سایت ملیون ایران

چگونه ۱۰ درگیری در خاورمیانه در حال تبدیل شدن به جنگی بزرگ‌ است؟

آمریکا در دام بازیگران مستاصل در اسرائیل، عراق، لبنان، سوریه و یمن گرفتار است و ادغام این جنگ‌های چندگانه تقریبا اجتناب‌ناپذیر به‌نظر می‌رسد

مردان مسلح در سواحل یمن-REUTERS/Khaled Abdullah

رابین رایت در مقاله‌ای در نیویورکر اینگونه تحلیل می‌کند که در پی مجموعه‌ای از عوامل از جمله سیاست شکست خورده دولت بایدن، مناقشه‌های متعدد در خاورمیانه در حال تبدیل شدن به جنگی بزرگ است و چشم‌انداز روشنی در این زمینه وجود ندارد.

این تحلیلگر امور بین‌الملل مقاله خود را با پرسش‌هایی آغاز می‌کند که پنجشنبه شب گذشته و ساعتی پس از حمله آمریکا به مواضع حوثی‌ها در یمن از رئیس‌جمهوری آمریکا پرسیده شد.

رایت می‌نویسد: درحالی که بایدن در حاشیه کارزار انتخاباتی‌اش در پنسیلوانیا آبمیوه همراه با بستی سفارش داده بود، در پاسخ به پرسشی درباره این حمله و اینکه پیام به ایران بوده است، گفت که «این پیامی برای ایران است و ایران می‌داند که نباید کاری انجام دهد.»

اما ساعاتی پس از این اظهارات، حوثی‌ها، گروه شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران حمله‌ها در دریای سرخ را از سر گرفتند و موشک‌های سپاه نیز در اقلیم کردستان عراق و سوریه فرود آمد.

رایت با اشاره به تشدید تنش‌ها و خطرات آن برای آینده از تلفیق و ادغام بحران‌ها در خاورمیانه سخن می‌گوید. به گفته او ۱۰ بحران در حال حاضر در خاورمیانه در جریان است.

در بخش دیگری از مقاله نیویورکر به قطع ارتباط عامدانه دولت بایدن با واقعیت‌های موجود در منطقه اشاره شده است، رویکردی که براساس این تحلیل با هدف پدید آوردن امکان خروج از منطقه دنبال شد.

اما اکنون آمریکا به منطقه بازگردانده شده و در جنگ اسرائیل گرفتار است و سردرگم به‌نظر می‌رسد.

رایت می‌نویسد، این درحالی است که اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر حماس در چهار جبهه در حال جنگ است. اسرائیل از سویی در حال جنگ با حماس در نوار غزه است و از سوی دیگر با حزب‌الله لبنان درگیر است. از سوی دیگر اسرائیل هنوز با ۱۶ کشور عرب رابطه ندارد و پیمان ابراهیم و امیدواری‌ها نسبت به عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل تحت تاثیر تنش‌های جاری در منطقه قرار گرفته است.

رایت به نظرسنجی ماه گذشته موسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک اشاره می‌کند که تعداد قابل توجهی از افکار عمومی در عربستان سعودی خواستار قطع روابط کشورهای عرب با اسرائیل‌‌اند.

این درحالی است که جامعه اطلاعاتی آمریکا نیز نسبت به حمایت فزاینده کشورهای عرب و مسلمان از حماس هشدار داده است.

براساس تحلیل رابین رایت، جبهه چهارم جنگ اسرائیل، جنگ در سایه با جمهوری اسلامی ایران در وسوریه است. جایی که محموله‌های تسلیحاتی و تاسیسات نظامی به‌طور مکرر هدف گرفته می‌شوند. در این بین اخباری مبنی بر افزایش ظرفیت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران نیز منتشر شده است.

رایت در ادامه مقاله به وضعیت حوثی‌ها و اقدامات این گروه شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در منطقه و همچنین تاثیر این گروه بر روابط ایران و عربستان سعودی اشاره می‌کند و می‌نویسد، آمریکا به‌طور فزاینده‌ای به درون بحران‌های یمن کشیده شده است.

البته این تنها گروه شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران نیست که آمریکا اخیرا ناگزیر به رویارویی با آن شده است، دیگر نیروهای نیابتی تهران در عراق و سوریه نیز نیروهای آمریکایی را درگیر مناقشه کرده‌اند و سپاه هم اخیرا حمله‌های مستقیمی را در اقلیم کردستان عراق و سوریه انجام داده است.

رابین رایت با اشاره به اینکه ادغام این جنگ‌های چندگانه تقریبا اجتناب‌ناپذیر به‌نظر می‌رسد می‌نویسد که یکی از عوامل موثر در این زمینه شکست سیاست خارجی آمریکا است.

رایت می‌نویسد: دولت بایدن سرانجام حوثی‌ها را به فهرست تروریستی بازگرداند اما ساعتی بعد گفت که اگر این گروه شبه‌نظامی به حمله‌ها خاتمه دهد،‌آمریکا خارج کردن آنها از فهرست تروریستی را بررسی می‌کند.

رایت مقاله خود را اینگونه به پایان می‌برد: اما حوثی‌ها مانند گروه‌های دیگر محور مقاومت گفته‌اند تا زمانی که جنگ در غزه متوقف نشود، به حمله ادامه می‌دهند و چشم‌اندازی در این زمینه دیده نمی‌شود.

از: ایندیپندنت 

خروج از نسخه موبایل