سایت ملیون ایران

آمریکا: ممنوعیت فیلترشکن نشانه “ترس” حکومت ایران است

آمریکا: ممنوعیت فیلترشکن نشانه "ترس" حکومت ایران است – DW – ۱۴۰۲/۱۲/۳

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ممنوعیت استفاده از فیلترشکن در ایران می‌گوید این اقدام نشانه “ترس” جمهوری اسلامی از مردم کشورش است. او افزود، دسترسی آزاد مردم ایران به اینترنت از “پایه‌های اصلی” تلاش آمریکا است.

در حالی که بیش از ۹۰درصد کاربران ایرانی برای دسترسی آزاد به اینترنت از فیلترشکن استفاده می‌کنند، شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی استفاده از فیلترشکن را ممنوع اعلام کرد.

این نهاد می‌گوید قرار شده یک کارگروه برای بررسی ساماندهی وضعیت ابزارهای پالایش‌شکن [فیلترشکن] تشکیل شود که رئیس مرکز فضای مجازی، دادستان کشور، وزیران اطلاعات و ارتباطات، نماینده سپاه و دو نفر از اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی اعضای آن باشند.

گفته شد که این مصوبه به تأیید علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی رسیده است. اعلام این خبر واکنش وزارت خارجه آمریکا را به دنبال داشت.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته چهارشنبه ۲۱ فوریه (دوم اسفند) به وقت واشنگتن، در این رابطه گفت، این اقدام نشان می‌دهد “رژیم ایران تا چه اندازه از مردم خود می‌ترسد”.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت خارجه آمریکا، متیو میلر گفت: «اختلالات اینترنت که رژیم ایران در گذشته ایجاد کرده، میلیاردها دلار به اقتصاد کشور ضرر زده، باعث درد و رنج کسب‌وکارها شده و مانع از دسترسی مردم به اطلاعاتی شده که برای تصمیم‌گیری درباره زندگی‌شان و آینده‌شان به آن نیاز دارند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: «حمایت از آزادی اینترنت در ایران همچنان رکن اصلی تلاش‌های ایالات متحده در چارچوب حمایت از حقوق بشر در ایران خواهد بود.»

متیو میلر تصریح کرد که “در اوج اعتراضات ۱۴۰۱ در ایران از هر سه ایرانی یک نفر از ابزارهای ضدسانسور و امنیت دیجیتالی مورد حمایت ایالات متحده مانند وی‌پی‌ان استفاده می‌کرد”.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که میلیون‌ها ایرانی هستند که تا به امروز به استفاده از این ابزارها ادامه داده‌اند: «بنابراین من در مورد اقداماتی که در آینده انجام خواهیم داد صحبت نمی‌کنم، اما همانطور که گفتم، حمایت از آزادی اینترنت و تضمین شهروندان ایرانی برای دسترسی به اینترنت همچنان یک ستون اصلی تعامل ما در آن کشور خواهد بود.»

شورای عالی فضای مجازی چند روز پیش با اعلام ممنوعیت استفاده از فیلترشکن افزود که قرار شده یک کارگروه برای بررسی ساماندهی وضعیت ابزارهای پالایش‌شکن تشکیل شود که رئیس مرکز فضای مجازی، دادستان کشور، وزرای اطلاعات و ارتباطات، نماینده سپاه و دو نفر از اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی اعضای آن باشند.

در مصوبه شش ماده‌ای شورای عالی فضای مجازی برای “مقابله با پالایش‌شکن [فیلترشکن‌ها] آمده است: «استفاده از ابزارهای پالایش‌شکن ممنوع می‌باشد مگر مواردی که دارای مجوز قانونی می‌باشند.»

این مصوبه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را موظف کرده است در همکاری با وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات، “ظرف مدت یک ماه طرحی را برای ترغیب تولیدکنندگان محتوا و کسب‌وکارهای فعال در سکوهای خارجی به منظور فعالیت آنها صرفاً در سکوهای داخلی آماده کند و برای تصویب در شورای معین ارائه دهد”.

در یک تبصره این مصوبه آمده است: «لازم است طرح به گونه‌ای آماده شود که طی شش ماه پس از ابلاغ حداقل ۵۰درصد از تولیدکنندگان محتوای صفحات و کانال‌های پرمخاطب بستر فعالیت‌شان را از سکوهای خارجی به سکوهای داخلی منتقل و فعالیت نمایند و مرجع تعیین شاخص صفحات و کانال‌های پر مخاطب، مرکز ملی فضای مجازی کشور است.»

بند دوم این مصوبه تأکید می‌کند که “هرگونه تبلیغ اشخاص حقوقی در بستر سکوهای خارجی غیرمجاز ممنوع است”.

بیشتر بخوانید: ایران “قهرمان اینترنت بی‌کیفیت در جهان است”

آمارها می‌گویند ۹۰درصد کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند. سایت “عصر ایران” در این رابطه نوشت: «پس از فیلترینگ پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی، از تعداد کاربران ایرانی آنها کاسته نشده است و اینستاگرام، واتساپ و تلگرام که هر سه هم فیلتر هستند، همچنان در رأس شبکه‌های مورد اقبال مردم ایران قرار دارند و بماند که چه کسانی از گردش مالی سالانه ۵۰هزار میلیارد تومانی تجارت فیلترشکن سود می‌برند و شاید بتوان ریشه اصلی فیلترهای گسترده را در همین بازار یافت!»

روزنامه اطلاعات نیز در واکنش به ممنوعیت فیلترشکن می‌نویسد: «چرا گمان داریم به جای توانمندسازی خودمان در میدان رقابت در حوزه ارتباطات و فضای مجازی با جرم‌انگاری و ممنوع‌سازی و محدودیت می‌توانیم به نتیجه برسیم؟ و مگر در گذشته از این محدودسازی‌ها و جرم‌انگاری‌ها و بگیر و ببندها خیری دیده‌ایم و به صلاح و فلاحی رسیده‌ایم که دوباره به تکرار آزمون و خطایی دیگر روی آورده‌ایم؟»

این روزنامه می‌افزاید، بعید است بتوان این مصوبه را به نحو مطلوب اجرا کرد، چه بسا که بازار فروشندگان فیلترشکن را نیز داغ‌تر کند و رونق بیشتری به کسب و کار محرمانه آنان ببخشد.

از: دویچه وله

خروج از نسخه موبایل