ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان با صدور بیانیهای مشترک ضمن بیان این که تحولات سوریه را از نزدیک زیرنظر دارند بر ضرورت فوری یافتن راه حلی سیاسی به رهبری سوریها در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت تاکید کردند.
قدرتهای جهانی شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان روز یکشنبه ۱ دسامبر (۱۱ آذر) با صدور بیانیهای مشترک با بیان این که تحولات سوریه را از نزدیک زیرنظر دارند بر “کاهش تنشها از سوی همه طرفها و ضرورت فوری یافتن راه حلی سیاسی به رهبری سوریها در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد” تاکید کردند.
در این بیانیه با تاکید بر لزوم محافظت از جان شهروندان و زیرساختهای غیرنظامی، جلوگیری از مهاجرت اجباری شهروندان سوریه و همچنین عدم بروز اختلال در ارسال کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان آمده است که “تشدید تنش جاری در سوریه فقط تاییدی است بر ضرورت فوری یک راه حل سیاسی به رهبری سوریها در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد”.
قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت مصوب سال ۲۰۱۵، قطعنامه “نقشه راه” برای پایان بحران سوریه شناخته میشد که در آن بر آتشبس و حلوفصل سیاسی بحران سوریه و تشکیل دولتی قانونی، فراگیر و غیرفرقهای تاکید شده بود.
ادامه رایزنی کشورهای منطقه در خصوص تحولات سوریه
همزمان با تشدید اوضاع در سوریه، تحرکات دیپلماتیک کشورهای منطقه به خصوص جمهوری اسلامی، ترکیه و عراق و امارات متحده عربی افزایش یافته است. در همین راستا شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر امور خارجه امارات متحده عربی به طور جداگانه با همتایان خود در مصر، عراق و اردن درباره سوریه گفتوگوی تلفنی کرد.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز که پیشتر به دمشق رفته و با بشار اسد و سایر مقامهای دولت سوریه دیدار کرده بود، برای رایزنی در خصوص تحولات سوریه وارد آنکارا، پایتخت ترکیه شد.
بشار اسد رئیسجمهوری سوریه در جلسه دیدار با عراقچی از تدارک ضدحمله علیه مخالفان خبر داده و گفته بود که “درهم شکستن تروریسم به ثبات و امنیت کل منطقه خدمت میکند”.
سفر عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی به دمشق و دیدار با بشار اسد، دیکتاتور سوریهعکس: Syrian Presidency Telegram page/dpa/picture alliance
در همین حال، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز پس از ورود به آنکارا با اشاره به پیشروی مخالفان اسد در مناطق مختلف سوریه مدعی شد که دولت و ارتش سوریه “قادرند با آنها مقابله کنند. عراقچی افزود: «البته گروههای مقاومت هم کمک میکنند؛ جمهوری اسلامی هم هر کمکی که لازم باشد انجام خواهد داد.»
افزون بر این متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا از گفتوگوی آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور، با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در خصوص تحولات سوریه خبر داد.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایالات متحده آمده است که بلینکن و فیدان در این گفتوگو بر ضرورت کاهش تنشها و نیز حفاظت از جان شهروندان غیرنظامی و زیرساختها در حلب و سایر مناطق تاکید کردهاند.
ترکیه روسیه؛ دو بازیگر تحولات سوریه
همزمان با تحولات میدانی در سوریه پس از تصرف شهرها و مناطق استراتژیک از سوی مخالفان سوری از جمله گروه جهادگرای هیئت تحریر الشام (HTS)، دیدهبان حقوق بشر سوریه خبر داد که در جریان حمله پهپادی ترکیه به یک خودرو در اطراف قامشلی واقع در استان حسکه سوریه، سه نیروی نظامی جان خود را از دست دادند.
بر اساس این گزارش از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی تا کنون، نیروی هوایی ترکیه ۱۸۸ مورد حمله به منطقه اداره خودمختار شمال و شرق سوریه صورت داده که این حملات در مجموع ۴۲ کشته بر جای گذاشته است.
از دیگر سو خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی به نقل از منابع خبری روسی نوشت که روسیه در پی پیشرویهای گروههای مخالف اسد در حلب، سرگئی کیسِل فرمانده عملیاتی نیروهای این کشور در سوریه را عزل کرده است. گزارشهای تایید نشده در این زمینه حاکی از آن است که الکساندر چایکو به سمت فرمانده جدید نیروهای روسیه در سوریه انتخاب شده است.
در تازهترین تحولات میدانی جنگ سوریه گروه امداد مخالفان سوری موسوم به کلاهسفیدها روز یکشنبه ۱ دسامبر (۱۱ آذر) از کشته شدن دستکم ۲۵ نفر در شمال غربی سوریه در جریان حملات هوایی دولت سوریه و روسیه خبر داد.
وزارت دفاع دولت سوریه نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در پی حملات مشترک روسیه و سوریه در اطراف ادلب، دهها خودروی حامل مهمات متعلق به نیروهای ضددولتی منهدم شدهاند.
جنگ داخلی سوریه از سال ۲۰۱۱ آغاز شد، زمانی که دولت اسد اعتراضات مسالمتآمیز علیه حکومت را با خشونت سرکوب کرد. این جنگ تاکنون نیم میلیون کشته و میلیونها آواره بر جای گذاشته است.
با حمایت روسیه و جمهوری اسلامی، دولت سوریه از سال ۲۰۱۵ توانست کنترل بخشهای وسیعی از کشور را بازپس گیرد. شهر حلب نیز در سال ۲۰۱۶ با کمک حملات هوایی گسترده روسیه به کنترل نیروهای دولتی بازگشت. در شمال سوریه، یک آتشبس که در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری ترکیه و روسیه برقرار شد، بهرغم نقضهای متعدد، به آرامش نسبی منطقه کمک کرده بود.
از: دویچه وله