الهام علیاف در مصاحبهای با رسانههای محلی بر گشایش کریدور زنگزور و اتحاد استراتژیک با ترکیه تأکید کرد و آینده روابط با ایران را مبهم خواند.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان روز سهشنبه هفتم ژانویه (۱۸ دی) در مصاحبهای با شبکههای تلویزیونی محلی ضمن اشاره به روزهای پایانی دولت جو بایدن در آمریکا گفت که رهبری ارمنستان باید این را در نظر بگیرد که دوران سبک مدیریتی به شیوه جورج سوروسی در واقع جایگاه خود را از دست داده است.
جورج سوروس، از حامیان مالی و سیاسی مهم دموکراتها به حساب میآید و جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، عصر روز شنبه در کاخ سفید به او بالاترین نشان افتخار غیرنظامیان در این کشور را اعطا کرد.
رئیس جمهوری آذربایجان با اشاره به ارمنستان افزود که این کشور باید «به خاطر داشته باشد که متحد نزدیک آنها در خاورمیانه، یعنی دیکتاتوری اسد، به زبالهدان تاریخ سپرده شده است و این روند ادامه خواهد داشت، پس قدم درست را بردارید.»
در دوره اسد، ارمنستان سوریه را متحد نزدیک خود میخواند.
وی در ادامه تاکید کرد که «ما به عنوان آذربایجان برای آنها [ارمنستان] منبع خطر نیستیم. ما خواهان صلح و همکاری در قفقاز جنوبی هستیم، آنها نباید مانع ما شوند. آنها نباید به عنوان یک مانع جغرافیایی بین ترکیه و آذربایجان عمل کنند. کریدور زنگهزور باید باز شود و خواهد شد. هر چه زودتر آن را درک کنند، بهتر است.»
وی گفت: «باید با نخجوان ارتباط مستقیم داشته باشیم. این ارتباط به حاکمیت ارمنستان لطمهای وارد نمیکند. ما را عصبانی نکنند و بفهمند که در اینجا حق سخن با ما است.»
علی خامنهای نیز ضمن اشاره به این موضوع در تاریخ ۹ مرداد (۳۰ ژوئیه) تاکید کرد که ایران «مسیر زنگهزور را به ضرر ارمنستان میداند و همچنان بر این موضع خود ایستادگی دارد.»
آینده مبهم روابط بین باکو و تهران از زبان علیاف
آقای علیاف به روابط آذربایجان و ایران و سیاست آینده دولت جدید ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش خبرگزاری آذریپرس (آپا)، او گفت: «هنوز زود است که در این مورد صحبت کنیم. زیرا ما با دولت فعلی ایران چندان تماس جدی نداشتهایم. تماسهای مشخصی بین اعضای دولت وجود داشت که بیشتر به مسائل اقتصادی و حمل و نقل مربوط میشوند.»
این در حالی است که مقامهای وقت دولت ایران اعلام کردند که این تیراندازی با اهداف شخصی صورت گرفته است.
آقای علیاف در مصاحبه روز سهشنبه در توضیح ادعای خود گفت: «اول از همه، حدود۴۰ دقیقه حتی یک ماشین پلیس به آنجا نزدیک نشد. با وجود این که در مرکز پایتخت رخ داده بود.»
وی گفت: «بلافاصله روز بعد این تروریست را بیمار روانی اعلام کردند. با وجود اینکه هر معاینه پزشکی حداقل چند روز طول میکشد. این فرد در همان روزی که اقدام به تروریسم کرده بود در رسانهها ظاهر شد و مصاحبه کرد. دو سال از آن حادثه میگذرد. تا به امروز برای آن شخص حکمی صادر نشده است. همه اینها نشان میدهد که برنامهریزی شده بود.»
انتقاد تلویحی از خامنهای
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به سخنان تند یک مداح ایرانی علیه او و رئیسجمهور ترکیه در جمعی با حضور امام جمعه اردبیل، گفت که مسئولیت این اقدام با کسی است که این امام جمعه را منصوب کرده است.
علیاف گفت: «این اولین رفتار کینه توزانه ملّای استانی نسبت به ما نیست. آن ملّای شهر اردبیل بارها عبارات توهین آمیزی علیه آذربایجان و مردم آذربایجان از جمله علیه من به کار برده است.»
رئیس جمهوری آذربایجان در ادامه گفت: «سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که شخصی که او را به آن سمت منصوب کرده چه موضعی نسبت به آن دارد. به هر حال، او خودسرانه نیامده و آنجا بشیند. ما خوب میدانیم چه کسی او را منصوب کرده است. واکنش او چیست، آیا از آن حمایت میکند یا خیر و چه کسی از آذربایجان عذرخواهی خواهد کرد؟ اصلا عذرخواهی خواهند کرد یا نه؟»
در جمهوری اسلامی ایران، «شورای سیاستگذاری ائمه جمعه» که اعضای آن را علی خامنهای، رهبر ایران منصوب میکند، امور نماز جمعه شهرها را مدیریت میکند. آقای خامنهای از طریق این شورا، نمایندگان خود در مراکز استانها را به عنوان امام جمعه منصوب میکند.
به گزارش خبرگزاری آذریپرس، الهام علیاف گفت: «احساس پشیمانی در بیانیه وزارت امور خارجه ایران کافی نیست، در اینجا به طور آشکار توهین شده است: هم به رؤسای جمهور ترکیه و آذربایجان و هم به مردم ما، و هم زمانی که مراسم رسمی پخش زنده میشده است. فقط تاسف؟ این قطعا غیر قابل قبول است. به همین دلیل ما معتقدیم که ملای استانی باید مجازات شود. حداقل باید از سمت خود اخراج شود و از آذربایجان عذرخواهی کند.»
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در تاریخ یکم ژانویه (۱۲ دی) کاردار سفارت ایران در باکو را در اعتراض به «اظهارات توهینآمیز» و رجزخوانی یک مداح در اردبیل که در مراسمی با حضور حسن عاملی، امام جمعه و نماینده علی خامنهای در این استان در تاریخ ۹ دی در مسجد اعظم اردبیل ایراد شد، احضار کرد.
مراسم یاد شده تحت عنوان «آیین گرامیداشت شهدای جنگ چالدران و جبهه مقاومت» برگزار شد. وی رجب طیب اردوغان و الهام علیاف، روسای جمهوری ترکیه و آذربایجان را با الفاظی دشنامگونه خطاب قرار داد و مدعی شد که نوادگان شاه اسماعیل صفوی از اردبیل روزی «پرچم امام زمان» را در باکو و شهرهایی که پیشتر بخشی از خاک ایران بودند، به اهتزاز در خواهند آورد.
عاملی، امام جمعه اردبیل چند روز بعد در تاریخ ۱۵ دی مجبور به واکنش شد و با انتقاد از سخنان این مداح علیه الهام علیاف نوشت: «ادبیات نامناسب که در یکی ازمجالس این هفته توسط یک فرد عادی و غیررسمی به کارگرفته شد نمیتواند ادبیات رسمی، دینی، اعتقادی ما و موضع رسمی جمهوری اسلامی باشد و چنین نسبتی در عالم دیپلماسی کاملا غیرمتعارف و سوالبرانگیز است. همه میدانند اظهارات شخصی اشخاص به هیچ وجه موضع رسمی هیچ حکومتی در دنیا نیست.»
«قدرت ما حتی بیشتر خواهد شد»
آقای علیاف به تحولات اخیر در سوریه پس از سقوط بشار اسد نیز اشاره کرد و گفت: «میخواهیم در سوریه کمک کنیم تا تروریسم حداقل در مرز ترکیه پایان یابد. بر این عقیده هستم که این یک تغییر ژئوپلیتیک بسیار جدی نخواهد بود. در تمام مرزهای ترکیه نباید جایی برای تروریسم وجود داشته باشد. ما به عنوان متحد ترکیه همیشه در کنار آنها هستیم.»
وی اعلام کرد که «سازمان کشورهای ترک میتواند به یک مرکز قدرت جدی در سراسر جهان تبدیل شود.»