سایت ملیون ایران

نگرانی فعالان حقوق بشر از اتهامات منتسب به ده‌ها معترض در قزوین

در اسناد رسیده به «ایران‌وایر»، بخش زیادی از اتهامات را با توجه به «اقرار» متهمان به آن‌ها نسبت داده‌اند؛ اقراری که مشخص نیست تحت چه وضعیت و شرایطی از این افراد گرفته شده است/ عکس تزیینی است

«ایران‌وایر» به اطلاعاتی دست‌ یافته است که نشان می‌دهند دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان البرز در استان قزوین در آستانه دومین سالگرد جنبش «زن، زندگی، آزادی»، برای دست‌کم ۱۰ تن از شهروندان ساکن این شهرستان که در جریان اعتراضات بعد از کشته شدن «مهسا (ژینا) امینی» با اتهام عضویت در گروه «جوانان محلات قزوین» بازداشت شده بودند، قرار دادرسی نهایی صادر کرده است.  

هنوز جلسه دادگاه این معترضان برگزار نشده اما اتهامات و مصادیق نسبت داده شده به این افراد، فعالان حقوق بشر را درباره احکامی که ممکن است برای آن‌ها صادر شود، نگران کرده‌اند. نسخه‌ای از قرار نهایی این فعالان در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته است. 

«حسین شیرزاد»، از زندانیان سیاسی سابق و یکی از شهروندان معترض که سابقه بازداشت در جنبش‌های اجتماعی مختلف از سال ۱۳۸۸ تا آبان ۱۳۹۸ را دارد، در تماس با «ایران‌وایر» جزییاتی از پرونده بازداشت شدگان گروه جوانان مبارز قزوین در اختیار «ایران‌وایر» قرار داده است.

***

۲۷ دی‌ ۱۴۰۱، در اوج اعتراضات پس از قتل حکومتی «مهسا (ژینا) امینی»، خبرگزاری‌های حکومتی به نقل از دادستان تهران از بازداشت شخصی خبر دادند و او را «سرشبکه» گروه «جوانان محلات ایران» معرفی کردند؛ گروهی که در شهرهای مختلف در جریان جنبش «زن، زندگی، آزادی» تشکیل شده بود.

جوانان مبارز محلات ایران که ابتدا در تهران و سپس در استان‌ها و شهرهای دیگر اعلام موجودیت کرد، فراخوان و بیانیه‌های مختلف را برای حضور مردم در خیابان‌ها منتشر می‌کرد.

«حسین شیرزاد»، یکی از فعالان حقوق بشر و زندانیان سیاسی سابق در تماس با «ایران‌وایر» می‌گوید: «دست‌کم برای ۱۰ نفر از فعالان قزوین که در جریان جنبش زن، زندگی، آزادی در ارتباط با عضویت در گروه جوانان محلات قزوین  بازداشت شده بودند، قرار نهایی صادر شده است.»

به گفته شیرزاد، برخی از این افراد بعد از شناسایی و بازداشت و برگزاری دادگاه‌، با قرار وثیقه آزاد شدند: «به بعضی‌ها هم گفته شد که در جریان عفو رهبری در بهمن‌ ۱۴۰۲ عفو و پرونده‌‌های‌شان مختومه شده اما حالا مستنداتی به دست من رسیده که نشان می‌دهند ۱۰ تن از این معترضان با اتهامات امنیتی سنگین مواجه هستند اگرچه هنوز دادگاه آن‌ها تشکیل نشده است»

بر اساس قرار نهایی صادر شده برای شهروندان شهرستان البرز از توابع استان قزوین که نسخه‌ای از آن در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته، «مهدی احمدی‌پور» متولد ۱۳۸۱، اهل محمدیه بیدستان، یکی از کسانی است که در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ بازداشت و در آبان همین سال با قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شده است. 

شیرزاد می‌گوید احمدی‌پور تا پیش از این سابقه کیفری نداشته است و هرگز بازداشت نشده بود:‌ «مهدی احمدی‌پور به اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام، عضویت در گروه‌های معاند نظام جمهوری اسلامی ایران با هدف برهم زدن امنیت کشور و مشارکت در تحریق عمدی اموال عمومی شامل خودپردازهای بانک‌های کشاورزی، رفاه و صادرات در الوند متهم شده است. علاوه بر او، دو شهروند به نام‌های سعید ایجادی متولد ۱۳۶۸ و امیر فرهنگیان متولد ۱۳۷۴ نیز تقریبا هم‌زمان با آقای احمدی‌پور با اتهامات مشابهی بازداشت و با قرار وثیقه آزاد شده‌اند.»

یکی دیگر از متهمان این پرونده به نام «سیدعرفان موسوی»، متولد ۱۳۸۳ اهل شهرستان الوند است. او نیز با قرار وثیقه آزاد شده است اما تاریخ بازداشتش به مهرماه ۱۴۰۲ باز می‌گردد: «عرفان موسوی ۱۰ مهر بازداشت و ششم آبان آزاد شد. در اتهامات او علاوه بر اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام، قید شده که به جز گروه جوانان محلات قزوین، عضو گروه‌های دیگری نیز بوده و در توهین به رهبر جمهوری اسلامی نیز مباشرت داشته است.»«محمدرضا عطایی» متولد ۱۳۷۶، مرداد ۱۴۰۲ بازداشت و آبان همان سال با قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شد.  

به گفته حسین شیرزاد، او نیز اتهامات مشابهی دارد اما علاوه بر آن، به «مباشرت در دعوت مردم به جنگ و کشتار با یک‌دیگر» هم متهم شده است.

«رضا وطن‌پرور» متولد ۱۳۸۲ و اهل قزوین است. به گفته شیرزاد،  همه اتهاماتی که دیگر متهمان این با آن روبه‌رو شده‌اند، به او نیز نسبت داده شده‌اند: «در مورد رضا، مصداق مباشرت در تحریک مردم به جنگ و کشتار با یک‌دیگر، پخش تراکت در روزهای اعتراضات عنوان شده است.»«محمدجواد مقامی» متولد ۱۳۷۷ اهل محمدیه است. او که با قرار وثیقه آزاد شده است، اتهامات مشابهی دارد.

دو نفر بعدی، دو زن جوان به نام‌های «لیلا زمانی» متولد ۱۳۸۲ و ساکن محمدیه و «مبینا خوئینی» متولد ۱۳۸۳ اهل قزوین هستند. هر دو با قرار وثیقه آزاد شده‌اند و اتهامات‌ مشابهی با سایر هم‌پرونده‌ای‌های‌ خود دارند.

به گفته حسین شیرزاد، یکی از شهروندانی که نامش در این پرونده آمده، «امین شفیعی گیلاکجانی» متولد ۱۳۵۸ است. او متهم است که در تهیه وسایلی همچون مُهر «شیر و خورشید» برای گروه محلات قزوین مباشرت کرده است.

بر اساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، پرونده تشکیل شده علیه این ۱۰ شهروند در حال حاضر در مرحله دادسرا است. آن‌ها به مرور زمان شناسایی، بازداشت و تفهیم اتهام شده‌ و تا زمان صدور حکم، با قرار وثیقه آزاد هستند.

اسنادی که در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته‌اند، تایید می‌کنند بازپرس این پرونده، «سید ابراهیم فلاح حسینی» و دادستان دادسرای عمومی و انقلاب البرز، «محمد تقی‌زاده» در شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان قرار نهایی را برای این ۱۰ نفر صادر کرده‌اند.

در بخشی از این قرار که نزد «ایران‌وایر» محفوظ است، فعالیت‌های این شهروندان در فضای مجازی به جزییات شرح داده شده‌اند. به نظر می‌رسد به دلیل همراهی آن‌ها با جنبش زن، زندگی، آزادی و حمایت از خانواده‌های دادخواه و جان‌باختگان استان قزوین، بخش بزرگی از اتهامات به این افراد نسبت داده شده است.

حضور در مراسم‌ سوگواری و نوعید جان‌باختگان قزوین، از جمله «سپهر اسماعیلی» که گفته می‌شود توسط دو نیروی عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۲۴ آبان ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم گلوله کشته شد، از مصادیق اتهامی برخی از این افراد بوده است.

در اسناد رسیده به «ایران‌وایر»، بخش زیادی از اتهامات را با توجه به «اقرار» متهمان به آن‌ها نسبت داده‌اند؛ اقراری که مشخص نیست تحت چه وضعیت و شرایطی از این افراد گرفته شده است و با توجه به عدم دسترسی اغلب متهمان به وکیل در روند دادرسی و بازجویی‌ها، چندان نمی‌تواند مورد اعتنا قرار بگیرد.

حسین شیرزاد که بعد از آزادی بر فعالیت‌های حقوق بشری تمرکز کرده است، می‌گوید: «با توجه به احکامی که بعد از انتخابات برای برخی از افرادی که قبلا بازداشت شده بودند صادر شده، وضعیت این چند شهروند نگران‌کننده است. هرچند هنوز دادگاه تشکیل نشده و حکمی هم صادر نشده اما با توجه به گم‌نام بودن این شهروندان، ممکن است قوه قضاییه در سکوت خبری آن‌ها را به مجازات‌های سنگینی محکوم کند.»

خروج از نسخه موبایل