سایت ملیون ایران

آلمان: اعدام جمشید شارمهد در ایران به روابط دو کشور «به‌شدت» آسیب رساند

سفارت ایران

پس از آن که سفیر آلمان امروز صبح تهران را ترک کرد، سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت که «قتل» آقای شارمهد «به‌شدت» اعدام جمشید شارمهد به شدت به روابط دو کشور آسیب می‌زند.

سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت: «ایران می‌داند که به زودی با اقداماتی مواجه خواهد شد.»

صبح امروز عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از جلسه هیئت دولت گفت که ایران در تماس با کشورهای اروپایی پیشنهادهایی برای مذاکره در موضوعات منطقه‌ای، وضعیت اوکراین و برنامه هسته‌ای داده است اما «اروپا است که ظاهرا علاقه‌ای به این امر ندارد.»

آقای عراقچی در ادامه درباره عدم علاقه اروپا به ارتباط با ایران به تنش اخیر میان ایران و آلمان درباره اعدام آقای شارمهد اشاره کرد و اقدام آلمان را حمایت از یک «تروریست» خواند.

او دیروز هم به‌شدت از اظهارات آنالینا بربوک، وزیر خارجه آلمان، در اعتراض به اعدام جمشید شارمهد انتقاد کرده بود.

عباس عراقچی در حساب کاربری‌اش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «هیچ تروریستی در ایران از مصونیت برخوردار نیست، حتی اگر مورد حمایت آلمان باشد.» وزیر خارجه ایران نوشت «گذرنامه آلمانی برای هیچکس مصونیت ایجاد نمی‌کند چه برسد به یک تروریست مجرم.»

وزارت خارجه آلمان سه‌شنبه اعلام کرد که به دلیل اعدام جمشید شارمهد شهروند ایرانی-آلمانی این کشور سفیر خود را از ایران فرامی‌خواند.

آلمان ضمن «محکومیت شدید» اعدام آقای شارمهد اعلام کرد سفیر خود را برای مشورت فراخوانده است. این کشور کاردار ایران را هم احضار کرد.

روز دوشنبه جمشید شارمهد، شهروند ربوده شده ایرانی-آلمانی که در ایران زندانی بود، به اتهام «افساد فی‌الارض از طریق طراحی و هدایت اقدامات تروریستی» اعدام شد.

علاوه بر آلمان، اتحادیه اروپا هم به شدت اعدام آقای شارمهد ۶۹ ساله را محکوم کرده است. اولاف شولتس صدراعظم آلمان هم که پیشتر صدور حکم اعدام آقای شارمهد را محکوم کرده بود این اقدام را یک «رسوایی» خوانده است.

قوه قضاییه ایران آقای شارمهد را «سرکرده گروهک مزدور انجمن پادشاهی معروف به تندر» معرفی کرده و گفته بود این گروه در «عملیات تروریستی» دست داشت.

انفجار سال ۱۳۸۷ حسینیه شیراز که ۱۴ نفر در آن کشته شدند، از جمله اتهام‌های اصلی آقای شارمهد عنوان شده بود. پیشتر افراد بسیاری در رابطه با این انفجار محاکمه و زندانی و اعدام شدند، از جمله آرش رحمانی پور و محمدرضا علی زمانی که متهم به همکاری با گروه تندر وابسته به انجمن پادشاهی بودند.

غزاله شارمهد دختر او خواهان «مجازات قاتلان» پدرش شده‌ است.

منبع تصویر،Getty Images

غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد از هم آمریکا به‌شدت انتقاد کرده ست.

پس از بیانیه دفتر وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در محکوم کردن اعدام این شهروند «ایرانی-آلمانی»، خانم شارمهد از دولت آمریکا برای انکار شهروندی پدرش انتقاد کرد و سکوت دولت و رسانه‌های آمریکا را به «همدستی» با حکومت ایران در اعدام پدرش متهم کرد.

خانم شارمهد تاکید کرد که پدرش یک «میهن‌پرست آلمانی-آمریکایی» بود و سال‌ها در ایالت کالیفرنیا به همراه خانواده‌اش زندگی می‌کرد.

خانم شارمهد همچنین تاکید کرد در طول چهار سالی که پدرش در زندان ایران بود دولت آمریکا و اتحادیه اروپا برای رهایی آقای شارمهد کاری نکردند.

در پی انتشار خبر اعدام جمشید شارمهد، دفتر حافظ منافع دولت آمریکا در ایران ربایش او از دوبی، شکنجه حین بازجویی و دادگاه ناعادلانه او را محکوم کرده و از او به عنوان یک شهروند ایرانی-آلمانی نام برد.

جمشید شارمهد روز دوشنبه ۷ آبان و پس از حدود چهار سال حبس اعدام شد.

بحران در روابط ایران و آلمان

منبع تصویر،Getty Images

تابستان امسال به دنبال یورش پلیس به مرکز اسلامی هامبورگ و سازمان‌های وابسته به آن در سراسر آلمان، بحران در روابط ایران و آلمان بالا گرفت.

آلمان این موسسه قدیمی را به اتهام حمایت از گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان و «یهودی‌ستیزی» تعطیل کرده بود.

به دنبال ممنوعیت فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ، وزارت خارجه ایران آن را کاری «خصمانه» و مغایر با حقوق بشر خواند و هانس اودو موتسل سفیر آلمان را برای توضیح به مدیرکل غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار کرد.

چندی بعد در اواخر مرداد ۱۴۰۳ (۲۰ اوت)، ساختمان‌های «موسسه آموزش زبان آلمانی» در خیابان‌های یخچال و دیباجی جنوبی تهران پلمب شدند؛ موسسه‌ای که برگزارکننده آزمون‌های رسمی «انستیتو گوته» در ایران است.

برخی رسانه‌های ایرانی این کار را «اقدامی متقابل» در پاسخ به بستن مرکز اسلامی هامبورگ دانستند.

اکنون بار دیگر روابط دو کشور به تیرگی گراییده است.

پیش از آن نیز در زمستان سال ۱۴۰۱، وزیر خارجه آلمان در واکنش به صدور حکم اعدام برای جمشید شارمهد دو دیپلمات ایرانی را از برلین اخراج کرد.

در آن زمان بک هفته پس از اخراج دو دیپلمات جمهوری اسلامی از آلمان، وزارت خارجه ایران هم اعلام کرد که دو دیپلمات آلمانی مامور در تهران را اخراج کرده است.

اکنون به دنبال اجرای حکم اعدام آقای شارمهد، خانم بربوک گفته است این اعدام برای ایران «پیامدهایی» خواهد داشت. او اما به طور مشخص نگفت این بار آلمان چه اقدامی در قبال حکومت ایران انجام خواهد داد.

از: بی بی سی

خروج از نسخه موبایل