نیروهای ارتش لبنان- خبرگزاری برنا
در طول نزدیک به ۲۵ سال گذشته حزبالله توانسته است افکار عمومی را متقاعد کند که چندین قطعنامه بینالمللی وجود دارد که مانع تقویت و تجهیز ارتش لبنان شده است. حزبالله در استدلالهایش به «وتوی اسرائیل» اشاره میکند که حضور یک کشور همسایه را که نیروی بازدارنده نظامی منظم داشته باشد رد می کند.
در این استدلال اندک حقیقتی وجود دارد، اما حزبالله آن را فراتر از واقعیت بزرگنمایی کرده است. تردیدی نیست که اسرائیل، بهویژه بنیامین نتانیاهو نخستوزیر تندرو آن، مخالف تقویت و تسلیح ارتش لبنان است، اما اغراق درمورد این موضوع و بزرگنمایی آن تا حد یک «وتو» تبلیغاتی است که حزبالله و سایر گروههای محور مقاومت وفادار به رژیم جمهوری اسلامی به راه انداختهاند تا در پوشش آن برای رسیدن به اهدافشان بهرهجویی کنند.
حزبالله چگونه از تجهیز ارتش لبنان جلوگیری کرد؟
همه شهروندان لبنان میدانند اگر ارتش لبنان مجهز و توانمند باشد دیگر نیازی به یک سازمان شبهنظامی مسلح مانند حزبالله نیست، و دولتی تاسیس خواهد شد که همه تسلیحات و نیروها را در انحصار خود درآورد، مرزها را کنترل و امنیت سراسری را تامین کند و نماینده تمامی مولفههای مردم لبنان باشد.
از اینرو، میتوان گفت که حزبالله به دو دلیل مانع تجهیز و تقویت ارتش لبنان میشود: مسائل داخلی، و جمهوری اسلامی. پیش از پرداختن به این دو دلیل بهتر است به ذکر شواهدی بپردازیم که نشان میدهد حزبالله چگونه مانع تقویت و تجهیز ارتش لبنان شده است.
حزبالله سالها از طریق دولتهای وابسته به این حزب و روسای جمهوری متحد خود مانند امیل لحود و میشل عون از تقویت و تجهیز ارتش لبنان جلوگیری کرد. زمانی الیاس مر، وزیر دفاع وقت لبنان، سه کامیون حامل سلاح را متوقف و به نفع ارتش مصادره کرد، اما دیری نگذشت که با یک خودرو بمبگذاریشده به او سوءقصد شد. در سال ۲۰۰۸، روسیه به ارتش لبنان ۵۰ فروند هواپیمای نظامی و هلیکوپتر پیشنهاد داد، اما حسن نصرالله، دبیرکل وقت حزبالله، این پیشنهاد را نپذیرفت و از دولتهای تحت کنترل خود خواست آن را رد کنند. سپس در سال ۲۰۱۴، عربستان سعودی کمک مالی چهار میلیارد دلاری را برای تقویت و تجهیز ارتش لبنان اختصاص داد. فرانسه شروع به تولید انواع تسلیحات درخواستی ارتش لبنان کرد، اما میشل عون، متحد حزبالله، از پذیرش این کمکها خودداری کرد و از دریافت تسلیحات منصرف شد. میشل عون به دستور حزبالله میگفت: «مقاومت از لبنان محافظت میکند.» برای مثال، اخیرا کامیونهای مملو از سلاح در حال عبور از روستای الکحاله واژگون شدند، با این حال، ارتش لبنان مجبور شد سلاحها را به حزبالله بازگرداند.
چرا حزبالله از تقویت و تجهیز ارتش لبنان جلوگیری میکند؟
حزبالله چون یک گروه شبهنظامی است نمیخواهد ارتش لبنان که رقیب آن محسوب میشود قوی و مسلح باشد، زیرا هرچه ارتش قویتر باشد و توانایی محافظت از خاک لبنان را داشته باشد، بهانهای برای وجود حزبالله باقی نمیماند. این در حالی است که حزبالله از زمان مداخله در بوسنیوهرزگوین و کوزوو و تلاش برای دفاع از رژیمهای متحد در عراق، سوریه و یمن، مفهوم اصلیاش بهمثابه نیروی مقاومت را از دست داده است.
با این حال، حزبالله همچنان به تلاشهایش برای تخریب ارتش لبنان ادامه میدهد. پس از نفوذ تکاوران نیروی دریایی اسرائیل به ساحل باترون در شمال لبنان و ربودن عماد امهز، حزبالله ارتش را به سهلانگاری متهم کرد. نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، علنا به این نهاد نظامی حمله کرد و گفت که محافظت از مرزهای دریایی مسئولیت ارتش است. حرف نعیم قاسم به این معنا بود که مسئولیت محافظت از مرزهای زمینی لبنان برعهده حزبالله است. به همین دلیل، حزبالله از استقرار ارتش در مرزهای لبنان، بهویژه در نوار مرزی با سوریه که در امتداد آن بیش از ۱۲۰ گذرگاه غیرقانونی برای قاچاق سلاح و موشک وجود دارد، امتناع میکند.
از سوی دیگر، جمهوری اسلامی میداند که بقای گروه مسلح حزبالله تنها گزینهای است که مسیر گسترش پروژه منطقهای رژیم را هموار میکند و لبنان را به کارت مهم و قدرتمندی بدل میکند تا جمهوری اسلامی برای تحقق اهدافش در سطح منطقه و جهان آنگونه که میخواهد از این کارت بهرهبرداری کند.
افزون بر این، جمهوری اسلامی میخواهد مرزهای زمینی لبنان را بدون هیچ گونه کنترل موثری باز نگه دارد تا تسلیحات مختلف را از طریق گذرگاههایی که از عراق، سوریه و لبنان امتداد دارد، به فلسطین و نقاط موردنیاز دیگر انتقال دهد.
بنابراین، اصرار حزبالله مبنی بر اینکه ارتش لبنان توانایی محافظت از کشور را ندارد، ترفندی است که به نفع رژیم جمهوری اسلامی و اسرائیل، و به ضرر مردم لبنان و منطقه است.
از: ایندیپندنت