفورد گفت: ایران در تلاش است با چین اتحاد قرار کرده و در حوزههایی مانند انرژی شریک این کشور باشد. رژیم ایران همچنین تلاش میکند با روسیه نیز در کشتار مردم اوکراین شریک شود.
این سناتور جمهوریخواه تلاش جمهوری اسلامی برای ارتباط با دانشگاهیان آمریکا را تعجبآور ندانست و گفت در سالهای گذشته ایران یک حمله سایبری گسترده انجام داد تا با دسترسی به فضای دانشگاهی ایالاتمتحده، به داراییها و تولیدات فکری دست پیدا کند.
تد کروز، عضو کمیته روابط خارجی سنا، نیز به خبرنگار ایراناینترنشنال گفت: از تلاش ایران برای نزدیک شدن به دانشگاه و پژوهشگران تعجب نمیکنم. آیتاللهها عمدا یک اتاق پژواک ساختهاند که دولت اوباما آن را تقویت کرد و دولت بایدن هم به تقویت آن ادامه میدهد.
تد کروز افشاگریهای صورتگرفته را «به طرز غیرقابل توصیفی نگرانکننده» خواند و خواهان «توقف مذاکرات پنهانی با ایران» شد.
او گفت: «آمریکاییها به درستی میپرسند چرا دولت بایدن در این حد با رژیم ایران دوستانه برخورد میکند و چرا مقامهای دولت مصرانه زمینه پیشرفت برنامه هستهای ایران و تروریسم را فراهم آوردهاند. این گزارشها و ایمیلها نشاندهنده عملیات گسترده نفوذ ایران در سطوح بالای دولت است.»
جیمز بنکز، نماینده جمهوریخواه کنگره که «طرح مهسا»ی او چندی پیش به تصویب رسید، با بازنشر این گزارش در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «هشدار جمهوریخواهان مبنی بر اینکه تلاش ناامیدانه دولت بایدن برای احیای توافق هستهای [باراک] اوباما هدیهای به رژیم ایران است، اغراقآمیز نبوده است».
ایمیلهایی که در گزارش ایراناینترنشنال و سمافور به آنها استناد شده است، بیانگر همکاری و هماهنگی مقامهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی و افرادی ایرانیالاصل هستند که حاضرند چشم، گوش و زبان رژیم در صحنههای بینالمللی باشند.
علی واعظ، عضو «گروه بحران»، در ایمیلی به جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت جمهوری اسلامی نوشته است: «به عنوان یک ایرانی بر اساس وظیفه ملی و میهنی خود، از پیشنهاد به حضرتعالی برای مقابله عمومی با مفهوم زمان گریز [هستهای] تا کمک به تیم شما برای تهیه گزارش در مورد نیازهای عملی ایران، از هیچ کاری دریغ نکردهام.»
«کارشناس» دیگری به نام آرین طباطبایی به مقامهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گزارش داده است که به اسرائیل و عربستان سعودی دعوت شده است و از آنها در مورد قبول یا رد این دعوتها نظرخواهی کرده است.
طباطبایی یکی دیگر از نزدیکان مالی بود که در سال ۲۰۲۱ در تیم مذاکرهکننده هستهای او نیز حضور داشت.
او هماکنون رییس دفتر دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور عملیات ویژه است؛ شغلی که نیازمند اخذ مجوزهای امنیتی دولت ایالات متحده است.
سناتور کروز بدون اشاره به نام طباطبایی درخواست کرده است مجوزهای امنیتی مقامهایی که به ایمیلهای افشا شده مرتبط هستند، تا زمان رسیدگی به اتهامات مطرح شده، لغو شوند.
رییس کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان آمریکا و رییس کمیته فرعی اطلاعات نظامی این مجلس نیز در نامهای مشترک به لوید آستین، وزیر دفاع، از او خواستند مجوزهای امنیتی طباطبایی بازبینی شوند.
مایک راجرز و جن برگمن در این نامه پرسیدند: «آیا وزارت دفاع از حضور خانم طباطبایی در شبکههای نفوذ مورد حمایت حکومت ایران آگاه بود؟»
آنها به پنتاگون برای پاسخ به این سوال و شش سوال دیگر یک هفته فرصت دادند.
این دو همچنین در این نامه پرسیدند: «آیا از موارد ارتباط خانم طباطبایی با رژیم ایران، چه به عنوان مقام رسمی و چه به صورت غیررسمی، اطلاع داشتهاید؟ آیا از ارتباطات خانم طباطبایی با رژیم ایران پیش از استخدام در وزارت دفاع اطلاع داشتهاید؟»
نامه راجرز و برگمن به وزارت دفاع قطعا دردسرهای بیشتری را برای دولت بایدن به همراه خواهد آورد؛ دولتی که پیش از این نیز برای شفافسازی در مورد دلایل تعلیق رابرت مالی تحت فشار بود.
سیاستهای بایدن در قبال جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر و به ویژه پس از آزادسازی شش میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده ایران در ازای رها شدن پنج گروگان ایرانی-آمریکایی، مورد انتقاد شدید بوده است.
بسیاری از منتقدان از رویکرد دولت بایدن در برابر ایران انتقاد میکنند و میگویند حکومت ایران جسورتر از همیشه شده است.
به نظر میرسد افشاگریهای ایراناینترنشنال و سمافور، چرایی و چگونگی تصمیمسازی در دولت بایدن را به تصویر میکشد؛ همانطور که ایلان برمن، معاون ارشد شورای سیاستگذاری آمریکا گفته است آنچه این گزارشها فاش کرده، «باور نکردنی و در عین حال کاملا قابل قبول است».
گزارشهای منتشر شده درباره عملیات نفوذ جمهوری اسلامی در دولت و مراکز تصمیمگیریهای کلان در ایالات متحده آمریکا، عصبانیت نمایندگان کنگره این کشور را درپی داشته است.
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) September 27, 2023
مریم رحمتی، ایراناینترنشنال از واکنشها به انتشار این گزارشها می گوید. pic.twitter.com/GXO2dytK8J
از: ایران اینترنشنال