نهادهای حقوق بشری گزارش دادند که مقامات قضایی جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۱۴ آبان قاسم آبسته، زندانی عقیدتی را پس از ۱۴ سال حبس در زندان قزلحصار استان البرز اعدام کردند.
قاسم آبسته، زندانی عقیدتی کُرد، پیشتر طی یک دادرسی که منابع حقوق بشری آن را «یک روند ناعادلانه» خواندهاند، در پروندهای مشترک با شش شهروند دیگر به اتهام «افساد فیالارض» به اعدام محکوم شده بودند.
هفتم آبان و پس از انتقال قاسم آبسته به انفرادی برای اجرای اعدام، احمدرضا حائری زندانی سیاسی در نامهای به نقل از «یکی از همپروندهایهای» این زندانی عقیدتی نوشت که «کل دادگاه دو دقیقه طول نکشید» و در آن جلسه «مقیسه گفت: اولا کُرد هستید، این یک اعدام! ثانیا اهل سنت هستید این دو اعدام و ثالثا تفکر سلفی دارید این سه اعدام … والسلام!»
این زندانی در حالی صبح یکشنبه در قزلحصار اعدام شد، که به گفته احمدرضا حائری به نقل از یک همبندی قاسم آبسته، او «به صورت “خودمعرف” شخصا خود را به مقامات قضایی معرفی» کرده بود، اما در پی «پروندهسازی اداره اطلاعات ارومیه» و «شکنجه و انفرادی» با حکم اعدام مواجه شد.
بنا بر گزارشها، قاسم آبسته و شش تن دیگر، ۱۴ سال پیش در پی جان باختن فردی در یک درگیری در ارومیه «با اتهام قتل عمد» بازداشت شدند، اما «به دلیل نبود مستندات کافی درباره قتل عمد» پرونده آنها در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی با تغییر اتهام به «افساد فیالأرض» به حکم «اعدام» منجر شد.
منابع حقوق بشری گزارش دادهاند که قاسم آبسته «در تمام طول دادرسی از داشتن وکیل محروم بوده و پرونده او پر از ابهامات و ایرادات است» چنان که «در سال ۱۳۹۵، حکم اعدام او در دیوان عالی کشور رد شده و دوباره به شعبه دیگری از دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی» فرستاده شده «اما این بار در یک همکاری دو جانبه میان قاضی صلواتی و نهادهای امنیتی، اتهام قاسم آبسته از «افسادفیالارض» به «محاربه» تغییر کرده و حکم اعدام او صادر و قطعی» شده بود.
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارشی جدید اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران «با سرعتی نگرانکننده» اعدام میکند و میزان اعدامها در هفت ماه نخست سال جاری نسبت به دوره زمانی مشابه در سال گذشته افزایشی ۳۰ درصدی داشته است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز اعلام کرده است که در سال جاری تاکنون بیش از ۶۰۰ نفر توسط جمهوری اسلامی ایران اعدام شدهاند که بالاترین رقم در هشت سال گذشته بوده است.
پیش از این، پگاه بنیهاشمی، حقوقدان، به بخش فارسی صدای آمریکا گفته که اعدام در طول عمر جمهوری اسلامی همیشه ابزار سرکوب و رعبآفرینی در ایران بوده است.