سایت ملیون ایران

گسترش «تب دنگی» در استان‌های شمالی؛ وزارت بهداشت به «واکسن» دسترسی ندارد

تب دنگی

تب دنگی

یک مقام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی، سه شنبه ۱۹ تیر، با تاکید بر این‌که «تب دانگ» مهم‌ترین موضوع حوزه سلامت در این روزها به حساب می‌آید، اعلام کرد که این تب واگیردار تاکنون در استان‌های هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان، به ویژه شهر چابهار، بوشهر، خوزستان، گیلان، مازنداران و گلستان، ده‌ها تن را مبتلا کرده است.

به گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا، دکتر شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادعا کرد «۹ مورد ابتلای محلی به تب دانگ گزارش شده» و افزود که «ابتلا به تب دانگ در شهرهای شیراز، مشهد، قزوین و قم نیز به ثبت رسیده که تمام این موارد از کشور امارات وارد شده‌اند.»

او با هشدار به گسترش این بیماری در سایر استان‌ها، افزود: «اگرچه پشه آئدس در استان‌های مازندران و گلستان صید نشده اما این دو استان نیز در معرض خطر قرار دارند.»

همچنین دکتر سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت اعلام کرده است که « ۶۳ مورد جدید» به تب دانگی مبتلا شده‌اند و «سی درصد» افرادی که با نشانه استخوان درد شدید و تب بالا به مراکز درمانی مراجعه کردند به بیماری تب دانگی مبتلا بوده‌اند.

پیش از این یک مقام وزارت بهداشت از ابتلای ۱۲۲ مورد تب دنگی و سه مورد مرگ، در سراسر کشور خبر داده بود.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درباره امکان استفاده از واکسن تب دانگ، گفت که «در جنوب‌شرقی آسیا و آمریکا، واکسن تب دانگ مراحل مطالعات بالینی را سپری می‌کند. اما برای شرایط کنونی کشور مناسب نیست؛ چرا که واکسن باید با خصوصیات پشه متناسب باشد.»

او در ادامه تاکید کرد «این موضوع فقط مختص ایران نیست و واکسن تب دانگ در دسترس تمام کشورها نیست و برخی کشورها مطالعات بالینی آن را سپری می‌کنند.»

عرشی درباره ناقل اصلی این تب «پشه آئدس» گفت که از منظر بیولوژیکی این حشره می‌تواند چهار بیماری «چیکونگونیا»، «تب زرد»، «زیکا» و «تب دانگ» را منتقل کند. اگرچه پشه آئدس می‌تواند چهار بیماری را منتقل کند، اما پشه مالاریا می‌تواند فقط یک بیماری یعنی مالاریا را منتقل کند.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره ویژگی‌های ظاهری پشه آئدس و تفاوت آن با پشه عادی گفت که «اگر کسی موفق به دیدن پشه آئدس با ذره‌بین شود، خطوط سفید این پشه را می‌بیند. پشه معمولی، خطوط سفید را ندارد؛ بنابراین اگر پشه آئدس زیر ذره‌بین قرار گیرد، خطوط سفید آن قابل مشاهده است.»

پیش‌تر، تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی، مصرف واکسن ساخت شرکت ژاپنی تاکدا برای بیماری تب دنگی را که در سال ۱۴۰۲ به بازار عرضه شد را توصیه کرد.

این واکسن که «کیو دِنگا» نام دارد در اتحادیه اروپا و کشورهایی که این بیماری در آنجا شایع است مانند اندونزی و برزیل تأیید شده است.

پشه آئدس که عامل بیماری‌هایی مانند تب‌دنگی است در نقاط گرمسیر ایران هم رشد می‌کند و شیوع این بیماری‌در مناطق مختلف چندین بار خبرساز شده است و توجه‌ها را به چگونگی کیفیت روش‌های کنترل و رصد پشه‌های آئدس در ایران و وجود بودجه کافی برای این کار جلب کرده است.

از: صدای آمریکا

خروج از نسخه موبایل