دولت جمهوری اسلامی در آخرین جلسه شورای اقتصاد اعلام کرد قصد دارد با یک «طرح ضربتی» و با وجود تحریمهای بینالمللی، تولید نفت خود را به ۴ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، در جلسه شورای اقتصاد که روز شنبه پنجم خرداد به ریاست محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری، برگزار شد افزایش تولید نفت کشور از ۳.۶ میلیون به ۴ میلیون بشکه در روز، به تصویب رسید.
هدف از این تصمیم تحقق درآمد بیشتر نفتی برای ایران اعلام شده است.
بر اساس این «طرح ضربتی»، تولید ۴۰۰ هزار بشکه نفت اضافی در روز باید با «سرمایهگذاری سه میلیارد دلار تنها در سال ۱۴۰۳» صورت گیرد و «این سرمایهگذاری عظیم نفتی با اولویت مشارکت مردمی اجرایی و نهایی شود».
چنین تصمیمی از سوی جمهوری اسلامی در شرایطی است که ایران حتی قبل از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی به آن دست پیدا نکرده بود.
در ماه نوامبر گذشته، جواد اوجی، وزیر نفت ایران، گفت که این کشور ۳.۴ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید میکند که حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز بیشتر از اواسط سال ۲۰۲۱ است.
اما هم اوپک و هم آژانس بینالمللی انرژی تولید نفت خام ایران در ماه سپتامبر گذشته را ۳.۱ میلیون بشکه در روز اعلام کردند.
جواد اوجی، وزیر نفت جمهوریاسلامی: روزی بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید میکنیم
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) October 14, 2023
امید شکری کارشناس نفت و انرژی: این آمار در تضاد با آمارهای واقعی در بازار جهانی و اپک است و جمهوری اسلامی نمیتواند با این آمارسازیها، نفت ایران را در بازار جهانی به فروش برساند pic.twitter.com/uq7mt1IqiG
وزیر نفت حتی در اردیبهشتماه گفت که دولت جمهوری اسلامی قصد دارد در برنامه هفتم، برنامه تولید نفت را به بیش از ۵.۵ میلیون بشکه نفت در روز و تولید گاز را به بیش از یک میلیارد و۲۵۰ میلیون متر مکعب در روز برساند.
تولید و صادرات نفت از اواخر سال ۲۰۲۰، زمانی که دولت جدید آمریکا رویکرد این کشور را در قبال ایران تغییر داد، افزایش یافته است.
در فروردینماه، سناتورهای آمریکایی در جلسهای از سیاستهای جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، در قبال جمهوری اسلامی به شدت انتقاد کردند و گفتند آزاد کردن پولهای مسدود شده حکومت ایران میتواند به شهروندان آمریکا آسیب بزند.
باب مندز، سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی، در این جلسه به افزایش حدودا ۵۰ درصدی صادرات نفت خام ایران در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد و گفت ایران در سال گذشته میلادی روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت صادر کرد که این میزان در پنج سال گذشته بیسابقه بود.
به گفته این سناتور، اکثر نفت ایران در اختیار چین قرار میگیرد اما واشینگتن برای تحریم پکن و عوامل آن گامی برنمیدارد.
تد کروز، سناتور جمهوریخواه آمریکا در جلسه کنگره با حضور آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ضمن انتقاد از ضعف دولت بایدن مقابل «رژیم آدمکش و نسلکش» جمهوری اسلامی و افزایش فروش نفت ایران گفت دولت بایدن ایران را «پولباران» کرده و به دنبال توافقی دیگر با این کشور است. pic.twitter.com/PmyLeJofFh
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) May 22, 2024
برخی ناظران معتقدند دولت بایدن به دو دلیل به خرید نفت ایران از سوی چین واکنشی نشان نمیدهد: اول اینکه اعمال تحریمهای سختگیرانه علیه پکن چالشبرانگیز خواهد بود و دوم اینکه واشینگتن میکوشد تا تهران را تا حدی راضی نگه دارد که رژیم ایران سیاست خصمانهای در پیش نگیرد و به دنبال توسعه برنامه هستهای خود نرود.
به گفته ناظران، بایدن همچنین نگران است رویارویی با ایران به کاهش ذخایر نفت و افزایش قیمت آن در ماههای منتهی به انتخابات سرنوشتساز ریاستجمهوری آمریکا بینجامد.
این انتخابات قرار است روز ۱۵ آبان سال جاری برگزار شود.
با این حال، کمبود سرمایه برای سرمایهگذاری و وجود تحریمها توانایی ایران برای افزایش تولید نفت و گاز طبیعی مختل کرده است.
مصرف نفت و گاز داخلی نیز افزایش یافته که منجر به کمبود انرژی در ماههای زمستان و ظرفیت محدود برای صادرات، به ویژه گاز طبیعی به کشورهای همسایه ایران شده است.
شریعتی، نماینده مجلس، با اشاره به آمار ارائهشده به وزارت نفت در توزیع گاز مایع گفت: یک مسئول به وزارت نفت نوشته تولید گاز مایع در کشور روزانه ۶ هزار و ۵۰۰ تن است که ۲ هزار و ۵۰۰ تن آن برای مصرف کشور کافی است.
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) November 13, 2023
او گفت: خود وزارت نفت نمیداند ۴ هزار تن باقیمانده به کجا میرود. pic.twitter.com/DVAtxGWFTL
دولت ایران در مواجهه با بحران اقتصادی، در ماههای اخیر بارها ادعا کرده که دستاوردهایی در حوزههای مختلف داشته است.
افکار عمومی به چنین ادعاهایی بدبین است و این سوال مطرح است که چرا این موفقیتهای ادعایی جمهوری اسلامی در حوزه اقتصاد به بهبود شرایط اقتصادی برای مردم عادی تبدیل نشده است.
ایران اینترنشنال