عراق در چندماهه گذشته با نابسامانیها و بیثباتیهای پیچیدهای روبهرو شده بود. تعمیق شکاف میان اربیل و بغداد بر سر مساله فروش نفت اقلیم کردستان عراق و نیز قطع بودجه اقلیم کردستان عراق توسط دولت مرکزی، موجب شده بود تا شکاف میان دولت اقلیم کردستان عراق با بغداد به بالاترین حد خود برسد؛ همچنین تشدید فعالیت گروههای سلفی و بعثی سابق و اعتراض عشایری به دولت در استانهای مرزی و غربی عراق هم موجب تراکم مشکلات دولت در بغداد شده بود. غیبت رییسجمهور کارکشته عراق – جلال طالبانی- از صحنه سیاسی عراق به دلیل بیماری و نیز تشکیلنشدن چند ماهه جلسات پارلمان عراق بهدلیل اختلافات گروههای سیاسی، بر سیاهه مشکلات عراق افزوده بود.
رقابتهای کشورهای منطقهای و فرامنطقهای و دخالتهای آنان در مسایل داخلی عراق هم موجب پیچیدهترشدن وضعیت شده بود. برگزاری انتخابات اخیر پارلمانی هم نتوانست گرهای از تعطیلی جلسات مجلس بگشاید و هجوم یکباره داعش به شهر موصل – دومین شهر بزرگ عراق – موجب شد تا کشور عراق برای نخستینبار از بدو تاسیس در ۹دهه گذشته، تا آستانه تجزیه کامل پیش رود. از سویی داعش توانست با اشغال بخش عمدهای از مناطق سنینشین عراق دست دولت مرکزی را از این مناطق کوتاه کند و از دیگرسو بهدلیل تشدید مشکلات میان بغداد و اربیل، دولت منطقهای کردستان عراق اعلام کرد با برگزاری رفراندوم، در پی استقلال کردستان عراق از این کشور است. در چنین شرایط بغرنجی با توافق سیاسی احزاب و گروههای سیاسی عراق، بالاخره بر سر تقسیم پستهای بااهمیت سیاسی توافقی ایجاد شد و با انتخاب ریاست مجلس از میان سنیهای عراق، مجلس جدید عملا کار خود را شروع کرد.
همچنین با وجود نگرانیهای اولیه از توافقنکردن کردها بهویژه اتحادیه میهنی بر سر معرفی نامزد ریاستجمهوری، بالاخره روز گذشته بر سر نامزد ریاستجمهوری عراق توافقی حاصل شد و کردهای عراق با معرفی آقای فواد معصوم – عضو برجسته اتحادیه میهنی کردستان عراق – بهعنوان نامزد ریاستجمهوری، زمینه اجماع ملی بر سر این پست را فراهم کردند و روز گذشته اکثریت پارلمان عراق با آرای خود آقای فواد معصوم را برای ریاستجمهوری عراق برگزیدند؛ انتخابی که میتواند نویدبخش روزهای بهتر برای عراق باشد.
شواهد موجود نشان میدهد، بر سر انتخاب نخستوزیر یعنی عالیترین مقام اجرایی عراق نیز میان احزاب و گروهها توافقی صورت گرفته و به زودی نامزد نخستوزیری عراق معرفی خواهد شد. شروعبهکار دولت جدید عراق زمینه خوشبینیها را نسبت به آینده این کشور افزایش داده است. فهرست بلندبالای مشکلاتی که عراق امروز با آن روبهرو است و نیز ثبیت موقعیت داعش در گستره وسیعی از عراق، نشان میدهد حلوفصل تمامی مشکلات، بهجز با درایت و همت ملی و با مشارکت تمام جریانهای اثرگذار عراقی از میان کردها، سنیها و شیعیان میسر نیست. تحولات روزهای اخیر و انتخاب مهمترین مسوولان سیاسی عراق میتواند نویدبخش آیندهای روشنتر برای این همسایه بحرانزده غربی ایران باشد.
از: شرق