مالکی اظهار داشت: «خصلت روسها همین است در تاریخ هم نشان داده شده است که آنها هم بر اساس منافع خودشان حرکت میکنند، ما هم باید بر اساس منافع خودمان حرکت کنیم.»
مالکی همچنین سیاست خارجی روسیه در این زمینه را “خطای سیاسی” و “خطای راهبردی” توصیف کرد: «تاریخ نشان داده روسها هرجایی که لازم باشد پشت ایران را خالی میکنند ما هم با روسها روابط راهبردی داریم ولی اینکه همه تخممرغها را در سبد روسها بگذاریم کار درستی نیست.»
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین اقدام روسیه را مسبوق به سابقه خواند و اظهار داشت که” این گونه حرکتها” در جریان برنامه راهبردی جامع اقدام مشترک موسوم به برجام نیز مشاهده شده بود. او افزود که روسها با این اقدامات “مهمترین حامی خودشان را در منطقه دلسرد میکنند.”
مالکی در ادامه با اشاره به این که “در موارد مشابه سفیر کشور خاطی احضار میشود” تصریح کرد که “در این مورد تا کنون این اتفاق نیفتاده است.”
شریعتمداری: اقدام روسیه نفاق و دورویی سیاست خارجی این کشور است
در همین حال، حسین شریعتمداری، نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان و سرپرست این موسسه با اشاره به حمایت روسیه از بیانیه نشست مراکش در خصوص جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، نوشت: «سوال این است که دولت روسیه با توجه به مالکیت قطعی ایران بر جزایر سهگانه، چرا و با چه انگیزهای بیانیه مجمع را امضا کرده است؟»
شریعتمداری در ادامه اقدام دولت روسیه را “نفاق و دورویی در سیاست خارجی این کشور” دانست.
مدیرمسئول روزنامه کیهان همچنین با اشاره به همزمانی برگزاری این نشست با آن چه که او “خیانت برخی سران عرب” به فلسطینیها خواند، افزود که برگزاری این نشست “رنگ خیانت دارد.”
بیتوجهی روسیه به اعتراض پیشین ایران
ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش که روز چهارشنبه ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر) در شهر مراکش برگزار شد، با انتشار بیانیهای خواستار حل مناقشه جزایر سهگانه از طریق مذاکره یا ارجاع به دیوان بینالمللی لاهه شده بود.
در بیانیه پایانی ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش، با استناد به بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در ژوئیه ۲۰۲۳، از ارائه راهحل و ابتکارات صلحآمیز به منظور حل مناقشه از طریق مذاکرات دوجانبه حمایت شده بود.
پیش از این ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به این که ایران “موضوع تمامیت ارضی و حاکمیتی خود بر جزایر سهگانه را قابل مذاکره و گفتگو نمیداند” مفاد این بیانیه درباره جزایر سهگانه را محکوم کرد و آن را “بیاساس و مردود” دانست.
این نخستین باری نیست که در نشستی بینالمللی با محوریت روسیه، بحث ادعای مالکیت سرزمینی امارات متحده عربی بر جزایر سهگانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک مطرح میشود.
پیش از این نیز در بیانیه پایانی نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در تیرماه سال جاری، موضع مشابهی اتخاذ شده بود.
در این بیانیه بر حمایت از “همه تلاشهای صلحآمیز، از جمله ابتکار امارات متحده عربی و تلاشهایش برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز برای موضوع جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکره دوجانبه” تاکید شده بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۱ تیر از احضار سفیر روسیه در تهران خبر داده و اعتراض خود به بند مذکور در بیانیه پایانی این نشست را اعلام کرده بود.
حمایت مجدد روسیه از بیانیهای مشابه حاکی از آن است که اعتراض ایران و احضار سفیر روسیه در آن مقطع، تاثیری در سیاست خارجی روسیه در این زمینه نداشته است.
از: دویچه وله