خبرنامه گویا
وکیل سیدمصطفی تاجزاده دربارهی صدور حکم جلب برای موکل خود گفت: صدور دستور جلب راسا (بدون احضار) از سوی دادسرا یا مقام قضایی، آن هم درصورتیکه فرد در اختیار زندان است، صحیح نیست.
گفتوگوی انصاف نیوز با هوشنگ پوربابایی را در ادامه بخوانید
انصاف نیوز: آیا خبر منتشر شده دربارهی احضار مجدد مصطفی تاجزاده و در صورت عدم حضور جلب او صحت دارد؟
پوربابایی: بله، احضاریه در زندان به موکل من ابلاغ شده است اما وکلا در جریان نیستند و از نوع و دلایل اتهام هیچ اطلاعی نداریم و من هم از همسرشان شنیدم. آقای تاجزاده قبلا اعلام کرده بود که در دادگاهی حاضر نخواهند شد. در دادگاههایی که قبلا با شکایت اشخاص حقیقی هم تشکیل شده بود شرکت نکرد.
باتوجه به اینکه موکل من داخل زندان و در دسترس مقام قضایی است، طبعا اختیار دارد که از حق دفاع برخوردار باشد. اینکه آیا او از چنین حقی میخواهد استفاده کند یا نه، با خود اوست. طبیعی است که اگر متهم نخواهد یا نتواند از چنین حقی استفاده کند، مقام قضایی برای او قرارِ تامین متناسب را برای آن اتهام وارده صادر میکنند. دفاع، حق یک نفر است و فرد میتواند از این حق استفاده کند یا نکند.
انصاف نیوز: آیا صدور دستور جلب برای کسی که در زندان است، منطقی است؟ چه دلایلی دارد؟
پوربابایی: البته مقام قضایی بدوا فرد را احضار میکند و حتما ذکر میشود که نتیجهی حاضر نشدن، جلب است اما صدور دستور جلب راسا (بدون احضار) از سوی دادسرا یا مقام قضایی، آن هم درصورتیکه فرد در اختیار زندان است، صحیح نیست.
دربارهی فلسفه احضار یا جلب، فرض کنید به کسی اتهامی وارد میشود، او دارای حقوق و تکالیفی است. حق شخص این است که از خودش دفاع کند یا دلایل اتهام را ببیند یا وکیل در اختیار بگیرد و حتی حق دارد از این حق صرفنظر کند. تکلیف شخص هم این است که اگر با اتهامی مواجه شد و دادگاه برای او قرار تامین صادر کرد، نسبت به آن قرار تمکین کند و قرار صادره را تامین و تودیع کند و در صورت تمکین نکردن، فرد به زندان هدایت خواهد شد.