در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو، جاوید رحمان، گزارش ویژە حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، گزارش خود را ارائە داد و از “پاسخگو نبودن” جمهوری اسلامی دربارە نقض حقوق بشر ابراز تاسف کرد.
در این نشست کە امروز دوشنبه ۲۸ اسفند (۱۸ مارس)، در حال برگزاری است، بە جز نمایندگان کشورهای مختلف دەها سازمان و کنشگر حقوق بشری ایرانی و بینالمللی و همچنین شماری از آسیبدیدگان خیزش سراسری “زن، زندگی، آزادی” حضور دارند.
در همین حال حضور نهادهای “مردمنهاد” کە از ایران بە این نشست آمدەاند و گفتە میشود بە جمهوری اسلامی وابستە هستند، بسیار چشمگیر است.
جاوید رحمان در بخشی از سخنرانی خود گفت کە “مصونیت از مجازات و پاسخگو نبودن جمهوری اسلامی در مورد موارد نقض حقوق بشر یکی از ویژگیهای مهم، غمانگیز و تکرارشوندە جمهوری اسلامی است”.
او که برای ششمین سال پیاپی گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران بوده، در این نشست گفت که ماموریت او “برجسته کردن و گزارشدهی موارد نقض جدی حقوق بشر و تخلفات انجام شده توسط مقامهای حکومتی بوده است”.
جلسه گفتوگوی تعاملی سالانه گزارشگر حقوق بشر در ایران روز دوشنبه در پنجاه و پنجمین دور از نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو برگزار شد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل بە اجرای احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی اشارە کرد و گفت: «من به شدت نگران شمار احکام اعدام در پی دادرسیهایی هستم که ناقض آیین دادرسی عادلانه و حق محاکمه عادلانه هستند.»
رحمان در بخش دیگری از سخنان خود بە وضعیت اقلیتهای قومی و مذهبی، اشارە کرد و با تاکید بر اینکە وضعیت آنها “همچنان نگرانکننده” است، گفت: «تعداد اعدامشدگان از اقلیتهای قومی و مذهبی بالاست، بهویژه برای جرایم مرتبط با مواد مخدر یا امنیتی.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد همچنین به سرکوب جنبش سراسری “زن، زندگی، آزادی” از سوی حکومت جمهوری اسلامی پرداخت و گفت: «بسیار ناراحتکننده است که مقامات حکومتی، با مصونیت کامل، دستکم ۴۸ زن و ۶۸ کودک را بهطور غیرقانونی کشته و تعداد بسیار زیادی از زنان و دختران را مجروح، مورد تجاوز و برخوردهای وحشیانه قرار دادهاند».
در عین حال، رحمان گفت کە همچنان “نگران آزار و اذیت، ارعاب، هدف قرار دادن، دستگیری و زندانی شدن مدافعان حقوق بشر، وکلا، روزنامه نگاران و فعالان اتحادیههای کارگری” است.
او به اهمیت تمدید ماموریت گزارشگر ویژه سازمانملل نیز اشارە کرد و گفت کە امیدوار است “این مأموریت همچنان صدای میلیونها ایرانی باشد که هدف نقض حقوق بشر قرار می گیرند، قربانی میشوند و آزار میبینند و حقوق اساسی آنها به طور مداوم و بدون مجازات نقض میشود”.
رحمان همچنین در پایان دوره شش ساله خود، از مردم ایران به خاطر “شجاعت، پایداری و حمایت و مشارکت مثبتشان با ماموریت” او تشکر کرد.
او همچنین در صحبتهای خود اشارە کرد، در شش سالی کە به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل فعالیت کردە، وضعیت حقوق بشر در ایران رو بە وخامت بیشتری گذاشتە است. او همچنین خاطرنشان ساخت کە جمهوری اسلامی در این مدت هیچگاه بە او اجازە سفر بە ایران را ندادە است.
واکنش نماینده جمهوری اسلامی به سخنان جاوید رحمان
همچنان کە پیشبینی میشد، سمیه کریمدوست، مشاور حقوقی نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی در ژنو، گزارش جاوید حمان را “یک طرفە” خواند.
کریمدوست گفت: «کسانی که نسلکشی در غزه را نادیده میگیرند، چطور نگرانیشان برای حقوق بشر را جدی میگیرید؟ این چیزی نیست که مورد قبول مدافعان و اسپانسرهای حقوق بشر باشد».
همزمان با این مراسم شماری از سازمانهای حقوقبشری ایرانی و بینالمللی با امضای بیانیهای، از دولتهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستند ماموریت کمیته حقیقتیاب و گزارشگر ویژه این سازمان را تمدید کند.
از: دویچه وله