سایت ملیون ایران

اتحادیه اروپا در دومین سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی خواستار پاسخگوکردن مسئولان خشونت و نقض حقوق بشر در ایران شد

صدای آمریکا

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۲۶ شهریور با انتشار بیانیه‌ای به مناسبت دومین سالگرد کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی، خواستار پاسخگوکردن مسئولان خشونت و نقض حقوق بشر در ایران شد.

دیپلمات ارشد اروپا در ابتدای بیانیه خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره مهسا گفت شجاعت و عزم ایرانیان و به‌ویژه زنان ایرانی «جنبش زن، زندگی، آزادی» را خلق کرد.

به گفته او، دو سال پیش ایرانیان در پی مطالبه احترام به حقوق بنیادین خود به خیابان آمدند.

بورل افزود که با توجه به وضعیت بغرنج حقوق بشر در ایران به‌ویژه سرکوب حقوق زنان، صدای اعتراض مردم ایران به منظور دستیابی به کرامت و برابری باید شنیده و مورد احترام واقع شود.

جوزپ بورل یادآور شد سرکوب «جنبش زن، زندگی، آزادی» از سوی مقامات ایران موجب کشته‌شدن صدها نفر، زخمی‌شدن و بازداشت ناعادلانه هزاران تن، و محدودیت شدید آزادی بیان و عقیده و دیگر آزادی‌های مدنی ایرانیان شد.

بورل با اشاره به احکام شدید صادره از سوی مقامات قضائی جمهوری اسلامی علیه معترضان، مخالفت شدید و بی‌ابهام اتحادیه اروپا علیه مجازات اعدام و همچنین شکنجه در هر شرایطی و تحت هر بهانه‌ای را مورد تاکید قرار داد.

او افزود اتحادیه اروپا همچنان از حکومت ایران می‌خواهد که چه در قانون و چه در عمل انواع مختلف تبعیض از جمله تبعیض علیه زنان و دختران ایرانی را در هر دو حوزه عمومی و خصوصی برچیند.

دیپلمات ارشد اروپا بار دیگر از جمهوری اسلامی خواست با سازمان‌ها و نهادی بین‌المللی مدافع حقوق بشر از جمله کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل همکاری کند.

او همچنین خواستار توقف رویه ناپذیرفتنی و غیرقانونی بازداشت خودسرانه شهروندان اروپایی و دوتابعیتی ایرانی-اروپایی و آزادی فوری بازداشت‌شدگان شد.

اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که با واکنش به کشته شدن مهسا امینی شامگاه ۲۵ شهریور آن سال در مقابل بیمارستان کسری در تهران آغاز شد، با حضور چشمگیر شهروندان در مراسم خاکسپاری او در سقز شدت گرفت و در روزهای بعد، گستره‌ای ملی یافت و ماه‌ها علاوه بر فضای عمومی شهرها، در مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها جریان داشت.

نام مهسا (ژینا) امینی، چنان‌که بر مزار او حین خاکسپاری نوشته شده بود، به «اسم رمز» این اعتراضات در داخل و خارج از ایران تبدیل شد.

سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز مردمی که توسط نیروهای رسمی و لباس شخصی جمهوری اسلامی صورت گرفت، بنا بر گزارش‌ها بیش از پانصد کشته بر جا گذاشت.

یکی دیگر از وقایع خبرساز این اعتراضات، شلیک گسترده نیروهای حکومتی به معترضان در جریان نماز جمعه زاهدان در مهر همان سال بود که ده‌ها کشته بر جا گذاشت؛ واقعه‌ای که به «جمعه خونین زاهدان» شهرت یافت.

خروج از نسخه موبایل