مشاور املاک در ایران
رسانههای ایران از «رکود» شدید در بازار معاملات مسکن خبر دادهاند، به گونهای که برخی از مشاوران املاک مجبور به تغییر شغل شدهاند.
براساس دادههای بانک مرکزی جمهوری اسلامی، تعداد معاملات مسکن تهران در آبانماه امسال به کمتر از «۳۶۰۰ فقره» رسیده است. این تعداد در مهرماه و شهریور سال جاری نیز حدود «۳ هزار فقره» بوده است.
بررسی بازار خرید و فروش مسکن پایتخت، کاهش «۵۳ درصدی» معاملات صورت گرفته نسبت به شهریورماه تا آبانماه ۱۴۰۱ را نشان میدهد.
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک فروردین ماه ۱۴۰۰ و در پی رکود ناشی از سیاستهای کرونایی، از «کوچ ۴۰ درصد» مشاوران املاک به اسنپ و تپسی و «ضرر هنگفت» کرونا به وبسایت «خبرآنلاین» گفته بود.
حال بررسیهای میدانی و گزارش منابع خبری حاکی از آن است که «ضرر هنگفت» دیگری به این صنف وارد شده که توانسته همچون ویروس کوید-۱۹ و پاندمی کرونا، بسیاری دیگر را بیکار یا مجبور به تغییر شغل کند.
به نوشته کانال تلگرامی «نود اقتصادی»، یکی از مشاوران املاک در این ارتباط گفته است: مشاورانی که انبوهساز نیستند و صرفا کسبوکار و معیشت آنها از مسیر «معاملات مسکن و اجاره» تامین میشود، چندماهی است که با «رکود معاملات» مواجه شدهاند.
به گفته او، برخی مشاوران مسکن برای «تامین معیشت» در حال حاضر بهعنوان «راننده» در تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ و تپسی مشغول فعالیت شدهاند.
روزنامه «اعتماد» بیست و نهم آذرماه با انتقاد از ارائه آمارهای نادرست توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی و نهاد دولتی مرکز آمار ایران در حوزه مسکن، این اقدام را عامل بروز «تشویش» و «سونامی» در بازار مسکن اعلام کرده بود.
مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن نیز در واکنش به دادههای مرکز آمار ایران و ادعای «رشد ۱۷ درصدی» قیمت مسکن در آبانماه نسبت به نخستینماه پاییز، گفته بود که «نه منبع این آمار مشخص است» و نه معلوم است بر چه اساسی این ارقام منتشر میشود و «منافع چه افرادی در آن لحاظ شده است.»
سیاستهای کلان نظام جمهوری اسلامی در بخش مسکن، طی چهار دهه اخیر موجب شده است تا اقشار مختلف جامعه از جمله خریداران، فروشندگان و مشاوران املاک با چالشهای جدی روبهرو شدهاند.
از: صدای آمریکا