- هلن بریگز
- شغل,گزارشگر محیط زیست بیبیسی
دانشمندانی که آسیبپذیری درختان در برابر خطرات موجود را ارزیابی میکنند اعلام کردهاند که بیش از یک سوم گونهها در حیات وحش با خطر انقراض روبرو هستند.
براساس نسخه روزآمد فهرست سرخ انقراض، شمار درختانی که در معرض خطر هستند اکنون از مجموع پرندگان، پستانداران، خزندگان و دوزیستهای در معرض خطر انقراض بیشتر است.
این خبر این هفته در شهر کالی در کلمبیا، جایی که رهبران جهان درحال ملاقات در یک اجلاس تنوع زیستی سازمان ملل – کاپ ۱۶ – بودند اعلام شد. هدف این نشست ارزیابی پیشرفتها در زمینه یک طرح مهم نجات طبیعت است.
درختان نقشی حیاتی برای سایر موجودات زنده دارند، چون باعث هوای پاکیزه و جذب تصاعد کربن میشوند و برای هزاران پرنده، حشره و پستاندار جایی برای زیستن فراهم میکنند.
بیش از هزار دانشمند در این ارزیابی از وضعیت حفاظت از درختان، که توسط «بیجیسیآی» (برنامه بینالمللی حفاظت در باغهای گیاهشناسی) و «آییوسیان» (اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت) تهیه شده شرکت کردند.
امیلی بیچ از «بیجیسیآی» گفت که ۳۸ درصد درختان جهان اکنون با خطر انقراض روبرو هستند.
او گفت: «درختان در سراسر جهان به شدت تهدید میشوند اما ما حالا ابزارهای لازم برای اطمینان از در اولویت قرار دادن اقدامات حفاظتی را در اختیار داریم.»
درختان در ۱۹۲ کشور در معرض خطر هستند. جنگلتراشی برای ایجاد زمین زراعی و تهیه الوار بزرگترین تهدیدها به حساب میآیند و در مناطق معتدل هم آفتها و بیماریها بزرگترین خطر برای درختان هستند.
درختان شناخته شده مثل ماگنولیا در میان آسیبپذیرترینها هستند و بلوط، افرا و آبنوس هم در معرض خطر قرار دارند.
دانشمندان در باغهای گیاهشناسی کییو در لندن با جمعآوری بذر گیاهان و پرورش گونهها، برای حفاظت از درختان سراسر جهان تلاش میکنند.
استیون بکمن، محقق در زمینه حفاظت از محیط زیست، گفت که این ارقام «تکان دهنده» است و دارای تاثیری زنجیروار بر سایر گیاهان و حیوانات وابسته به درختان خواهد بود.
او گفت: «ما در حال حاضر در یک بحران تنوع زیستی به سر میبریم. بسیاری از گونههای درختی در اطراف جهان زیستگاه خیلی دیگر از گونهها مثل پرندگان، پستانداران، حشرات و قارچها هستند.»
«اگر این درختان از دست بروند، بسیاری از گونههای دیگر هم با آنها از بین میروند.»
نسخه روزآمد فهرست سرخ انقراض، علاوه بر درختان، حاوی خبرهای بدی برای سایر گیاهان و حیوانات است.
برای نمونه جوجه تیغی (Erinaceus europaeus) با کاهش جمعیت در بسیاری از اروپا، از جمله بریتانیا، یک قدم به انقراض نزدیکتر شده است.
این پستاندار بسیار دوست داشتنی در حال از دست دادن زیستگاه طبیعی خود به دلیل گسترش کشاورزی و توسعه زمین است.
همچنین نگرانیهایی در مورد بقای پرندگان مهاجر وجود دارد که بسیاری از آنها در سواحل وسیع و مصب رودها در بریتانیا توقف میکنند.
در جریان کاپ ۱۶ رهبران جهان پیشرفتها را در زمینه تحقق تعهدات کشورها برای حفاظت از ۳۰ درصد از خشکیها، دریاها و اقیانوسها تا سال ۲۰۳۰ ارزیابی میکنند.
این اجلاس که از ۲۱ اکتبر شروع شده بود قرار است روز اول نوامبر به پایان برسد و در زمان انتشار گزارش مربوط به درختان، بسیاری از مسائل از جمله تامین مالی برای حفاظت از تنوع زیستی در جهان و تقویت برنامههای ملی برای حفاظت از طبیعت هنوز حل نشده بود.