بی بی سی فارسی
پیتز هیگز که برای پیشنهاد انقلابی خود تحت عنوان ذره بنیادی یا «ذره خدا» (بوزون هیگز) شهرت داشت در سن ۹۴ سالگی درگذشت.
این فیزیکدان بریتانیایی در سال ۲۰۱۳ برنده جایزه نوبل فیزیک شده بود.
نظریه او میتواند با توضیح منشاء “جرم”، درک ما از آغاز جهان را متحول کند.
پیرو نظریه و تحقیقات او بود که مرکز تحقیقات فیزیک “سرن”، آزمایشگاهی در سوئیس، در سال ۲۰۱۲ توانست اعلام کرد در نتیجه آزمایشهای خود توانسته ذرهای را کشف کند که میتواند همان بوسون هیگز معروف به “ذره خدا” باشد.
ببینید:
دانشمندان مرکز تحقیقات هستهای اروپا در سرن سوئیس اواخر سال ۲۰۱۳ اعلام کردند بررسیهای وسیع روشن کرده ذرهای که پیشتر شناسایی شد، به احتمال بسیار زیاد بوزون هیگز یا ذره موسوم به “ذره خدا” است اما برای اینکه مشخص شود این ذره چه نوعی از بوزون هیگز است به تحقیقات بیشتری نیاز است.
دانشمندان چهار نیروی بنیادی طبیعت را همنیروی هستهای ضعیف، نیروی هستهای قوی، جاذبه یا گرانش و نیروی الکترو مغناطیسی میدانند.
بر اساس مدل استاندارد این چهار نیرو هر کدام یک ذره معادل دارند به نام بوزون که در واقع گروهی از بوزونها این نیروها را به ماده منتقل می کنند.
برای این که این نیروها به ماده منتقل شوند تمام ذرات بنیادی باید از میدانی بگذرند به نام میدان هیگز. اما خود این میدان هیگز هم به یک ذره حامل نیاز دارد که به بوزون هیگز معروف است. این ذره قطعه گمشده مدل استاندارد بود و در آزمایشگاه سرن دانشمندان حدود ۱۰ سال پیش اعلام کردند که به احتمالا زیاد آن را یافتهاند.
نتایج نظریه پیتر هیگز و پیشنهاد او درباره وجود «ذره خدا» در نهایت جایزه نوبل فیزیک را برای او به ارمغان آورد.