سایت ملیون ایران

منتقدان دکتر مصدق: بررسی نقدهای آقای احمد زیدآبادی دربارۀ دکتر مصدق و نهضت ملی

آقای «احمد زیدآبادی» در کانال تلگرامی خود(@ahmadzeidabad) و برخی نشریات منتسب به طیف مدعی اصلاح طلبی به سان «هم میهن» نقدهائی متوجه دکتر مصدق و نهضت ملی کرده که در این مجال تلاش می‌کنیم کل نقدها را دسته بندی و به شکل خلاصه پاسخ دهیم. البته جملگی این موارد تکراری بوده و بارها قبلاً بحث شده‌اند. نگارندۀ این سطور هم کل این موارد را در کتاب «نقدها و رویکردها به دکتر مصدق و نهضت ملی به همراه برخی خصوصیات مصدق» و مقالۀ «قوام‌السلطنه؛ از بحران آذربایجان تا قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱» در سال‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ بررسی کرده است. از این جهت در هنگام ارجاع به این منابع فقط اسم مقالۀ «قوام» یا اسم کتاب «نقدها…» و شمارۀ صفحه آورده خواهد شد. منابع اصلی هم در آن‌ها موجود است. نقدها و پاسخ‌شان هم در هر مورد با شماره تقدیم می‌گردد. حال ابتدا به نقدها می‌پردازیم.

نقد اصلی آقای زیدآبادی بابت عدم سازش دکتر مصدق با قوام‌السطنه در تیر ۱۳۳۱

اصلی‌ترین نقد آقای زیدآبادی به دکتر مصدق به ماجرای قوام‌السلطنه و قیام ۳۰ تیر باز می‌گردد. مثلاً در نشریۀ هم میهن(با ادعای اصلاح طلبی) به تاریخ ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ آقای زیدآبادی با عنوان نویسنده و مشاور مطلبی با عنوان «سهم مصدق از کودتای ۲۸ مرداد» نگاشته و ادعای دیدگاه تازه بابت دکتر مصدق و نهضت ملی مطرح کرده که محتوای اصلی آن به شکل خلاصه چنین است:

ایشان مشابه این دیدگاه را در مطالب دیگری در کانال با عنوان «پیروزی گذرای ۳۰ تیر» و «۳۰ تیر و داستان مصدق و قوام» هم آورده است که مضمون کلی آن‌ها همان بهتر بودن ماندن قوام در قدرت برای حفظ برخی آزادی‌های جامعه است. اشاره هم به این دارد که ترس از مصدق سبب شده بود دربار و خارجی‌ها به نخست وزیری قوام تن دهند. یا در مطلب دیگری با عنوان «دولت و جامعه» هم نوشته که نیروی سیاسی عاقل و فهیم نباید جامعه را به سمتی سوق دهد که موجب بن بست و استفاده از زور شود که در جائی هم اشاره به دولت دکتر مصدق با همین نقد داشته و ادعا دارد که اگر با قوام سازش می‌شد از این جهت بهتر بود.

سایر نقدهای آقای زیدآبادی به دکتر مصدق و نهضت ملی

علاوه بر محور فوق چند نکتۀ دیگر هم وجود دارد که به شکل موردی و جسته گریخته توسط ایشان مطرح شده که عبارت هستند از:

علاوه بر این‌ها ایشان در نشریۀ هم میهن ۱۵ آبان ۱۴۰۱ مصاحبه‌ای با آقای دکتر حسین موسویان دربارۀ کارنامۀ جبهۀ ملی دارد که به طور کلی برخی مباحث و پرسش‌ها مطرح شده و گرچه توسط آقای دکتر موسویان پاسخ داده شده اما از جهت تکمیل بودن کل نقدهای مطرح شدۀ آقای زیدآبادی، در اینجا هم به طور مختصر پاسخ داده می‌شود. نقدها به شرح زیر است:

به این ترتیب کل نقدهای مطرح شدۀ آقای زیدآبادی بابت دکتر مصدق و نهضت ملی در ۱۱ ردیف فوق قابل دسته بندی هستند که تلاش می‌کنیم هر مورد را در ردیف متناسبش پاسخ دهیم.

پاسخ مورد به مورد نقدها

خلاصۀ بحث

به این ترتیب روشن است که عملاً هر ۱۱ محور نقد که در مراحل مختلف توسط آقای زیدآبادی مطرح شده فقط تکرار مطالب تاریخی است که غلط بودن آن‌ها در گذشته بارها بحث شده است. محورهای اصلی مباحث هم مبتنی بر مثلاً نوعی رویکرد سازش جویانه در دو بخش کلی:

است که هر دو نیز کاملاً اشتباه هستند. کما اینکه قبل از دولت ملی و در دولت قوام‌السلطنه کشور به سمت استبداد و شرایط مشابه کودتا در حرکت بود زیرا رویکرد غرب و بعد دربار در آن مسیر بود. چنانکه بعد از دولت مصدق هم ۲۵ سال ایران را تحت سلطه گرفتند. اما دولت ملی در این میان یک فرصت طلائی و یک الگوی تاریخی ایجاد کرد و به تبع اثر مثبتی در حرکت  استقلال و آزادی کشور داشت. بابت رویکرد اقتصادی آمریکا به ملی شدن نفت هم که دولت ملی نرمش کامل طبق عرف جهانی ۵۰-۵۰ داشت ولی درآمد نفت هم برای ایران و هم انگلیس عملاً هدف ثانویه بود. هدف اصلی انگلیس سرکوب نهضت ملی ایران برای عدم الگو شدن ایران برای سایر کشورهای تحت سلطه بود که طبیعتاً مصدق هرگز قادر به سازش با آن نبود.

خاتمۀ سخن

در اینجا اشاره به این نکته لازم است که اتخاذ چنین مواضعی از سوی آقای زیدآبادی که در گذشته به فعالیت در راه مصدق مفتخر بوده و هنوز هم به طور مشخص احترام خاصی برای دکتر مصدق قائل است، بسیار عجیب است. تا جائی که ایشان در کمال حیرت بابت وضعیت روان بزرگان ملیون هم با کمال قطعیت و نه با حدس و گمان قضاوت می‌کند(نقد ۶) که غیر منطقی بودن آن بی نیاز از بحث است.

به نظر نگارنده هم روند جدید ایشان به دلیل همگرائی زیاد با افراد مدعی طیف اصلاح طلبی است که در تلاش هستند با روشی زیرکانه راه مصدق را تخطئه و مردم را به سازش طلبی تحریک کنند. چون ملیون در تضاد با مدعیان دروغین اصلاح طلبی بوده و انتخابات فرمایشی را تحریم می‌کنند. این روند هم روی نزدیکان اینان و به تبع کسی چون آقای زیدآبادی اثر خواهد گذاشت. امید که ایشان با صداقتی که در گذشته داشته اشتباهات کنونی را تصحیح کنند. بدیهی است در غیر این صورت هم کماکان راه هر نقد و بحث باز است. چنانکه بیش از ۷۰ سال است که مخالفان دکتر مصدق و نهضت ملی اعم از آمریکا و انگلیس و سلطنت طلبان و بخش عمدۀ روحانیون، کوشیده‌اند دکتر مصدق را تخطئه کنند. اما آنچه مشاهده می‌گردد افزایش اعتبار بیش از پیش دکتر مصدق و افزایش ابراز شرمساری و اعلام اشتباه آمریکا و انگلیس و انتشار اسناد و منابع مربوط به کودتا است. حتی دشمنانی به سان سلطنت طلبان و روحانیون هم هر از گاهی از ناچاری از دکتر مصدق ستایش می‌کنند. از این رو به نظر می‌رسد ورود به چنین اقداماتی دست کم شایسته افراد صادق و وطن دوست نباشد. ولی در هر حال راه هر نوع بحث و نقد باز است کما اینکه دشمنان راه مصدق همواره در این تلاش هستند و ملیون هم همواره با آغوش باز از نقدها استقبال کرده و آمادۀ پاسخ دادن هستند.

حمیدرضا مسیبیان(Hamosaieb@yahoo.com) – (نام کاربری تلگرام: Hamosaieb)

کرمانشاه – مهر ۱۴۰۲

خروج از نسخه موبایل