سایت ملیون ایران

سهم صفر ایران در کریدورهای گازی / عده‌ای همچنان به دنبال تکرار ماجرای کرسنت هستند

سهم صفر ایران در کریدورهای گازی / عده‌ای همچنان به دنبال تکرار ماجرای کرسنت هستند
 

معاون پیشین امور بین‌الملل وزیر نفت گفت: باید با دنیا تعامل و حدود ۸۰۰ میلیارد بشکه از نفت کشور را که در زیرِ زمین مانده خارج کنیم. اکنون ما کسری بنزین و گازوئیل داریم چون پول نداریم نفت را استخراج کنیم.

سیدمهدی حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره اینکه آیا این امکان وجود دارد که در نبود گاز صادراتی روسیه به اروپا؛ ایران وارد این بازار از مسیر سواپ گاز ترکمنستان شود، اظهار داشت: این واقعیت غیرقابل‌انکار است که مطمئنا هرگز روس‌ها غیر از قدرتهای بزرگ و امریکا که امروز به اروپا ال‌ان‌جی انتقال می‌دهد و روسیه توان مقابله ندارد، هرگز به هیچ کشوری اجازه نخواهد داد که وارد بازار اروپا شود.

تخلیه مخازن گازی برای سوزاندن

وی افزود: ما خودمان گازی در اختیار نداریم زیرا به حدی به منازل و مناطق داخل کشور گازرسانی کرده‌ایم که نتیجه آن تخلیه تمام مخازن بوده و اکنون گازی برای صادرات نمانده است، زمانی باید در مورد صادرات گاز صحبت کنیم که هم بتوانیم نیاز داخل را تامین کنیم و هم به میزانی که باشد که امکان صادرات داشته باشیم.

سهم صفر ایران در کریدورهای گازی

معاون پیشین امور بین‌الملل وزیر نفت گفت: ما در شرایط تحریم هم می‌توانستیم جذب سرمایه کرده و نفت و گاز مورد نیاز را برای داخل و هم به منظور صادرات استخراج کرده و درآمد کسب کنیم. ما در گذشته و در اوج تحریم میلیاردها دلار پول وارد کشور کردیم پس شدنی است، اما این کار را نکردیم و اکنون گازی نداریم و سراغ ترکمنستان می‌رویم که گاز این کشور را به مصرف رسانده و یا سواپ کنیم. اما واقعیت این است که اولا ترکمنستان می‌تواند گاز خود را صادر کند اما در عین حال نسبت به انتقال گاز به ایران هم بی‌میل نیست چون ما در ازای گاز دلار پرداخت می‌کنیم کاری که روسیه انجام نمی‌دهد و در مقابل گازی که از مسیر روسیه منتقل می‌شود کالاهای خود را به این کشور می‌فرستد. بنابراین ترکمنستان به خاطر دلار این انگیزه را دارد که گاز را در اختیار ایران قرار دهد اما از طرف دیگر چندین کریدور احداث شده که فعال بوده و از مسیر آنها در حال انتقال گاز هستند، مهمترین این کریدورها راه ارتباطی است که گاز ترکمنستان را از طریق لوله‌های موجود روسیه به آذربایجان می‌فرستد، آذربایجان نیز گاز شاه‌دنیز و ۴ میدان بزرگ را از طریق خطوط لوله به اروپا انتقال می‌دهد اینها کریدورهایی هستند که ما  ۲۰ سال گذشته روی آنها کار کرده بودیم و قرار بود اجرا شوند و امریکا این اجازه را به ما نداد، اگر این پروژه‌ها اجرا شده بود اکنون این ایران بود که حرفی برای گفتن داشت.

اروپا هم از ما تقاضای گاز خواهد داشت؛ اگر………

وی تاکید کرد: اگر قرار ما بر این است که هم تولید و هم صادرات گاز داشته باشیم باید برنامه‌ریزی دقیق با بهترین اقتصاد و بهترین امکانات اجرایی داشته باشیم دراین صورت اروپا هم از ما تقاضای گاز خواهد داشت، با اوضاعی که ما امروز داریم و برای انتقال گاز به ترکیه و عراق و حتی صنایع و پتروشیمی‌های داخل کشور خودمان نوسان داریم و یا انتقال را متوقف می‌کنیم؛ دنیا به ما اعتماد نمی‌کند.

اعتماد را به بازار برگردانیم

حسینی خاطرنشان کرد: ما باید اعتماد را با تولید گاز به بازار ببریم تا بازار مطمئن شود که با یک عرضه‌کننده مطمئن، منطقی و با تعهد طرف است و در این صورت قطعا حتی خودشان هم سرمایه‌گذاری می‌کنند.

روی کاغذ هم کسی برنامه صادرات گاز به اروپا ننوشته است

وی بیان داشت: در همان ابتدا که جنگ روسیه و اوکراین اتفاق افتاد و گاز صادراتی از روسیه به اروپا کاهش و متوقف شد ما باید ورود می‌کردیم اما درواقع این فرصت در اختیار کسی قرار می‌گیرد که گاز به اندازه کافی در اختیار دارد و حتما به موقع در اختیار متقاضی قرار خواهد داد، از آن زمان چندین سال گذشته و روی کاغذ هم کسی برنامه صادرات گاز به اروپا ننوشته است ما باید برنامه‌ریزی می‌کردیم که میادین را توسعه داده و گاز استخراجی را با اولویت تامین نیاز داخل برای صادرات آماده می‌کردیم اما این کار را نکردیم.

عده‌ای همچنان به دنبال تکرار ماجرای کرسنت هستند

معمار قراردادهای نفتی ایران خاطرنشان کرد: اکنون اگر ما این امکان را داریم که از دیگر کشورها گاز دریافت کنیم باید این کار را بکنیم و مهم‌تر از همه اینکه آن را به کشورهای همسایه صادر کنیم، مثلا اکنون خط لوله انتقال گاز به پاکستان آماده است اما ما همچنان وارد مذاکره نمی‌شویم که مشکل قیمت گاز صادراتی را حل کنیم، عده‌ای اصرار دارند که قیمت گاز صادراتی به این کشور هم به نرخ گاز ارسالی به ترکیه باشد در حالی که پاکستان بازاری است که نفت کوره مصرف می‌کند و در نظر دارد که به جای نفت کوره گاز مصرف کند بنابراین قطعا بدنبال سوخت گران نیست و قیمت گاز باید با نرخ نفت کوره قابل رقابت باشد، این موضوعی است که بی‌نظیر بوتو نخست‌وزیر وقت پاکستان به بنده بعنوان مذاکره‌کننده وقت صادرات گاز به این کشور اعلام کرده بود،  بنابراین نمی‌توانیم گاز را به هر مقصدی با بالاترین نرخ بفروشیم. این رویه همان مسیری است که منجر به تکرار ماجرای کرسنت و جار و جنجال می‌شود.

بازار امارات را در اختیار امریکا قرار دادیم

وی با بیان اینکه اکنون تصویر روشنی از بازار و صادرت گاز دیده نمی‌شود، توضیح داد: ما می‌توانیم به ۱۵ کشور همسایه گاز صادر کنیم، اکنون حداکثر با ۳۰ کیلومتر خط لوله؛ گاز ایران به امارات می‌رسد اما ما کاری نکردیم حتی غیر از کرسنت با امارات قرارداد امضا شده گازی با قیمت خوب داشتیم آن زمان ذخیره گازی هم به میزان کافی در اختیار داشتیم اما اجرا نکردیم و این کشور از امریکا گاز وارد می‌کند علاوه بر آن کویت هم به جای ایران نیاز خود را از امریکا تامین می‌کند، بعبارت دیگر ما هیچ برنامه‌ای برای ورود به بازار همسایگان نداریم.

تحریم بهانه است

حسینی گفت: اینکه گاز ایران به اروپا برود فکر خوبی است اما واقعیت اینکه در همسایگی ما بازارهای خوبی وجود دارد که می‌توانیم مذاکرات درستی انجام دهیم، جذب سرمایه کرده میادین را توسعه داده و گاز تولیدی را به همسایگان و در صورت مازاد به اروپا بفرستیم اصلا نیازی نیست جای هیچ کشوری را برای صادرات گاز بگیریم، خودمان کاری نمی‌کنیم و فقط تحریم را بهانه کرده‌ایم.

 ۸۰۰ میلیارد بشکه نفت زیرِ زمین مانده و ما کسری بنزین داریم

وی تاکید کرد: در شرایط تحریم هم می‌توان جذب سرمایه و تکنولوژی داشته باشیم و میزان تولید نفت و گاز را افزایش دهیم ما باید با دنیا تعامل کنیم و حدود ۸۰۰ میلیارد بشکه از نفت کشور را که در زیرِ زمین مانده خارج کنیم، اکنون ما کسری بنزین و گازوئیل داریم چون پول نداریم نفت را استخراج کنیم، سرمایه‌گذاری کنیم، تولید ثروت کرده و  قدرت اقتصادی کشور را بالا ببریم، فقط تحریم را بهانه کرده و نظاره‌گر پیشرفت دیگر کشورها هستیم. اگر بدنبال خدمت به مردم و کشور هستیم از دعوای سیاسی دست برداریم و منابع کشور را تبدیل به ثروت و درآمد کنیم.

خبرآنلاین

خروج از نسخه موبایل