سایت ملیون ایران

آزادی ناهید تقوی همزمان با آغاز نشست مقام‌های ایران با بریتانیا، فرانسه و آلمان

بی بی سی فارسی

دور تازه گفتگوی دیپلمات‌های ایرانی با نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره امور منطقه‌ای، بین‌المللی و برنامه هسته‌ای در ژنو آغاز شده است. خبر آزادی ناهید تقوی زندانی ایرانی-آلمانی از زندان ایران و بازگشتش به آلمان درست پیش از شروع این گفتگوها اعلام شد.

ساعتی پیش از شروع این گفتگوها اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفته بود: «هدف نخست گفتگو با کشورهای اروپایی در ژنو رفع تحریم‌هاست.»

«ما شنوای نکات و مباحثی هستیم که طرف‌های مقابل در نظر دارند مطرح بکنند و بیشتر ادامه نشستی است که در آذر ماه برگزار شد.»

ایران و آلمان تاکید کرده‌اند که نشست فعلی «رایزنی» است و «مذاکره» نیست.

کاظم غریب ‌آبادی معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه ایران پس از نشست دوشنبه، «دور سوم» گفتگوها را «جدی، صریح و سازنده» توصیف کرد.

او در ایکس نوشت: «ایده‌هایی را در دو حوزه رفع تحریم و هسته‌ای که برای حصول به یک توافق ضروری هستند، مورد بحث و بررسی قرار دادیم.»

آقای غریب آبادی گفت که برای «از سرگیری مذاکرات اتفاق نظر وجود دارد.»

این نشست که پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد سه‌شنبه ادامه خواهد داشت.

در جریان گفتگو‌ها در ماه آذر هم ایران گفته بود مذاکرات علاوه بر مسائل هسته‌ای به موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی مرتبط است.

در آن زمان وزارت امور خارجه آمریکا، می‌گوید کشورش در مذاکراتی که قرار است میان ایران و سه قدرت اروپایی برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.

نشست اخیر در حالی برگزار می‌شود که نگرانی‌ها درباره افزایش درصد غنی‌سازی و ذخیره اورانیوم با خلوص بالا در ایران بالا گرفته است.

رایزنی‌ها و مذاکرات قبلی ایران با اتحادیه اروپا و نمایندگان آن نتیجه مشخصی در پی نداشته است اما نشست جدید با طرفین اروپایی در حالی آغاز می‌شود که ساعتی پیش ناهید تقوی، شهروند دو تابعیتی، از ایران آزاد شد و به آلمان بازگشت.

منبع تصویر،X/

توضیح تصویر،ناهید تقوی که به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود پس از چهار سال آزاد شد

ناهید تقوی کیست؟

این مذاکرات در حالی برگزار می‌شود که ناهید تقوی،‌ شهروند ایرانی-آلمانی، از زندان ایران آزاد شد.

تصویری از خانم تقوی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که نشان می‌دهد او به آلمان بازگشته است.

ناهید تقوی،‌ ۶۹ ساله، در مهرماه ۱۳۹۹ زمانی که در ایران سکونت داشت بازداشت شد و پس از هفت ماه زندان انفرادی و بازجویی، دادگاه انقلاب او را به ۱۰ سال و هشت ماه زندان محکوم کرد.

خبر آزادی خانم تقوی کمتر از یک هفته پس از آزادی چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی، و بازگشت او به ایتالیا منتشر می‌شود.

روز گذشته هم محمد عابدینی نجف‌آبادی که در ایتالیا به اتهام نقض تحریم‌های آمریکا بازداشت شده بود، آزاد و به ایران بازگشت.

محمد عابدینی نجف‌آبادی سه روز پیش از بازداشت چچیلیا سالا در تهران دستگیر شده بود. ایران باداشت خانم سالا را با بازداشت او «بی‌ارتباط» توصیف کرده بود.

ایران و ایتالیا از به طور رسمی از معاوضه یا مبادله‌ این زندانیان سخن نگفته‌اند.

با این حال، مقام‌های ایرانی می‌گویند او «با پیگیری‌های مشترک وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات» آزاد شده است.

دفتر جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، هم گفته بود آزادی خانم سالا نتیجه «فعالیت‌های گسترده کانال‌های دیپلماتیک و اطلاعاتی» ایتالیا بوده است.

نخست‌وزیر ایتالیا ۱۶ دی در سفری غیرمنتظره برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، به فلوریدا رفت.

گزارش شد که موضوع چچیلیا سالا یکی از موارد گفتگوی خانم ملونی با دونالد ترامپ بوده است.

افزایش نگرانی‌ از کاهش «زمان گریز هسته‌ای»

گفتگوی مقام‌های ایران با سه کشور اروپایی در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در هفته آینده برگزار می‌شود.

دونالد ترامپ در یکی از اولین اقداماتش در دوره قبلی ریاست‌جمهوری خود از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران (برجام) خارج شد.

مشخص نیست با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ که به‌صراحت از اسرائیل خواسته بود مراکز هسته‌ای ایران را هدف قرار دهد، سرنوشت مذاکرات هسته‌ای با طرف‌های غربی چگونه پیش خواهد رفت.

این گفتگوها در حالی آغاز می‌شود که نگرانی درباره برنامه هسته‌ای ایران شدت گرفته است.

تابستان امسال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی که رویترز جزئیات آن را منتشر کرد، گزارش داد که ایران در حال نصب سریع سانتریفیوژهای غنی‌سازی اورانیوم در سایت فردو است.

بنابر گزارش آژانس، ایران نه تنها در حال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است، بلکه از امکانات لازم برای غنی‌سازی ۹۰ درصدی هم برخوردار است؛ خلوصی که می‌تواند در ساخت تسلیحات هسته‌ای بکار گرفته شود.

قدرت‌های غربی و سازمان‌های بین‌المللی می‌گویند با تشدید این فعالیت‌ها و استفاده از تاسیسات پیشرفته‌تر، «زمان گریز هسته‌ای» ایران به‌شدت کاهش یافته است.

زمان گریز هسته‌ای به مدت زمانی گفته می‌شود که یک کشور نیاز دارد تا مقدار کافی اورانیوم برای یک بمب هسته‌ای تولید کند.

بر اساس تعاریف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این مواد معادل ۲۵ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا سطح ۹۰ درصد است.

به همین دلیل و با توجه به بالقوگی‌های فردو، ناظران غربی همواره به تغییرات در این تاسیسات هسته‌ای حساسیت نشان داده‌اند.

در همین حال، قدرت‌های غربی، علاوه بر نگرانی از سیاست‌های منطقه‌ای ایران در خاورمیانه، این کشور را به حمایت تسلیحاتی از روسیه در جنگ اوکراین متهم می‌کنند. ایران اما این اتهام را بارها رد کرده است.

این در حالی است که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در نشست هفتگی صبح امروز خود با خبرنگاران گفت که معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و فدراسیون روسیه در سفر آتی مسعود پزشکیان به مسکو به امضا دو طرف خواهد رسید.

این معاهده شامل حمایت نظامی دو کشور از یکدیگر هم می‌شود.

خروج از نسخه موبایل