بی بی سی فارسی
سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ اعلام کرد که بهرغم تلاشهای گسترده فعالان و مقامات سیاسی، حکم اعدام مسعود رحیمی، جوان ایرانی-سنگاپوری جمعه ۲۹ نوامبر، ۹ آذر، در سنگاپور اجرا شده است.
پیشتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در تماس تلفنی با ویویان بالاکریشنان، همتای سنگاپوری خود خواستار تجدیدنظر در اجرای مجازات اعدام مسعود رحیمی شده بود.
نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر، هم از رئیس جمهور سنگاپور خواسته بود که «با استفاده از اختیارات مندرج در قانون اساسی» به هر ترتیبی که صلاح میداند، از اجرای حکم اعدام مسعود رحیمی جلوگیری کند.
مسعود رحیمی مهرزاد ۱۴ سال پیش در ۲۰ سالگی به اتهام حمل ۳۱ گرم مواد مخدر در سنگاپور دستگیر و پس از طی مراحل قضایی به اعدام محکوم شد. به گزارش رسانههای ایران دولت سنگاپور با اشاره به قوانین داخلی این کشور، آقای رحیمی را شهروند سنگاپور میداند. فعالان مخالف اعدام به چند مورد نقض در روند محاکمه او اشاره میکنند؛ از جمله عدم اشاره به ابتلا به «اختلال اضطراب پس از سانحه» و بینتیجه ماندن «شکایت او از یکی از وکلایش که درخواست بازبینی پرونده برعهده او بود.»
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوقبشر ایران در توییتی نوشت: «مسعود این امکان را پیدا نکرد که برای آخرینبار از نزدیک پدرش را ببیند و از او خداحافظی کند. اعدام یک مجازات غیرانسانی، بیرحمانه و تحقیرآمیز است و اجرای آن در هرکجا باید محکوم شود.»
آقای عراقچی هم در تماس خود گفته بود: «ایران ضمن احترام به قوانین سنگاپور انتظار دارد تا این کشور با در نظر گرفتن ملاحظات بشردوستانه در اجرای مجازات اعدام این تبعه ایرانی تجدیدنظر کند.»
این درخواست وزیر خارجه ایران زمانی مطرح میشود که ایران بعد از چین، بالاترین میزان اعدام در جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی را داشته است.
در نامه خانم ستوده هم که در رسانههای اجتماعی منتشر شده، آمده است: «من وکیل دادگستری در ایران هستم باید به این تصمیم قضات گرانقدر احترام بگذارم … اما در عین حال اجازه دهید به عنوان فردی مخالف اعدام که در کشوری زندگی میکنم که بالاترین آمار اعدام را در جهان داراست چنین درخواستی را از رئیس جمهور سنگاپور مطرح کنم.»
او خطاب به رئیس جمهور سنگاپور نوشت: «با امید به احترامی که کشور شما در جامعهای بینالمللی دارد و همراهی با مظاهر تمدن بینالمللی، از شما چنین درخواستی مینمایم … تردیدی ندارم که عفو و بخشش شما میتواند بر روند مبارزه علیه اعدام در ایران تاثیری مثبت و جدی داشته باشد.»
بهگزارش جمعیت «تیجیسی» آقای رحیمی متولد سنگاپور از مادری سنگاپوری و پدری ایرانی بود و پس از طلاق آنها در کودکی به ایران برده شد. بعد از پایان تحصیلات ابتدایی، دوره دبیرستان را در امارات متحده عربی گذراند. او در ۱۷ سالگی برای انجام خدمت سربازی در سنگاپور به این کشور بازگشت و در تاریخ، ۲۰ ماه مه ۲۰۱۰ (۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۹) به اتهام داشتن مواد مخدر بازداشت و مدتی بعد به اعدام محکوم شد.