سایت ملیون ایران

پزشکان قلابی و دکترهای جعلی؛ چطور خود را محافظت کنیم؟

پزشکان جعلی، وزارت بهداشت، دکتر قلابی

رواج پزشکان جعلی و دکتر قلابی در ایران که جان و سلامت شهروندان را با مخاطرات جدی رو‌به‌رو می‌کنند، وارد مراحل گسترده‌تری شده است. به‌شکلی که به نظر می‌رسد این پزشکان در همکاری با نهادهای نظارتی، شبکه‌ای از جنایات را سازماندهی می‌کنند. این گزارش، به همین موضوع پرداخته است.

فرماندهی انتظامی گرگان ویدیویی را منتشر کرده که از بازداشت و پلمب مطب یک پزشک جعلی زیبایی خبر می‌دهد. اطلاعات و اسنادی درباره این فرد در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته که نشان می‌دهد او باوجود حکم جلب و تنها پس از چند ساعت بازداشت، با قرار وثیقه ۹۰۰ میلیون تومانی آزاد شده است. این اولین بار نیست که فعالیت پزشکان جعلی در ایران خبرساز می‌شوند. حق شما به‌عنوان بیمار در مقابل پزشک چیست و اگر قربانی این نوع از کلاهبرداری‌ها شدید، چطور می‌توانید شکایت کنید؟

***

ماجرای پزشک جعلی زیبایی در گرگان چیست؟

روز پنج‌شنبه  ۲۲آذر۱۴۰۳، رسانه‌های محلی در استان گلستان و خبرگزاری‌های داخل ایران با انتشار ویدیویی و در گفت‌وگو با سرهنگ «علی تجری»، فرمانده انتظامی گرگان، از بازداشت یک فرد که ادعای پزشک بودن داشته و در یک مطب شخصی عمل‌هیا جراحی زیبایی انجام می‌داده، خبر دادند.

این فرمانده انتظامی به رسانه‌ها گفته که «ماموران پس از انجام تحقیقات محلی و با هماهنگی مرجع قضایی از محل طبابت این فرد بازدید کرده‌اند و مشخص شده پزشک این کلینیک فاقد پرونده طبابت عمومی بوده و بدون داشتن پروانه تخصصی، به‌صورت غیر مجاز با اخذ مبالغ هنگفت از بیماران خود، جراحی زیبایی انجام می‌داده است. به گفته سرهنگ تجری، مطلب این فرد، پلمب و او پس از تکمیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به دادسرا معرفی شده است.

مدارکی به‌دست ایران‌وایر رسیده که نام و مشخصات هویتی این فرد را برملا می‌سازد. او ۳۴ ساله است و مدعی بوده که از دانشگاه علوم پزشکی آزاد واحد تنکابن دکترای پزشکی خود را اخذ کرده است. ایران‌وایر همچنین مدارکی را رویت کرده که دال بر عدم تحصیل این فرد در واحد مربوطه در دانشگاه آزاد اسلامی است. با‌این‌حال، هویت او و شاکیان این پرونده  برای حفظ حریم خصوصی و امنیت افراد، نزد ما محفوظ می‌ماند.

یک فرد آگاه که درباره این پرونده با ایران‌وایر گفت‌وگو کرده می‌گوید که این فرد فوق دیپلم تکنسین اتاق عمل دارد، ولی در چندین صفحه اینستاگرامی خود را پزشک جراح زیبایی جا زده و کارهای تهاجمی مثل ابدومینوپلاستی، ترانسفر چربی و برخی دیگر از عمل‌های تهاجمی را در مطب شخصی خود و با همکاری یک پزشک بیهوشی و چند دستیار انجام می‌داده است. 

ابدومینوپلاستی نوعی جراحی زیبایی سنگین است که در آن خطر عفونت، خونریزی و ترومبوز وریدی و نهایتا آمبولی ریه که ممکن است منجر به مرگ شود، بالاست.

به گفته فردی که با ایران وایر گفت‌وگو کرده، مطب این شخص که مدعی است پزشک است، در خیابان «عدالت ۱۲» گرگان واقع شده است. این مرکز که در ویدیوهای پلیس هم نشان داده می‌شود، اکنون پلمب شده است. اما فرد آگاهی که با ایران‌وایر گفت‌وگو کرده می‌گوید که متهم این پرونده یک مطب نیز در تهران داشته و برخی از شاکیان او نیز در تهران به‌دست او جراحی شده‌اند.

بنا بر گفته‌های منابع ایران‌وایر، شاکیان این پرونده با مشکلاتی چون عفونت و عدم ترمیم بافت‌ها بعد از جراحی روبه‌رو بوده‌اند و عده‌ای نیز هنوز تحت نظر پزشک در حال تکمیل مراحل درمانی هستند.

منابع ایران‌وایر همچنین گفته‌اند با‌وجود اینکه خطر متواری شدن این فرد بالاست، با قرار وثیقه ۹۰۰ میلیون تومانی که وثیقه نسبتا پایینی در ایران است، آزاد شده است. 

بازار داغ جراحی‌های زیبایی؛ وزارت بهداشت چه می‌کند؟

در ایران بازار جراحی‌های زیبایی از اغلب کشورهای دنیا داغ‌تر است. پزشکان عمومی بسیاری به‌دلیل سود اقتصادی بالای جراحی‌ها و پروسه‌های زیبایی، ترجیح می‌دهند طبابت را با این کارها تاخت بزنند. هرازگاهی از گوشه‌و‌کنار ایران گزارش‌هایی از فعالیت افرادی که خود را پزشک جا زده و جراحی‌ها یا اقدامات زیبایی که گاهی بسیار خطرناک و تهاجمی هستند را، در مراکز غیرایمن و غیراستاندارد انجام داده و جان مراجعان خود را با خطر روبه‌رو می‌کنند.

این اولین بار نیست که اخباری شبیه به آنچه اخیرا در  گرگان رخ داده در رسانه‌های ایران منتشر می‌شود. پیش از این در تیر۱۴۰۲، خبرگزاری «ایرنا» از بازداشت یک جراح زیبایی جعلی در مشهد خبر داده بود. در خرداد۱۴۰۳ نیز رسانه‌های داخل ایران از بازداشت یک جراح زیبایی جعلی دیگر خبر داده بودند. وبسایت «انتخاب» در گزارشی نوشته بود که «این فرد برای فرار از دستگیری، خود را به مردن زد و حتی کار به کفن شدن و غسل میت نیز کشید.»

پلمب مراکز غیرقانونی جراحی زیبایی تحت‌نظر افرادی که مجوز درمان ندارند، فقط در شهرستان‌ها رخ نمی‌دهد. در اسفند۱۳۹۹، خبرگزاری ایرنا از پلمب یک مرکز زیبایی غیرقانونی در منطقه میدان تجریش در تهران، که محله‌ای مرفه‌نشین است خبر داده بود. در گزارش ایرنا آمده بود که باوجود پر رفت وآمد بودن این مرکز، یکی از زنان مراجع متوجه جعلی بودن مدرک پزشکی این فرد شده و به پلیس اطلاع داده است.

یک پزشک ساکن ایران که به‌دلایل امنیتی نخواسته نام او فاش شود به ایران‌وایر می‌گوید که معاونت درمان وزارت بهداشت عملا هیچ کنترلی بر مراکز خصوصی زیبایی در ایران ندارد و چنانچه گزارش‌های مردمی  یا شکایت‌های خصوصی علیه این مراکز به‌دست پلیس یا اداره اماکن برسد، امکان تعقیب قضایی وجود دارد.

او به ایران‌وایر می‌گوید که استقبال گسترده از جراحی‌های زیبایی که تحت تاثیر تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی بیش‌از‌پیش نیز شده، کنترل این مراکز را برای سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت دشوار کرده است. هم‌زمان اما این وزارت‌خانه به‌دلایلی که حتی برای خود پزشکان نیز مشخص نیست، کمتر تمایلی برای کنترل بازار داغ و آشفته جراحی‌ها و اقدامات زیبایی همچون بوتاکس، فیلر و جراحی‌های کاهش سایز و پیکرتراشی دارد.

به گفته او، در چنین شرایطی خود بیماران باید با چشم باز و قبل از مراجعه، از طریق سامانه‌هایی که وزارت بهداشت دارد یا از طریق سامانه‌های نوبت‌گیری آنلاین، حقیقی بودن مدارک پزشک را بررسی کنند و بعد اقدام به دریافت خدمات زیبایی از مراکز جراحی‌های پلاستیک و زیبایی کنند. 

حقوق شما

«موسی برزین»، حقوق‌دان و مشاور حقوقی ایران‌وایر می‌گوید که متقاضیان عملیات‌های زیبایی و جراحی‌های پلاستیک باید در وهله اول خدمات مدنظر خود در مراکز درمانی معتبر جست‌وجو کنند. او توضیح می‌دهد: «مجوز طبابت همه پزشکان از سوی سازمان نظام پزشکی صادر می‌شود. به تبع آن در بیمارستان‌ها مشکلی وجود ندارد، ولی در مطب‌های خصوصی مساله مجوز می‌تواند برای بیماران مشکل‌ساز شود.»

به گفته این وکیل دادگستری، شهروندان می‌توانند قبل از دریافت خدمات درمانی و پزشکی و حتی زیبایی، از سایت سازمان نظام پزشکی درباره فرد مورد نظر استعلام کنند یا با تماس تلفنی با این سازمان، درباره مجوز آن پزشک پرس‌وجو کنند. 

آقای برزین با تاکید بر اینکه چنانچه متوجه شوند که مدرک طبابت فردی که خدمات درمانی یا زیبایی به آن‌ها ارائه داده جعلی است، می‌توانند از طریق مراجعه به دادسراهای عمومی و انقلاب در محل زندگی خود، شکایت خود را ثبت کنند.

او توضیح می دهد: «اول اینکه اشتغال بدون مجوز خود جرم مستقلی است و دوم اینکه اگر فرد کارت یا تابلویی را جعل کرده باشد، به جرم جعل محکوم می‌شود. همچنین اگر عملیاتی را انجام داده که خسارتی وارد شده، آن‌ها هم صددرصد در قالب جنایت‌های غیرعمدی و عمدی قابل پیگرد قضایی است. بنابراین، از چند جنبه راه شکایت باز است. به گفته این وکیل دادگستری، خود دادسرا مسائل را بررسی کرده و جرائم ارتکابی را تطبیق می‌دهد. 

آقای برزین در پایان نیز تاکید می‌کند: «توصیه ما این است که از مراکز درمانی معتبر مثل بیمارستان‌ها استفاده کنند. اگر به مطب خصوصی می‌روند، باید از صد‌درصد مطمئن شوند که آیا مجوز دارد یا نه، که بهترین راهش استعلام از سازمان نظام پزشکی است.»

از: ایران وایر

خروج از نسخه موبایل