دادستان همچنین در آستانه برگزاری مجمع آتی کشورهای عضو اساسنامه رم، از همه کشورها و به ویژه کشورهای عضو درخواست کرد که همکاری و منابع لازم را برای پیشبرد این تحقیقات فراهم کنند «تا اطمینان حاصل شود که عاملان جنایات ارتکاب‌یافته در افغانستان پاسخگو خواهند بود.»

شش کشور یادشده از دادستان دیوان خواسته‌اند تا «جرایم» علیه زنان و دختران در افغانستان را در چارچوب تحقیقات درباره وضعیت افغانستان بررسی کند، به ویژه پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱.

این ارجاع به این منظور صورت گرفته است که تعیین شود آیا باید افراد خاصی باید به دلیل ارتکاب این جرایم تحت تعقیب قرار گیرند یا خیر.

تحقیقات دیوان کیفری بین‌المللی درباره افغانستان که از سال ۲۰۲۰ آغاز شد و در سال ۲۰۲۲ پس از یک وقفه کوتاه از سر گرفته شد، اکنون با تمرکز بر جرایم علیه زنان و دختران افغان اولویت یافته است.

ارجاع اخیر همزمان با برگزاری کنفرانس «عدالت و پاسخگویی جنسیتی» سازمان ملل در ژنو صورت گرفت. این رویداد که به میزبانی «مجمع زنان برای افغانستان» و با همکاری نمایندگی‌های دائمی شیلی و اسپانیا برگزار شد، توجه جهانیان را به «نقض شدید حقوق زنان در افغانستان» جلب کرد و بر لزوم پاسخ جهانی به این بحران تأکید داشت.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، در این کنفرانس خواستار اتخاذ رویکردی جامع برای پاسخگویی شد. او در گزارش ماه اوت خود به شورای حقوق بشر از رویکردی حمایت کرد که شامل مستندسازی گسترده، تقویت حمایت از مردم افغانستان و تحقیق درباره نقض حقوق بشر در این کشور باشد.

در این نشست، آقای بنت گفت: «آنچه در افغانستان می‌گذرد، وجدان همه را به درد می‌آورد.» او تأکید کرد که بازگرداندن حقوق اساسی مردم افغانستان، از جمله آزادی حرکت، تحصیل و کار برای زنان ضروری است.

در این کنفرانس، جمعی از نمایندگان کشورهای اروپایی، فعالان سیاسی و حقوق بشر، از جمله شکریه بارکزی، شهرزاد اکبر، اصیلا وردک، حبیبه سرابی، زهرا جویا و فوزیه کوفی حضور داشتند. سفیران اسپانیا و شیلی نیز بر حمایت از زنان افغان و اجرای عدالت در این کشور تأکید کردند.

فوزیه کوفی، از فعالان برجسته حقوق زنان افغان، در این نشست گفت: «ما باید کسانی را که سرکوب بر اساس جنسیت، مذهب و قومیت انجام می‌دهند، پاسخگو کنیم.» او نقض حقوق بشر توسط طالبان را جنایتی علیه بشریت خواند و افزود: «زمان آن رسیده که ایمان به حقوق و عدالت بین‌المللی احیا شود.»

منبع تصویر،UNFPA