بیش از یک هفته از آغاز قطع برق برنامهریزی شده و نوبتی در ایران میگذرد. در این مدت عده زیادی از شهروندان با ارسال پیامها و ویدیوهایی به ایراناینترنشنال از پیامدهای خاموشیها گفتهاند و خشم خود را نسبت به آنچه بیکفایتی حکومت دانستهاند، ابراز کردهاند.
روز سهشنبه ۲۹ آبان برق شورای شهر تهران در حین جلسه قطع شد و ادامه نشست با استفاده از برق اضطراری برگزار شد.
قطع برق بسیاری از مشاغل در یک هفته اخیر برابر با تعطیلی کسبوکار بوده چرا که بر اساس روایتهای شهروندی، بسیاری از آنان به برق اضطراری دسترسی ندارند.
در یک نمونه، شهروندی با ارسال ویدیویی به ایراناینترنشنال قطع برق در مرکز تصویربرداری پزشکی هستهای را نشان داد و گفت: «این وضعیت ماست! دو ساعت است که آمدیم و بیمار آنژیوکتزده منتظر است.»
شهروندی با ارسال ویدیویی به ایراناینترنشنال قطعی برق در یک مرکز تصویربرداری پزشکی هستهای را نشان میدهد و میگوید: «این وضعیت ماست! دو ساعت است که آمدیم و بیمار پس از قرار دادن آنژیوکت، منتظر است.» pic.twitter.com/MOHvS7Tucm
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) November 19, 2024
برق قطع شد اما مازوتسوزی نه
دهها شهروند از روز دوشنبه تاکنون با ارسال پیامهایی، به تداوم مازوتسوزی و آلودگی هوا اشاره کردند و گفتند وعده دولت برای قطع برق در ازای حذف سوخت مازوت از نیروگاهها دروغ بود.
شهروندی در همین زمینه گفت: «هم برق قطع شد، هم مازوتسوزی شد و هم هوا آلوده شد.»
مخاطبی دیگر با ارسال تصاویری از مازوتسوزی در نیروگاه رجایی قزوین گفت: «جمهوری اسلامی ما را قرنها به عقب برگردانده و زندگی ما را تباه کرده است.»
شهروندی با ارسال روایتی مشابه از آلودگی هوا در اصفهان گفت: «مازوتسوزی انجام نمیشود؟! دروغ محض است.»
روز سهشنبه شرکت کنترل کیفیت هوا از تداوم وضعیت آلودگی هوای پایتخت خبر داد و گفت طی ۲۴ ساعت گذشته، هوای تهران در وضعیت قرمز قرار داشت.
از ابتدای امسال، پایتخت تنها پنج روز هوای پاک داشته است.
روز ۲۷ آبان شورای اقتصاد دولت جمهوری اسلامی در مصوبهای دستور افزایش تعرفههای گاز بخش خانگی و همکاری استانها برای مصرف مازوت را در تمامی نیروگاهها و صنایع صادر کرد.
مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، در روزهای قبل دستور داده بود مازوتسوزی در سه نیروگاه متوقف و به جای آن خاموشی زمانبندی شده اعمال شود.
همزمان در بند دیگری از مصوبه جدید شورای اقتصاد به استانداریهای سراسر ایران دستور داده شده است با وزارت نفت برای مصرف نفت کوره یا همان مازوتسوزی در نیروگاهها و صنایع، «همکاری لازم» را انجام دهند.
در مازوت مقادیر بالایی گوگرد و سایر ترکیبات سمی وجود دارد که سوزاندن آن منجر به تولید حجم زیادی از ذرات معلق و گازهای سمی میشود.
این آلایندهها تاثیری مستقیم بر آلودگی هوا دارند و افزایش آنها در هوای تنفسی، خطر بیماریهای تنفسی و قلبی-عروقی را افزایش میدهد.
پیشتر محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی پزشکیان، مردم را مقصر ناترازیها و مازوتسوزی خوانده و گفته بود شهروندان برای کمکردن خاموشیها باید دمای هوای خانه را چند درجه کاهش دهند و گاز و برق کمتری مصرف کنند.
پزشکیان نیز مشابه این توصیه را تکرار کرد و روز ۲۶ آبان در نشستی با مدیران وزارت نیرو و نفت، ضمن دعوت مردم به صرفهجویی گفت: «خود من در خانه از لباس گرم استفاده میکنم. دیگران هم میتوانند این کار را انجام دهند.»
او همچون مقامهای دولت خود این ادعا را تکرار کرد که در ایران حدود سه برابر بیشتر از کشورهای اروپایی برق مصرف میشود.
حسنعلی تقیزاده، رییس هیات مدیره سندیکای برق، اواخر شهریور ماه خطاب به مسئولان گفته بود: «مردم را مقصر ندانید. الکی نگویید مصرف مردم زیاد است. متوسط مصرف سرانه ایرانیان هزار و ۲۲ کیلووات ساعت در سال و در اروپا دو هزار و ۱۲۰ کیلووات ساعت است.»
از سوی دیگر الیاس حضرتی، رییس شورای اطلاعرسانی دولت، اخیرا خواستار صرفهجویی مردم شده و گفته بود: «در جلسات دولت نیمی از چراغها را خاموش میکنیم.»
خبرهایی از قطع برق صنایع و مشکلات کسبوکارهای خرد
در روزهای گذشته گزارشهایی از اختلال در کار نانوایان به دلیل قطع برق منتشر شده است.
یک نانوا در اهواز برای اعتراض به قطع برق، خمیرهای خرابشده را روی در اداره برق منطقه چهار این شهر چسباند.
در ویدیوی منتشر شده از این رویداد، او با فریاد میگوید که هر هفته به دلیل قطع برق پنج میلیون تومان ضرر میدهد.
ویدیوی منتشرشده نشان میدهد یک نانوا در اهواز، برای اعتراض به قطعی برق، خمیرهای خرابشده را روی در اداره برق منطقه ۴ این شهر چسباند. او با فریاد میگوید که هر هفته پنج میلیون تومان به دلیل قطعی برق ضرر میدهد. pic.twitter.com/r6jzJDz1DZ
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) November 18, 2024
دو کسبه، یکی از استان البرز و دیگری از استان مازندران، روایت مشابهی را از قطع دو ساعته برق و تاثیر آن بر افت فروش و مرجوعی کالاهایشان مطرح کردند و گفتند خاموشیها بر بحران بازار افزوده است.
پیشتر هم شهروندان با ارسال پیامهایی به ایراناینترنشنال از آسیب دیدن کسب و کارشان یا خطرات خاموشی چراغهای معابر و بزرگراهها گفته بودند.
خبرگزاری فارس روز سهشنبه به نقل از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، از «فشار بیامان بیبرقی بر صنعت و تولید» نوشت.
مهاجرانی گفت: «در پاییز قطع برق صنایع و شهرکهای صنعتی را نخواهیم داشت. اگر روند تامین سوخت نیروگاهها بهخوبی پیش برود، امیدواریم در زمستان هم قطع برق صنایع را شاهد نباشیم.»
با وجود این وعدهها، شهروندان با ارسال ویدیوهایی به ایراناینترنشنال از قطع مکرر و طولانی برق گلایه میکنند.
یک کارگر با اشاره به قطع مکرر و روزانه برق گفت: «در سطح شهر صندوق صدقه برای کمک به مردم غزه و لبنان گذاشتهاند در حالی که مسئولان جمهوری اسلامی یکذره به فکر مردم ایران نیستند.»
شهروندان با ارسال ویدیوهایی به ایراناینترنشنال از قطعی مکرر و طولانی برق گلایه میکنند.
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) November 19, 2024
شهروندی میگوید: در سطح شهر صندوق صدقه برای کمک به مردم غزه و لبنان گذاشتند در حالیکه مسئولان جمهوری اسلامی یکذره به فکر مردم ایران نیستند.
مخاطبی هم میگوید: فقط بلد هستند موشکپرانی کنند. pic.twitter.com/ijYh2DLK7l
چندین شهروند هم به سخنان وحید یامینپور، مجری صدا و سیما و دبیر شورای عالی جوانان دولت ابراهیم رئیسی واکنش نشان دادند که افزایش قطع برق را در راستای تقویت بنیان خانواده، «اتفاق مثبتی» خوانده و گفته است: «در لبنان حتی در شرایط غیرجنگی، خیلی از مردم اغلب حدود چهار ساعت برق دولتی دارند. قدر بدانید و غر نزنید.»
مخاطبی با اعتراض به این سخنان گفت که ایران با لبنان از نظر منابع طبیعی یکسان نیست و از نظر نفت و گاز، ایران جزو کشورهای ثروتمند جهان محسوب میشود.
شهروندی دیگر، یامینپور را «بیوجدان و مواجببگیر» خواند و خطاب به او گفت: «آیا خودت میتوانی روزی ۱۰ ساعت بدون آب و برق و گاز دوام بیاوری؟ این مملکت را ول کنید و بروید.»
مخاطبی هم با روایت خود از قطع برق چندین ساعته در فولادشهر اصفهان گفت مقامهای جمهوری اسلامی از تامین رفاه شهروندان خود ناتوان ماندهاند و فقط بلدند موشکپرانی کنند.
ایران اینترنشنال