ایمان واقفی، مترجم، خبر داد که وزارت ارشاد روز سهشنبه ۱۴ آذر اعلام کرده است کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نوشته سارا احمد، نویسنده بریتانیایی پاکستانیتبار، «غیر قابل انتشار» اعلام شده است.
آقای واقفی که کتاب «زنان سیبیلو و مردان بیریش» نوشته افسانه نجمآبادی را نیز ترجمه و در ایران منتشر کرده، در پستی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) همچنین گفته است که این وزارتخانه سال گذشته جلد دوم این کتاب را «رد مجوز» کرده بود.
کتاب «فمینیستی زندگی کردن» نشان میدهد که نظریه فمینیسم در زندگی روزمره جریان دارد و از تجربههای عادی فمینیست بودن در خانه و محل کار میآید.
این اتفاق در حالی رخ داده است که معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به عنوان متولی نظارت و سانسور پیش از انتشار کتاب در ایران، روز ۱۸ آبان از راهاندازی سامانهای برای «نظارت مردم» بر آثار منتشرشده همچون کتاب خبر داد.
دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی که زیرمجموعه این معاونت است، از همه خواست تا «موارد مغایر با ضوابط نشر را برای بررسی دقیقتر، برخورد و جبران» در «سامانۀ نظارت مردمی بر آثار منتشرشده» گزارش کنند.
علاوه بر سانسور کلی کتابها در ایران، آثار مکتوب با موضوعات مربوط به زنان و بخصوص نظریههای فمینیستی در ایران با حساسیتهای بیشتری مواجه است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، «خانهداری و مادری» را اولویت اصلی زنان میداند و در سال ۱۳۹۵ با ابلاغ آنچه «سیاستهای کلی خانواده» خوانده شد، از دستگاههای حکومتی خواست «نقش مادرى و خانهدارى زنان» ترویج شود.
در سالهای اخیر کتابهای مختلفی درباره فمینیسم یا معضلات زنان با توقیف بعد از انتشار یا ممانعت از انتشار مواجه شدهاند که «فمینیسم و برابریطلبی در غرب و ایران» نوشته مشتاق الحلو و «زنان خودسوخته» نوشته پروین بختیارنژاد از این جمله هستند.
دولت ابراهیم رئیسی در حوزه کتاب مانند سایر بخشهای فرهنگی سانسور را تشدید کرده است که باعث اعتراض نویسندگان سرشناسی ازجمله مصطفی مستور یا حتی مهدی شجاعی، از نویسندگان حامی جمهوری اسلامی، شده است.