سایت ملیون ایران

هدی رئوف: احتمال از سرگیری جنگ سایه بین تهران و تل‌آویو

به‌رغم کاهش نسبی تنش‌ها بین تهران و غرب به‌ویژه واشنگتن، ادامه نقش ایران به‌عنوان یک مشکل‌ساز منطقه‌ای به از سرگیری جنگ سایه بین تهران و تل‌آویو منجر می‌شود

شهروندان ایران در انتظار سوخت‌گیری در یک پمپ‌بنزین در تهران، ۱۸ دسامبر ۲۰۲۳ــ عکس از: AFP 

پس از مدت‌ها، جنگ سایه بین ایران و اسرائیل به‌ویژه در ماه‌های اخیر، به دو دلیل عمده فروکش کرده بود: اول اینکه تهران و واشنگتن مذاکراتی را آغاز کرده بودند که هدف آن آزادی آمریکایی‌های بازداشت‌شده در ایران در ازای آزادسازی مقداری از پول‌های بلوکه‌شده ایران در بانک‌های کره جنوبی بود. به همین دلیل، در این دوره تنش‌های بین ایران و آمریکا و اسرائیل نسبتا ملایم بود و واشنگتن برای اینکه توافق با تهران به چالش کشیده نشود، خویشتن‌دارانه برخورد می‌کرد. دلیل دوم هم آغاز عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه در پاسخ به عملیات طوفان‌الاقصی بود.

با این حال، چند روز پیش گروه‌های هکری وب‌سایت‌های برخی زیرساخت‌های مهم در ایران را هدف قرار دادند. این اقدام باعث شد جنگ سایبری ایران و اسرائیل که در آن هریک به زیرساخت‌های طرف دیگر حمله می‌کنند، بار دیگر بالا بگیرد.

در حالی که تلویزیون دولتی ایران با اشاره به حملات سایبری، اعلام کرد تقریبا ۷۰ درصد پمپ‌بنزین‌های ایران پس از اقدام‌های خرابکارانه از سرویس‌ خارج شده‌اند، وزارت نفت ایران ادعا کرد که دلیل این اختلال نقص فنی بوده است.

شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی ایران اعلام کرد که نقص فنی در برخی پمپ‌بنزین‌ها به دلیل توطئه معاندان برای تحت‌الشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم بوده است و وزیر نفت ایران نیز هم تل‌آویو و هم واشنگتن را به دست داشتن در این توطئه متهم کرد.

مهاجمان سامانه توزیع سوخت در ایران را هدف قرار دادند؛ در نتیجه، پمپ‌بنزین‌ها نتوانستند کارت‌های هوشمندی را که مردم برای دریافت سهمیه ماهیانه سوخت یارانه‌ای استفاده می‌کنند، بپذیرند و این نقص فنی، سامانه هوشمند سوخت ایران را که دسترسی مردم به سهمیه بنزین را فراهم می‌کرد، تحت تاثیر قرار داد.

در همین حال، رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند که اختلال پمپ‌بنزین‌ها در سراسر ایران نتیجه حمله سایبری یک گروه هکری مرتبط با اسرائیل بوده است.

تل‌آویو ایران و حزب‌الله را مسئول حمله سایبری که ماه گذشته به مرکز پزشکی زیو در صفد دانست و افزود که هدف از آن حمله نه‌تنها ایجاد اختلال در عملیات بیمارستانی، که آسیب رساندن به توانایی اسرائیل برای مقاومت در جنگ بود. به گفته تل‌آویو با توجه به شلوغی بیش از حد بیمارستان‌ها، هکرها موفق شدند برای دسترسی به اطلاعات شخصی بیماران به سامانه اطلاعاتی بیمارستان نفوذ و داده‌ها را از طریق اینترنت منتشر کنند.

در حالی که اسرائیل اعلام کرد که این کشور هدف حمله سایبری قرار گرفته است، رسانه‌های اسرائیلی گزارش‌هایی را منتشر کردند مبنی بر اینکه یک گروه هکری اسرائیلی، ایران را هدف حمله سایبری قرار داد تا جنگ سایه بین دو طرف از سرگرفته شود و تهران را وادار کند از حمایت عملیات حوثی‌ها در دریای سرخ دست بردارد.

هدف گرفته شدن کشتی‌های اسرائیلی از سوی گروه حوثی باعث شد کشورهای منطقه و جامعه جهانی از تاثیر تنش‌های دریای سرخ بر تجارت بین‌المللی ابراز نگرانی کنند. اعلامیه حوثی‌ها درباره هدف قرار دادن کشتی‌های متعلق به اسرائیل شرکت‌های بزرگ کشتی‌رانی را تحت تاثیر قرار داد و آن‌ها را وادار کرد تا زمان بازگشت ثبات به دریای سرخ، مسیر تردد کشتی‌هایشان را تغییر دهند. این تحول، بر روند تجارت بین‌المللی تاثیر گذاشت و باعث شد واشنگتن به منظور تامین امنیت دریای سرخ برای تشکیل یک گروه ضربت دریایی اقدام کند.

این در حالی است که ایران با تشویق به حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ و این ادعا که آب‌های این دریا منطقه نفوذ ایران‌اند، به نمایش قدرت در این پهنه دریایی ادامه می‌دهد و در اقدامی تحریک‌آمیز برای قدرت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای که منافع آن‌ها با ثبات و امنیت دریای سرخ و گذرگاه‌های مهم آن مانند باب‌المندب و کانال سوئز مرتبط است، اعلام می‌کند که دریای سرخ منطقه نفوذش است.

در بحبوحه تنش‌هایی که باعث شدند شرکت‌های بزرگ کشتی‌رانی سفرهایشان از طریق دریای سرخ را متوقف کنند، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران از «بسیج دریایی اقیانوسی» خبر داد که توانایی دریانوردی تا شرق آفریقا را دارد.

بنابراین، تهران با وجود اعلام فاصله گرفتن از عملیات طوفان‌الاقصی، قصد دارد برای بهره‌مندی از آنچه در نوار غزه می‌گذرد، به ایفای نقش یک مشکل‌ساز منطقه‌ای بازگردد و با تشدید تنش در دریای سرخ، منافع قدرت‌های بین‌المللی را تحت تاثیر قرار دهد. این اقدام به معنای از سرگیری جنگ سایه بین ایران و اسرائیل است. به همین دلیل، تل‌آویو با انتشار پیامی از تهران خواست هدف قرار دادن کشتی‌های اسرائیلی در دریای سرخ را متوقف کند.

حملات سایبری به پمپ‌بنزین‌های ایران تاثیر قابل‌توجهی بر روحیه مردم این کشور داشت؛ به‌ویژه اینکه ایرانی‌ها در سال‌های اخیر از عملکرد دولت ابراز خشم و نارضایتی می‌کنند. این حملات نشان می‌دهد که تهران برای حفاظت از زیرساخت‌هایش تدابیر امنیتی کافی اتخاذ نکرده است.

به‌رغم کاهش نسبی تنش‌ها بین تهران و غرب به‌ویژه واشنگتن، ادامه نقش ایران به‌عنوان یک مشکل‌ساز منطقه‌ای به از سرگیری جنگ سایه بین تهران و تل‌آویو منجر می‌شود. این درگیری در عرصه‌های مختلف گسترش خواهد یافت که از جمله آن می‌توان به حملات سایبری، جنگ دریایی و اجرای حمله در داخل خاک ایران اشاره کرد.

هرچند جنگ سایه میان دو کشور به نقطه رویارویی مستقیم نمی‌رسد، اسرائیل با گسترش دامنه جنگ سایه سعی خواهد کرد قدرت‌نمایی ایران را خدشه‌دار کند.

برگرفته از ایندیپندنت عربی

از: ایندیپندنت

خروج از نسخه موبایل