همزمان با نشست رهبران کشورهای آفریقایی در اتیوپی برای بررسی جنگ خونین سودان، دبیرکل سازمان ملل روز جمعه ۱۴ فوریه (۲۶ بهمن) خواستار پایان یافتن ارسال تسلیحات به این کشور شد.
آنتونیو گوترش در نشستی در حاشیه اجلاس اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا گفت: «باید از غیرنظامیان محافظت شود، دسترسی امن برای کمکهای بشردوستانه فراهم شود و جریان ارسال سلاح متوقف گردد.»
وی همچنین تأکید کرد درگیریها در سودان، که از آوریل ۲۰۲۳ آغاز شده و تاکنون علاوه بر دهها هزار کشته بیش از ۱۲ میلیون نفر آواره برجای گذاشته است، به یک «بحران بشردوستانه بیسابقه در قاره آفریقا» تبدیل شده است.
همزمان موسی فاکی، رئیس اتحادیه آفریقا، نیز از تمامی طرفهای درگیر خواست تا «فوراً و بهطور دائم آتشبس کنند.» وی این جنگ را «شکست اخلاقی دوران ما» توصیف کرد.
پیش از این، امارات عربی متحده نیز اعلام کرده بود که خواستار «وقفه بشردوستانه» در سودان در طول ماه رمضان است.
امارات توسط دولت سودان به حمایت از نیروهای واکنش سریع (RSF) متهم شده است، گروهی که در برابر ارتش سودان میجنگد. اتهامی که امارات آن را رد میکند.
ماه گذشته قانونگذاران آمریکایی اعلام کرده بودند که امارات متحده عربی به تعهدات خود برای متوقف کردن حمایت نظامی از نیروهای واکنش سریع پایبند نبوده است.
علاوه بر امارات، کشورهای دیگری مانند مصر، ترکیه، ایران و روسیه نیز به حمایت از طرفهای مختلف جنگ سودان متهم شدهاند.
پایگاه خبری بلومبرگ پیش از این گزارش داده بود که ایران با ارسال تسلیحات و دهها پهپاد به ارتش سودان تعادل جنگ را به نفع نیروهای دولتی و علیه شبهنظامیان مخالف تغییر داده است.
طبق این گزارش، روسیه نیز سوخت و قطعات تسلیحاتی در اختیار ارتش سودان قرار داده و همزمان ایران و روسیه با ژنرالهای سودانی درباره تأسیس پایگاههای نظامی در امتداد دریای سرخ گفتگو کردهاند.
بلومبرگ بر اساس دادههای هوایی گفته بود دستکم هفت پرواز متعلق به شرکت «قشم فارس ایر» در نیمه اول سال ۲۰۲۳ بین تهران و بندر سودان انجام شده است.
این شرکت هوایی، که تحت تحریمهای ایالات متحده قرار دارد، به کار با بخش عملیات خارجی سپاه پاسداران و ارسال سلاح به سوریه در زمان حکومت بشار اسد متهم شده است.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک منبع عالیرتبه در ارتش سودان اعلام کرده بود «این پهپادهای مسلح ساخت ایران بودند که به ارتش سودان کمک کردند تا جریان درگیری را در جنگ داخلی به نفع خود تغییر دهد.»
ارتش سودان کنترل شرق و شمال کشور را در اختیار دارد، در حالی که نیروهای واکنش سریع بیشتر مناطق بحرانزده دارفور را تصرف کردهاند.
روز دوشنبه، سازمان ملل متحد این نیروها را متهم کرد که مانع ارسال کمکهای بشردوستانه به این منطقه شده است.
روز سهشنبه، اتحادیه آفریقا جنگ سودان را «بدترین بحران بشردوستانه در جهان» توصیف کرد و گفت که بیش از ۴۳۱ هزار کودک سودانی در سال گذشته به دلیل سوءتغذیه تحت درمان قرار گرفتهاند.