ایران اینترنشنال
سایت حقوق بشری هرانا در تازهترین گزارش ماهانه خود از وضعیت نقض حقوق بشر در ایران نوشت در آبان ماه امسال دستکم ۱۳۳ نفر در زندانهای سراسر ایران به دار آویخته شدند. طبق این آمار، جمهوری اسلامی در ماه آبان به طور میانگین در هر روز بیش از چهار نفر را اعدام کرده است.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گزارشی که اول آذر منتشر شده، نوشت دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در آبان ماه ۲۴ زندانی را به اعدام محکوم کرد و حکم اعدام هفت تن دیگر را تایید کرد.
هرانا در گزارش خود از صدور حکم اعدام برای میلاد آرمون، علیرضا برمرزپورناک، امیرمحمد خوشاقبال، علیرضا کفایی، نوید نجاران، حسین نعمتی و شش متهم پرونده موسوم به «شهرک اکباتان» به عنوان برخی از مهمترین رویدادهای این ماه در رابطه با مجازات اعدام نام برد.
صدور حکم اعدام برای وریشه مرادی، زندانی سیاسی کُرد و «محمدمهدی-س» از بازداشتشدگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱ برخی دیگر از نمونههای ذکر شده در این گزارش است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر روز ۳۰ آبان در بیانیهای هشدار داد مقامات جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر «انبوهی حکم جدید اعدام» صادر و زندانیان سیاسی، اقلیتهای قومی و اتباع خارجی را به مجازات مرگ محکوم کردهاند.
ناهید نقشبندی، سرپرست پژوهشگری ایران در دیدهبان حقوق بشر، گفت: «مقامات جمهوری اسلامی از مجازات اعدام به عنوان ابزار ارعاب استفاده میکنند و بهطور مشخص اقلیتهای قومی و مخالفان سیاسی را پس از محاکمههای نامنصفانه هدف میگیرند.»
جان شهروندان، سیاست عبور از بحران
مهناز طراح، زندانی سیاسی در نامهای از زندان اوین خطاب به غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی نوشت چرخه اعدام با امضای قضات زیر نظر او و اجرای احکام اعدام در یک سال اخیر «سرعتی ناباورانه» گرفته است.
این زندانی سیاسی با تاکید بر این که حق اعتراض را برای خود محفوظ میداند، خطاب به محسنی اژهای نوشت دستگاه قضایی جمهوری اسلامی که او ریاست آن را بر عهده دارد، جان شهروندان را «سیاست عبور از بحران» خود کرده است.
طراح که این نامه را برای متهمان پرونده شهرک اکباتان که به اعدام محکوم شدهاند نوشته است، از اژهای خواست: «خود این حجم از احکام ناعادلانه، بهویژه اعدام و سیاست طنابی که قضات سرلوحه کار خود قرار دادهاند، مرور کنید که جان انسانها بازگشتناپذیر است.»
او خشونت جمهوری اسلامی علیه مردم در ایران را به دیکتاتوریهای پیشین در تاریخ مثل شوروی استالینی و آلمان هیتلری تشبیه کرد و نوشت: «اگر جنایتی هم صورت گرفته باشد جنایت در حق ملتی بوده که سالها نادیده گرفته شدند و تاوان ایدئولوژیهای حکومت را دادهاند.»
زنان زندانی سیاسی که طی ماههای گذشته بارها در اعتراض به صدور حکم و اجرای احکام اعدام در حیاط بند زنان زندان اوین تحصن کردند، آبان ماه امسال در نامهای خواهان لغو تمامی احکام اعدام صادر شده برای زندانیان سراسر کشور شدند.
آنها از مردم خواستند با واکنش فعالانه خود اجازه ندهند هیچکدام از محکومان به اعدام، «قربانی تسویهحساب جمهوری اسلامی با جنبش آزادیخواهانه و برابریطلبانه مردم ایران» شوند.
امیرحسین مرادی و علی یونسی، دانشجویان نخبه زندانی نیز روز ۳۰ آبان با انتشار فراخوانی از دانشجویان دعوت کردند تا به کارزار مخالفت با اعدامها بپیوندند.
سازمان حقوق بشر ایران روز ۱۳ آبان در گزارشی اعلام کرد جمهوری اسلامی در ماه گذشته میلادی (اکتبر) همزمان با تشدید تنش بین ایران و اسرائیل و در سایه تبلیغات جنگی، دستکم ۱۶۶ نفر را به دار آویخت.
این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه و طی دو دهه در ایران بود.
بنا بر گزارش این سازمان حقوق بشری، در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ نیز دستکم ۶۵۱ تن در ایران اعدام شدند.
سایت حقوق بشری هرانا پیشتر در گزارشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام نوشت که در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا هشت اکتبر ۲۰۲۴، دستکم ۸۱۱ نفر در ایران اعدام شدند.