گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) روز جمعه چهارم اسفند (۲۳ فوریه) در پایان جلسه عمومی خود که به ریاست سنگاپور برگزار شد، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران همچنان در فهرست سیاه پولشویی این نهاد باقی خواهد ماند.
افایتیاف، نهاد تنظیم استاندارد جهانی مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم در بیانیه خود با اشاره به این که ایران، کنوانسیونهای پالرمو و سیافتی را تصویب و اجرا نکرده است، میافزاید که جمهوری اسلامی در کنار دو کشور کره شمالی و میانمار، در فهرست اقدام متقابل این سازمان باقی میماند.
گروه ویژه اقدام مالی همچنین بر اساس توصیه نامه شماره ۱۹ از اعضای خود خواسته است تا روابط مالی، تجاری و بانکی خود را با افراد حقیقی و حقوقی ایرانی، دقیقتر بررسی کرده و در این خصوص، اقدامات نظارتی مضاعف و ضروری را اتخاذ کنند.
بر اساس بیانیه گروه ویژه اقدام مالی، در گزارش ژانویه ۲۰۲۴ ایران هیچ تغییری در رویکرد این کشور به “برنامه اقدام” مشاهده نشده و جمهوری اسلامی “تا زمانی که نقایص را جبران و برنامه اقدام را تکمیل نکند” همچنان در فهرست سیاه افایتیاف باقی خواهد ماند.
بیانیه افایتیاف همچنین میافزاید که ایران تا کنون از پیوستن به کنوانسیونهایی جهانی از جمله پالرمو (مقابله با جرائم سازمانیافته) و کنواسیون سیافتی (مقابله با تامین مالی تروریسم) خودداری کرده است.
گزارش افایتیاف در عین حال تاکید میکند که “اگر ایران کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم را بر اساس استانداردهای گروه ویژه اقدام مالی تصویب کند، در این صورت این گروه در خصوص اقدامات بعدی خود از قبیل تعلیق اقدامات متقابل تصمیم خواهد گرفت”.
گروه ویژه اقدام مالی در ادامه یادآور میشود که افایتیاف تا آن زمان، همچنان نگران خطر تامین مالی تروریسم توسط ایران خواهد بود و از تهدیداتی که این موضوع برای سیستم مالی بینالمللی ایجاد میکند نگران است.
بر اساس گزارش افایتیاف، حکومت جمهوری اسلامی در ژوئن سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) تعهد کرده بود که نواقص و کمبودهای راهبردی در مقرارت و قوانین ارائهشده را رفع کند. این در حالی است که مهلت ایران برای تصویب قوانین یادشده در ژانویه ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) به پایان رسیده و این کشور برنامه اقدام خود را همچنان تکمیل نکرده است.
پیش از این، مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۳۹۹ با بررسی دوباره لوایح افایتیاف مخالفت کرده بود. به گفته کارشناسان، حکومت ایران بیم آن را دارد که در صورت تصویب این لوایح، در ارسال کمکهای مالی خود به گروههای شبهنظامی از جمله حزبالله لبنان با دشواری روبرو شود و روابط مالی نامشخص و مبهم جمهوری اسلامی با گروههای نیابتی آشکار گردد.
خروج امارات متحده عربی از فهرست خاکستری
گروه ویژه اقدام مالی همچنین از حذف امارات متحده عربی از فهرست خاکستری این نهاد خبر داده است. امارات از سال ۲۰۲۲ به علت ریسک پولشویی و تامین مالی تروریسم از طریق بانکها، فلزات و سنگهای قیمتی به فهرست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی افزوده شده بود.
در حال حاضر ۲۱ کشور بلغارستان، بورکینافاسو، کامرون، کرواسی، جمهوری دموکراتیک کنگو، هائیتی، جامائیکا، کنیا، مالی، موزامبیک، نامیبیا، نیجریه، فیلیپین، سنگال، آفریقای جنوبی، سودان جنوبی، سوریه، تانزانیا، ترکیه ، ویتنام و یمن در فهرست خاکستری افایتیاف قرار دارند.
گروه ویژه اقدام مالی افایتیاف (FATF) یک نهاد بینالمللی است که در سال ۱۹۸۹ به ابتکار گروه هفت به منظور مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم در مبادلات مالی و بانکی جهان پایهگذاری شد. این ارگان بخشی از سازمان جهانی همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) است.
قرار گرفتن نام کشورها در فهرست گروه مالی علیه پولشویی میتواند سرمایهگذاری در این کشورها را کاهش دهد، مؤسسات و بانکهای جهان را نسبت به فعالیتهای اقتصادی در این کشورها محتاط کند و همچنین به صادرات این کشورها آسیب برساند.
از: دویچه وله